Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnittelija oli pokeriammattilainen

Rolf Ekroth oppi uuden alan alkeet mummojen ompelukurssilta

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl HS
Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun voittaja Rolf Ekroth sanoo, ettei omia vaatteita tule käytettyä. "Suutarin lapsella ei ole kenkiä. Kun niitä suunnittelee kaikki päivät koululla, ei enää vapaa-ajalla jaksa." Sen sijaan ystävilleen Ekroth on muokannut vaatteistaan käyttöversioita.
Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun voittaja Rolf Ekroth sanoo, ettei omia vaatteita tule käytettyä. "Suutarin lapsella ei ole kenkiä. Kun niitä suunnittelee kaikki päivät koululla, ei enää vapaa-ajalla jaksa." Sen sijaan ystävilleen Ekroth on muokannut vaatteistaan käyttöversioita.

Vuoden nuori suunnittelija 2015 -kilpailun voittajaksi keskiviikkona julistettu Rolf Ekroth on mainio tapaus. Kun 34-vuotias Aalto-yliopiston muotisuunnittelun opiskelija pyyhältää haastattelupaikalle, puhenopeus on heti turbovaihteella. Tarinaa riittää.

Tarinat ovat myös hänen vaatesuunnittelunsa lähtökohta.

"Inspiraatio mallistoihin voi tulla ihan mistä vaan. Pidän dokumenteista ja tarinoista, jos niissä on historiallisesti tärkeä juoni. Ja jos niissä on vaatteellisia referenssejä", Ekroth kertoo.

Voittoisaan, urheilu- ja katumuotia yhdistelevään miestenvaatemallistoonsa hän sai innoituksen ESPN-urheilukanavalla näkemästään Brett Morgenin dokumentista June 17th 1994.

Ja se se vasta tarina onkin!

Dokumentti kuvaa yhtä kesäkuista päivää 21 vuotta sitten. Päivä oli silkkaa urheilun juhlaa.

"Sinä päivänä juhlittiin New York Rangersin ensimmäistä NHL-mestaruutta 50 vuoteen ja NBA:n viidettä finaalia, jossa oli newyorkilainen joukkue ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Golfissa Arnold Palmer lopetti uransa, baseballissa tehtiin lyöntiennätys ja fudiksen MM-kisat alkoivat", Ekroth kertoo.

Pahaksi onneksi O. J. Simpson sattui tuona samana päivänä "lähtemään kyttiä haneen" – toisin sanoen pakenemaan poliiseja epäiltynä ex-vaimonsa taposta. Kaikki hienot urheilutapahtumat jäivät sen varjoon.

"Sata miljoonaa amerikkalaista seurasi takaa-ajoa livenä. Silloinen satelliittikanava alkoi hajoilla, kanavat hyppivät toisiinsa."

Tästä Ekroth sai mallistonsa ydinidean: hän päätti sekoittaa kaikki viisi eri urheilulajia keskenään.

Urheilu on Ekrothille itselleenkin läheinen asia. Hän on pelannut lähes koko elämänsä käsipalloa malmilaisessa, tosin nyt jo edesmenneessä Arsenal-joukkueessa. "Suomenruotsalainen kun olen."

Syntyi miestenvaatemallisto, jolla Ekroth voitti suomalaisille vaatetussuunnittelun opiskelijoille suunnatun, nyt jo 21. kerran järjestetyn kilpailun.

Ekroth on yhdistellyt mallistossaan useita eri materiaaleja. Mukana on niin teknisiä kankaita, denimiä kuin japanilaista devore-kangastakin.

Devore on polttopainettu kangas, joka syntyy polttamalla osan puuvillasta kemiallisten reaktioiden avulla, Ekroth selittää. Jäljelle jää vain synteettisiä materiaaleja, jolloin osa kankaasta muuttuu kevyeksi ja läpikuultavaksi.

Devorea Ekroth saa Japanista vanhalta opiskelukaveriltaan, tekstiilisuunnittelija Yuki Kawakamilta.

Tämä oli muutama vuosi sitten opiskelijavaihdossa Aalto-yliopistossa. Kaksikko päätyi tekemään yhteistyötä, joka sujui niin saumattomasti, että yhteistyö on jatkunut Kawakamin palattua Japaniin.

"Olemme käyneet asioita läpi Messengerin kautta. Se toimii tosi hyvin."

Kawakami lähettää Ekrothille myös denimiä, sillä sitä ei ole saatavilla paljon Suomesta. Tekniset materiaalit taas tilataan Italiasta.

"Mitään ei ole Eurokankaasta", Ekroth tähdentää.

Jos Ekrothin vaatteiden takana on tarina, niin sellainen on totisesti hänen itsensäkin takana. Alun perin hän ei nimittäin tehnyt mitään vaatteisiin viittaavaakaan.

Helsinkiläispoika pohti koulun jälkeen paikkaansa maailmassa.

"Koska olen suomenruotsalainen, suurin osa sen aikaisista ystävistäni halusi Hankenille. Minä en voinut sietää niitä. Hain protestiksi lukemaan sosiaalityötä", Ekroth naurahtaa.

Parin vuoden sinnittelyn jälkeen hän ymmärsi, ettei ala ole sittenkään oma. Hän ajautui eri töihin: puhelinmyyjäksi ja sähkötyökalujen esittelijäksi rautakauppoihin.

"Bauhausia, K-Rautaa ja sellaista."

Vuoden 2004 paikkeilla Suomessa elettiin kunnon pokeribuumia. Ekroth tempautui mukaan.

Hän meni kortinjakajaksi Helsingin Kasinolle. Työpäivät kestivät iltakuudesta aamuneljään. Sen jälkeen hän aloitti kotona pelin, joka kesti puoleenpäivään. Nukkumiseen jäi aikaa vajaat kuusi tuntia. Sitten kaikki alkoi taas alusta. "Minä näin pelkästään pokeriunia. Koko elämä pyörä täysin sen ympärillä."

Pokeriura jäi, kun Ekroth tajusi olevansa hommaan liian tunteellinen. Tappiot ottivat turhan koville.

"Se sopisi paremmin ihmisille, joilla on sosiopaatin luonne", hän vitsailee.

Nykyään Ekroth sanoo näkevänsä ainoastaan kaavoitusunia.

Tälle tielle hänet ohjasi oma ystävä, joka ehdotti "ehkä jopa vitsillä", että tämän kannattaisi opiskella vaatealaa.

"Kai minä olin ollut vähän tavallista tarkempi pukeutumisestani", Ekroth miettii.

Mutta mistä oppi alalle? Ekroth ei tiennyt alasta yhtään mitään.

Hän ilmoittautui Vantaan työväenopistoon vasta-alkajien ompelukurssille. Kävi ilmi, että opiskelukaverit olivat hieman Ekrothia iäkkäämpiä.

"Kurkkasin ovesta sisään. Siellä oli pelkästään mummoja. Se oli mummojen päiväompelukurssi!"

Kokeneesta kaartista oli iso apu. Ekroth kertoo, että hänelle ei ensimmäisten kolmen kuukauden aikana selvinnyt, kuka oli ryhmän opettaja.

"Kaikki kiersivät vain minun ympärilläni opettamassa ompelun alkeita."

Kurssin jälkeen Ekroth meni opiskelemaan kaavoittamista ja ompelua Roihuvuoren ammattikouluun, sieltä Lahden Muotoiluinstituuttiin ja lopulta toisella yrittämällä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun.

Uranvalinta vaikuttaa onnistuneen.

Helmikuussa Ekroth voitti Kööpenhaminassa arvostetun Designers' Nest -kilpailun pääpalkinnon, ja nyt tuli Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun voitto.

Molemmissa kisoissa tuomaristo on kehunut varsinkin Ekrothin materiaalien käyttöä.

Nyt voittanut mallisto on Ekrothin viimeisen kandidaattivuoden mallisto eli niin sanottu kandimallisto.

Opintojaan hän toivoo pääsevänsä jatkamaan Lontooseen. Siihen Suomen Messusäätiön lahjoittamat 5 000 euroa ovat oiva apu, lukuvuosi Lontoossa kun maksaa 12 000–15 000 euroa.

"Mutta on se tittelikin oikein kiva, Vuoden nuori suunnittelija. Pidän erityisesti siitä nuoresta siinä", nyt 34-vuotias suunnittelija vitsailee.

Tulevaisuudessa Rolf Ekroth toivoo pääsevänsä töihin johonkin suureen eurooppalaiseen muotitaloon.

Sen jälkeen voisi harkita, riittävätkö rahkeet oman merkin pyörittämiseen. Voi olla, että eivät riitä, Ekroth pohtii.

"Olen nähnyt Suomessa, mitä kamppailua se on rahan kanssa. Tällä hetkellä sellainen ei kiinnosta yhtään. Mutta totta kai, kaikki jotka suunnittelevat, suunnittelisivat varmasti mieluiten omalle merkille."

Valitettavasti Rolf Ekrothin suunnittelun hedelmistä pääsevät nauttimaan vain miehet. Naisille hän ei suunnittele.

Yritetty kyllä on.

"Opettajani ja itseni mielestä minulla ei ole hajuakaan, mitä naiset haluavat. Niillä on tosi outoja vaatteita", Ekroth sanoo – ja nauraa hersyvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat