Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sofi Oksanen yllättää rikoskirjailijana, mutta Normasta puuttuu kunnon imu

Kulttuuri
 
Pekka Haavisto haastattelee Sofi Oksasta uudesta kirjasta
Pekka Haavisto haastattelee Sofi Oksasta uudesta kirjasta
Sofi Oksasen viidennen romaanin julkistusta juhlittiin Helsingissä keskiviikkona 23. syyskuuta.
Arvio: kirjat
Sofi Oksanen: Norma. Like. 304 s.

Yllättää hän osaa, se Sofi Oksasesta (s. 1977) on sanottava.

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen ilmestyvä uutuusromaani ei käsittele Viroa eikä lähihistoriaa. Laji ja tyylikin ovat toiset kuin aiemmissa. Vaikka vakavien asioiden äärellä ollaan (huumorihan ei kuulu Oksasen työkalupakkiin), Norma on melko lailla perinteinen rikosromaani.

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen

Genrestään se poikkeaa eniten siinä, että mukana on yliluonnollisen ja sadun elementtejä.

Uskokaa tai älkää: päähenkilö on nuori nainen, joka asuu Helsingin Kalliossa ja jonka hiukset kasvavat metrin vuorokaudessa.

Jännitys ei sinänsä ole Oksaselle vierasta. Kolmea viimeisintä romaania yhdistää nimenomaan pitkälle rakennettu arvoituksellinen lähtökohta. Moniulotteinen pähkinä antaa odottaa aukeamistaan, ja sekä romaanihenkilöitä että lukijaa harhautetaan monta kertaa.

Puhdistuksessa (2008) kaksi naista, vanha ja nuori, odottivat tappajia syrjäisessä maalaistalossa. Piinan aikana esiin purkautuivat vuosikymmenten takaiset intohimot, traumat ja rikokset.

Kun kyyhkyset katosivat (2012) oli puolestaan narsistisen sosiopaatin muotokuva. Samalla kun pahuutta (tai sairautta) kuorittiin verkkaan hahmon ympäriltä, kerrottiin yhteiskunnasta, jossa näin läpeensä valheellinen ihminen menestyi ja kukoisti.

Taidokkaiden ajatuskehikoiden siirtäminen eläväksi proosaksi ei kuitenkaan ole helppoa, ei Oksasellekaan.

Näytelmäversion kautta hioutuneessa Puhdistuksessa se onnistui. Trillerimäistä jännitettä lisäsi aikatasojen ja kertojien vaihtelu, ja tätä keinoa kirjailija käyttää nytkin. Tulos jää vain paljon valjummaksi, ainakin jos tavoitteena on vetävä rikosromaani.

Toiminnan ja kihinän sijaan Normassa selitetään, muistellaan ja keskustellaan.

Rio Gandara HS
Kirjailijaa brändätään Norman viimeisellä aukeamalla.Ostaja saa myös teoksen maailmaan johdattavia postikortteja.
Kirjailijaa brändätään Norman viimeisellä aukeamalla.
Ostaja saa myös teoksen maailmaan johdattavia postikortteja.

Aluksi kokoonnutaan hautajaisiin. Sitten Norma-tytär alkaa selvittää, oliko Anita-äidin hyppy metron alle itsemurha vai ei.

Naiset ovat jakaneet Norman salaisuuden, johon huikean hiustenkasvun lisäksi kuuluu herkkyys tunnistaa ihmisistä mennyttä ja tulevaa, aterioista ja harrastuksista tauteihin ja lähestyvään kuolemaan.

Jälkeen jääneiden videonauhojen avulla tytär alkaa puolestaan perehtyä äidin salaisuuteen. Tämä on – Norman hiusten avulla – soluttautunut rikollisklaaniin, joka tekee pimeää kauppaa useilla naisruumista muokkaavilla ja hyödyntävillä aloilla.

Monet maksavat ilomielin kampaustensa lisäkkeistä, jotka tehdään köyhien naisten hiuksista. Vielä enemmän rahaa liikkuu kohtu- tai lapsimarkkinoilla. Hyväksikäytön kohteena ovat jälleen kehitysmaiden naiset.

Oksasen edellisessä romaanissa sairasta sydämettömyyttä edusti identiteettejä vaihtava KGB-kätyri, nyt suomalais-venäläinen mafiaperhe, jonka lonkerot yltävät kalliolaisesta pikkukampaamosta nigerialaiselle vauvafarmille asti.

Sitä johtava arkkipahis Max ei häikäile lähipiirinkään harventamista, jos voitot ovat uhattuina. Kun Anita alkaa sekoittaa klaanin kuvioita, valta kaapataan lopulta klassisesti isä–poika-petoksessa.

Romaanihenkilö Eva tunnettiin ihmeellisistä hiuksistaan.
Romaanihenkilö Eva tunnettiin ihmeellisistä hiuksistaan.

Naisten kokemaa riistoa ja väkivaltaa Oksanen on käsitellyt aina, selkeimmin muusikko Maija Kaunismaan kanssa toteutetussa Liian lyhyt hame -projektissa, jonka tuotot lahjoitettiin Ensi- ja turvakotien liitolle.

Normassa naiskauppa-aihe lähestyy myös Anja Snellmanin romaaneja, kuten Lemmikkikaupan tyttöjä (2007), jossa ruodittiin pedofiilista prostituutiota.

Uunituore Antautuminen kertoo puolestaan erityisherkkyydestä. Sitäkin Oksanen Normassa hyödyntää, ja vielä paljon pitemmälle: henkimaailmaa aistivaan spiritualismiin asti.

Äidin videonauhojen avulla Norma saa tietää, että herkkyys on sukupiirre. Jo mummon tädillä Evalla oli yliluonnolliset hiukset, joilla on oma tahto ja joita polttamalla pääsee toisiin maailmoihin, yhteyteen voimakkaiden ja vaarallisten henkien kanssa. Hiusten kautta vaikuttavat henget ratkaisevat viime kädessä myös äidin ja koko rikosliigan kohtalon.

Oksasen lähihistoriaan tiiviisti ankkuroituvien romaanien jälkeen tällaista fantasiaa on outoa, jopa vähän vaivaannuttavaa lukea.

Erikoisesta naisesta kertominen sopii toisaalta hyvin kirjailijalle, joka on kautta uransa muokannut olemustaan tavallisesta poikkeavaksi. Yhtäällä on poliittinen ajattelija ja mielipidevaikuttaja, toisaalla karnevalistiseksi vieraannutettu Sofi Oksanen.

On jotenkin liikuttavaa ajatella, että kampaamomiljöön ja superhiusten varaan rakennettu tarina perustuu myös kirjailijan omiin kokemuksiin. Niin paljon aikaa ja vaivaa musta-liilan hiuspehkon ylläpitämiseen varmasti kuluu.

Romaaniin on lisäksi siroteltu hiusten kulttuurihistoriaa saduista ja prerafaeliitta-taiteesta sirkusten friikkeihin.

Näyttää siis sittenkin siltä, että Oksanen on tosissaan hahmotellessaan peri-inhimillisiä syitä kauneusteollisuuden ja kohdunvuokrausten takana. "Se joka hallitsee hiuksia, hallitsee naisia. Se, joka hallitsee heidän lisääntymiskykyään, hallitsee myös miehiä", Anita opettaa Normaa.

Ja mikä tärkeintä: "Se joka hallitsee unelmia, hallitsee maailmaa."

Sofi Oksasen kirjanjulkistusjuhla kokonaisuudessaan
Sofi Oksasen kirjanjulkistusjuhla kokonaisuudessaan
Sofi Oksasen uutta romaania Norma juhlittiin Helsingissä keskiviikkona 23. syyskuuta.

Rikas Suomi saisi ottaa lisää pakolaisia, Viron nollalinjaa Sofi Oksanen ymmärtää
Rikas Suomi saisi ottaa lisää pakolaisia, Viron nollalinjaa Sofi Oksanen ymmärtää
Kirjailija Sofi Oksanen kummastelee, miksi moni kehnon taloustilanteen ahdistama suomalainen kohdistaa aggressionsa pakolaisiin ja maahanmuuttajiin. Mutta eivät niihin, jotka ovat vastuussa siitä, että rahaa pimitetään täältä veroparatiiseihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat