Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma levymerkki takaa Joe Bonamassalle taiteellisen vapauden

Suomessa tiistaina konsertoiva kitaristi on jo mennyt sekaisin soittimiensa määrästä

Kulttuuri
 
Daniel Knighton Getty Images
Joe Bonamassa esiintyy San Diegossa Kaliforniassa 28. elokuuta 2015.
Joe Bonamassa esiintyy San Diegossa Kaliforniassa 28. elokuuta 2015. Kuva: Daniel Knighton Getty Images

Joe Bonamassa vaikuttaa pettyneeltä.

"Eikö siellä paistakaan enää aurinko vuorokauden ympäri? Mielikuvani Suomesta romuttui yhdessä silmänräpäyksessä", Suomessa viisi kertaa vieraillut kitaristi huokaisee.

Omaan urakehitykseensä Bonamassa, 38, vaikuttaa sen sijaan syystäkin tyytyväiseltä. Harva tavalliselta amerikkalaiselta naapurinpojalta vaikuttava kitaristi voi kehuskella esiintyvänsä omalla nimellään pääasiassa loppuunmyydyissä jäähalleissa ympäri maailmaa.

Bonamassan on onnistunut myös nousta listojen kärkeen Atlantin molemmilla puolin itse julkaisemillaan albumeilla.

"Oma levymerkki syntyi kyllä käytännön pakosta, koska urani alussa mikään levy-yhtiö ei halunnut julkaista levyjäni. Sattumoisin monet kollegat ovat sittemmin havainneet, että riippumattomuus mahdollistaa sekä taiteellisen että taloudellisen vapauden. En keksi tähän hätään muita isoille yhtiöille levyttäviä kitaristeja kuin Gary Clark Juniorin."

Omaehtoisuus näkyy myös tuotteliaisuudessa. Bonamassa on julkaissut 14 vuodessa 11 studioalbumia ja useita live-levyjä. Uusi levy on myös työn alla.

"Luulen, että menestykseni avain piilee juuri korkeassa työmoraalissa ja musiikkityylien moninaisuudessa. En ole koskaan sopinut vain blues-karsinaan. En edes pidä itseäni todellisena blueskitaristina. B. B. King on malliesimerkki oikeasta bluesartistista."

Toukokuussa kuollut King avasi Bonamassalle henkilökohtaisesti ovia sen jälkeen kun kuuli puolivahingossa 12-vuotiaan kitaristinalun soittoa tämän kotikaupungissa Uticassa, New Yorkin lähistöllä.

Teini-ikäinen Bonamassa päätyi tekemään kokonaisen kiertueen blueslegendan lämmittelijänä. Sitten hän perusti Bloodline-yhtyeen yhdessä Miles Davisin ja The Doorsin Robby Kriegerin lasten kanssa. Oma sooloura urkeni tosissaan vuonna 2000.

"Kun B. B. King on pois keskuudestamme, elävät bluespioneerit voi laskea yhden käden sormilla. Vain Buddy Guy, Otis Rush ja Lonnie Brooks tulevat mieleen", Bonamassa miettii.

Joe Bonamassa kasvoi kuunnellen pääasiassa englantilaisia kitaristi-ikoneita, kuten Eric Claptonia, Jeff Beckiä, Free-yhtyeen Paul Kossoffia sekä irlantilaisia Rory Gallagheria ja Gary Moorea.

Tutustuminen brittilegendojen tuotantoon tapahtui soitinkauppias-isän vinyylihyllyn välityksellä. Kiinnostus amerikkalaiseen bluesiin heräsi toden teolla vasta vuosia myöhemmin.

"Tärkeä vaikuttaja oli Danny Gatton, joka toimi jonkin aikaa kitaraopettajanani. Hän oli kenties paras koskaan tapaamani soittaja ja merkittävä esikuva muusikkona, jolla ei ollut mitään musiikillisia tai tyylillisiä raja-aitoja tai ennakkoluuloja", Bonamassa muistelee 1994 itsemurhan tehnyttä Gattonia.

Keskustelu lipuu pian kitaroihin, joiden rakkaudelle ei Bonamassan maailmassa näytä olevan mitään rajoja.

"Olen tippunut kärryiltä jo ajat sitten, mutta kitarateknikkoni mukaan omistan 150 kitaraa. Vuosikertakitarat ja -vahvistimet ovat suuri heikkouteni, minkä kyllä huomaa luottokorttilaskuistani", kitaristi veistelee pilke silmäkulmassaan.

Suurin ylpeydenaihe on vuoden 1959 mallinen Gibson Les Paul, jonka arvo liikkuu lähes 100 000 dollarissa. Bonamassan mukaan kyseistä kitaraa kuullaan myös Helsingissä. Hän tunnustaa joutuvansa ostamaan kallisarvoiselle työkalulleen oman paikan lentokoneeseen.

"Useimmat lentoyhtiöt antavat ottaa kitaran matkustamoon automaattisesti, mutta ymmärtänet, ettei tämän soittimien kanssa voi ottaa mitään riskejä!"

 

Joe Bonamassa esiintyy Helsingin Areenalla ensi tiistaina 29. syyskuuta.

Markus Nordenstreng
New Orleans

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat