Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puna-armeijan panssarimiehestä tuli elokuvaohjaaja – seuraavaksi Oscar-kisaan

Elmo Nüganen teki sotaelokuvan Virosta vuonna 1944 ja vältti paatoksen

Kulttuuri
 
Matila Röhr Film Productions
Virolaiselokuva 1944 edustaa Viroa Oscar-kisassa. Elokuvan Suomen-ensi-ilta on tänään.
Virolaiselokuva 1944 edustaa Viroa Oscar-kisassa. Elokuvan Suomen-ensi-ilta on tänään. Kuva: Matila Röhr Film Productions

Uusi virolainen sotaelokuva nimeltä 1944 on erilainen kuin monet muut taistelukuvaukset. Elokuva kertoo Virosta toisessa maailmansodassa ja etenkin ratkaisevasta taistelusta Narvan lähellä 1944, jolloin virolaiset sotamiehet olivat rintamalla vastakkain toisiaan ampumassa.

Yhdet virolaiset sotivat neuvostoarmeijan riveissä, kun toisilla oli saksalaisten asepuvut. Elokuvana 1944 on myös sillä tavalla poikkeuksellinen, että siitä puuttuu lähes kokonaan isänmaallinen paatos, joka monissa vastaavissa sotatarinoissa on.

Miten tehdään sotaelokuva ilman kansallista paatosta, elokuvaohjaaja Elmo Nüganen?

Ohjaaja istuu helsinkiläisessä hotellissa pöydän ääressä ja tuntuu olevan kysymyksestä ihmeissään. Hän ei osaa vastata.

"En osaa sanoa", Nüganen sanoo ja miettii hetken.

Vastaus palautuu taiteen tekemisen ytimeen.

"Se riippuu siitä, minkä takia teet elokuvia", Nüganen sanoo.

Ohjaaja Nüganen jakaa elokuvat karkeasti kahteen. Ensimmäisessä ryhmässä ovat elokuvat, joihin haetaan tukea valtiolta tai vastaavalta, ja sitten tehdään elokuva, joka tukee tiettyä ideologiaa. Silloin elokuvaan tulee helposti paatos mukaan.

Sitten on toinen elokuvien joukko.

"Jos haluaa kertoa ihmisestä, paatos katoaa."

Sotaelokuva 1944 perustuu virolaisen Leo Kunnaksen käsikirjoitukseen. Se kertoo virolaisista Saksan ja Venäjän välissä, sotilaselämästä ja ennen kaikkea siitä, millaista on taistella toisessa armeijassa, käydä toisen maan sotaa. Itsenäisyyden ajatuksesta.

Elokuvaa kuvaa samalla hyvin erityistä virolaista sukupolvikokemusta, jossa monen ikäiset virolaismiehet ovat joutuneet palvelemaan vieraaksi kokemassaan armeijassa.

Ohjaaja Nüganen on itse syntynyt vuonna 1962 ja palvellut vuosina 1982–84 Neuvostoliiton armeijassa panssarimiehenä. Tuntuiko se väärältä armeijalta?

"Totta kai. Toinen vaihtoehto oli mielisairaala. En halunnut sinnekään."

Nykänen palveli Minskissä Valko-Venäjällä.

"En joutunut Afganistaniin. Monet ystäväni joutuivat."

Juhani Niiranen HS
Elmo Nüganen
Elmo Nüganen

"Panssarimiehenä opin ymmärtämään venäläisen armeijan käskyvaltasuhteita", Nüganen sanoo. Se kokemus puna-armeijasta näkyy heijastumana myös elokuvassa.

"Saksan puolella oli selvää, kuka on vihollinen. Virallisesti se oli selvää neuvostojoukoissakin, mutta vihollinen saattoi olla myös hyvin lähellä. Piti pitää suuta soukemmalla, kun Saksan riveissä saattoi vapaasti irvailla esimerkiksi Hitlerille."

Ehkä elokuvassa näkyy myös Nügasen sukuhistoria, josta HS:n Teema-liite aiemmin tarkemmin tänä syksynä. Nügasen isänpuoleiset vanhemmat olivat inkerinsuomalaisia. Isoisä Matti taisteli toisessa maailmansodassa Suomea vastaan. Isoäiti taas vietiin lapsineen leirille Viroon, josta he pääsivät Suomeen. Nügasen isä kävi Suomessa koulua, kunnes perhe passitettiin sodan loppuvaiheessa takaisin Neuvostoliittoon.

Vaikka elokuvasta paatos puuttuukin, on Nügasen kerronnassa myös sotaelokuvalle tyypillisiä yleistyksiä, jopa kliseitä. Ehkä siksi, että 1944 on Nügaselle kuitenkin vasta toinen elokuva. Tosiasiassa hän on teatterimies, Tallinnan kaupunginteatterin johtaja ja arvostettu näyttämöohjaaja. Puheessa vilahtavat Tsehovit ja Dostojevskit.

Tuttuja vertauskuvia on mukana ehkä myös siksi, että Nüganen haluaa elokuvaohjaajana kulkea omaa polkuaan, olla välittämättä tietoisesti esikuvista, keksiä joka kerta itse "pyörän uudelleen". Hänen aiempi sotaelokuvansa on Nimet marmoritaulussa, jossa näytteli muun muassa Peter Franzén.

Kovin kuluneen oloista vertauskuvaa Nüganen käyttää esimerkiksi kuvatessaan siviilien kärsimystä sodassa. 1944:ssä nähdään hävittäjäkoneiden hyökkäys pakenevia siviilejä vastaan ja kärsimyksen symboliksi nousee pieni nukella leikkivä tyttö.

"Se on klisee", myöntää Nüganen itsekin auliisti. "Annoin sen olla, en siihen muuta keksinyt. Joku toinen ohjaaja olisi varmasti keksinyt muuta tilalle."

Matila Röhr Film Productions
Maiken Schmidt näyttelee sotaelokuvassa 1944 sotamiehen kaipaamaa Aino Tammikia.
Maiken Schmidt näyttelee sotaelokuvassa 1944 sotamiehen kaipaamaa Aino Tammikia.

Toinen elokuvan jos nyt voi sanoa ylidramaattinen juonenosa ovat kaksoset, jotka saapuvat täydennysmiehiksi tappiota kokeneeseen virolaiseen komppaniaan. Arvaahan sen, miten käy.

Tarinan kaksosiin Nügasella on käytännöllinen selitys. Kaksosia näyttelevät Priit ja Märt Pius ovat hänen näyttelijäoppilaitaan, joille Nüganen halusi antaa elokuvakokemusta.

Sitten Nüganen kertoo tarinan, jota hänen vaimonsa suku kertoo. Tarinassa kaksospojat määrättiin ensimmäisen maailmansodan aikaan rintamalle. He pitivät toisistaan taisteluissa huolta, eivätkä tarinan mukaan koskaan päästäneet toista silmistään. Sitten yksi kranaatti tappoi molemmat.

"Sotilas ei saisi olla tietenkään niin lähellä toista. Mutta kun kuulin tämän tarinan, tiesin, että olen oikealla tiellä."

Sotaelokuva on ollut Virossa suosittu. Se on nähnyt jo yli satatuhatta virolaista. Elokuva tulee Suomessa ensi-iltaan 25. syyskuuta ja yleisöä sen odotetaan vetävän kymmeniä tuhansia, reilusti enemmän kuin mitä virolaiselta elokuvalta Suomessa yleensä odotetaan.

Viro on valinnut 1944:n edustamaan maata myös Oscar-kisassa vuodenvaihteessa. Nüganen on valinnasta mielissään. Ihan pelkästään henkilökohtaisesti mutta myös yleisemmän syyn vuoksi. Nüganen lähtee markkinoimaan elokuvaa Yhdysvaltoihin loppuvuoden aikana.

"Toivotaan että tämä toisi pienten kansojen kertomuksille lisää yleisöä."

1944 elokuvateattereissa 25.9. Helsingin Sanomien arvio elokuvasta luettavissa tästä.

Matila Röhr Film Productions
Sotaelokuva 1944 kuvaa Viroa Saksan ja Venäjän välissä.
Sotaelokuva 1944 kuvaa Viroa Saksan ja Venäjän välissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat