Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selfiekuningas Ai Weiwei saapui Helsinkiin

Kiinalainen nykytaidetähti ja aktivisti asuu nyt Berliinissä ja rakastaa kaupungin vauvoja

Kulttuuri
 
Ai Weiwei kuvasi vanhoista kiinalaisjakkaroista koottua Rypäleet-teostaan Helsingin taidemuseo Hamissa tänään perjantaina avautuvassa näyttelyssään. Taustalla näkyy uusi teos Valkoinen talo.
Ai Weiwei kuvasi vanhoista kiinalaisjakkaroista koottua Rypäleet-teostaan Helsingin taidemuseo Hamissa tänään perjantaina avautuvassa näyttelyssään. Taustalla näkyy uusi teos Valkoinen talo.

Hän on kuin onkin täällä. Ai Weiwei tapaa toimittajia yksi kerrallaan helsinkiläisessä luksushotellissa, samaan aikaan kun uudistuneessa Ham-taidemuseossa on meneillään hänen yksityisnäyttelynsä tiedotustilaisuus.

Kiinalaistaiteilijan ja toisinajattelijan läsnäolo on uutinen, sillä Ai on pystynyt matkustamaan vasta pari kuukautta. Hän sai neljäksi vuodeksi takavarikoidun passinsa takaisin heinäkuussa, ja muutti Saksaan.

Artikkeliin liittyvät

Taiteilija on leppoisan oloinen, ja tyytyväinen siihen, miltä hänen näyttelynsä täällä näyttää. "Olen rentoutunut ja onnellinen", hän sanoo.

Ai Weiwei on Helsingissä pari päivää.

Näyttely Hamissa on Aista koskettava. "Olen tehnyt teoksia vuosia, mutta minulla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta nähdä niitä yhdessä. Jokainen näyttely on minulle oppimisen paikka. Mieleen tulee paljon muistoja." Installaatioissa ja veistoksissa pääosassa on puu.

"Näyttely on tavallaan kuin katsaus puuhun perinteenä ja käsityönä. Valitettavasti Kiinan metsät katoavat kovaa vauhtia", Ai Weiwei sanoo.

Kuten monet Ain teokset, toinen Hamissa nähtävistä uusista teoksista pohjautuu tositapahtumaan. Jätesäiliö on hualipuusta tehty kulmikas kaappi, jossa on kuusi avautuvaa lokeroa.

"Se edustaa klassista, hienostunutta kiinalaista kädentaitoa. Muoto ja mittasuhteet ovat kohdallaan, se on kuin designia, ja näyttää minimalistiselta veistokselta. Mutta sen malli on jätesäiliö."

Vuonna 2012 viisi 9–13-vuotiasta poikaa kuoli häkämyrkytykseen jätesäiliöön Guizhoun maakunnassa. Pojat olivat yrittäneet lämmitellä.

"Kiinassa tällaisia tragedioita tapahtuu koko ajan. Köyhät vanhemmat ovat lähteneet kaupunkeihin. Kukaan ei huolehdi näistä lapsista", Ai sanoo.

"Lapset, yhteiskunnan arvokkain ja haavoittuvaisin osa, uhrataan. Kun näin tapahtuu, maalla ei ole tulevaisuutta. Ilmiö heijastelee valtiota, joka pyrkii eteenpäin, muttei tue vanhemmuutta, koulutusta, sosiaaliturvaa, terveydenhuoltoa, vaan tähtää vain talouskasvuun."

"Systeemi on täysin korruptoitunut", Ai Weiwei sanoo.

Ailla itsellään on kuusivuotias poika, Ai Lao. Hän käy koulua Berliinissä.

"Olen ollut huolissani hänestä siitä asti kun hän syntyi. Kun minut vangittiin, minulle sanottiin, etten näkisi häntä kymmeneen vuoteen. Kun sinut vapautetaan, hän on jo iso, he sanoivat. Se oli hirvittävää", Ai kertoo.

Salainen poliisi seurasi isää ja poikaa puistoon ja ostoksille.

"Tunsin oloni uhatuksi ja halusin hänet pois maasta."

Nyt isä ja poika voivat olla yhdessä Berliinissä, ja vaikka pelata koripalloa puistossa.

Ai alkaa esitellä kuvia pojastaan. Instagramin kuvista katsoo mustatukkainen, virkeä poika.

Tarkkaan ohjeistettu haastattelutilanne ei vastaa odotuksia. Parilla puhelimella, tietokoneella ja nauhurilla varustautunut assistentti vahtii vieressä, mutta uppoutuu töihinsä ja antaa meidän jutella reippaasti yli sovitun. Keskustelumme tosin menee myös assistentin nauhurille.

Mihin Ai aikoo keskittyä nyt, kun hänellä on vapaat kädet?

"Käytän sitä vapautta, joka minulla nyt on. En ole tehnyt vielä tarkkoja suunnitelmia. Mietin miten käytän aikani ja vapauteni, miten nauttisin nyt elämästäni."

Kiinaan palaaminenkin on jossain vaiheessa edessä.

"Kun sain passini takaisin, minulle luvattiin, että voin myös palata Kiinaan. Muutenhan en olisi vapaa vaan karkotettu."

Ailla oli muutama näyttely Kiinassa ennen lähtöä maasta. Viranomaiset eivät puuttuneet niihin, joten näyttelyitä saattaa ehkä tulla lisää.

Ain intensiivinen läsnäolo rikkoutuu kun hän alkaa räplätä kännykkäänsä. Maanisena somettajana ja selfie-kuvaajana tunnettu Ai alkaa ottaa minusta kuvia.

On hieman hankala keskittyä.

Berliinissä Ailla on noin viisihenkinen studiotiimi. Edessä on myös kolmivuotiskausi opettajana taideyliopistossa.

"En aio pyytää heitä maalaamaan tauluja tai veistämään, vaan haluan heidän tekevän teoksia elävästä elämästä."

Ai kehuu Saksaa ihmisoikeuksien puolustajana ja kertoo saaneensa aina paljon apua maasta.

"Minun pitää osallistua ja antaa omaa osaamistani opettamalla, haastaa nuoria tekijöitä."

Uudessa kotikaupungissa häntä kiehtovat – vauvat.

"Rakastan Berliiniä. Se on hyvin rento kaupunki. En ole nähnyt missään yhtä paljon vauvoja kuin naapurustossani. Nuoria perheitä on joka puolella. Jos ihmiset kerran haluavat tehdä lapsia, yhteiskunnan on oltava reilu."

"Minut tunnistetaan, mutta ihmiset ovat hyvin ystävällisiä."

Matkalla Helsinkiin Ai Weiwei osti saksan sanakirjan.

Ain seuraava projekti on "selfieiden ottaminen Helsingin avajaisvieraiden kanssa".

"Ajattelin jo, että täytyykö minun muistuttaa sinua selfien ottamisesta. Annas kun autan, minä olen selfiekuningas."

Ja kännykamerat alkavat räpsyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat