Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ai Weiwei tekee puusta politiikkaa

Kiinalaisen supertähden näyttely avaa uudistuneen museon komeasti ja koskettavasti

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Ordos 100 on valtava mäntyinen pienoismalli Mongoliaan suunnitellusta huvilakaupunginosasta. Vain muutama taloista on oikeasti valmistunut.
Ordos 100 on valtava mäntyinen pienoismalli Mongoliaan suunnitellusta huvilakaupunginosasta. Vain muutama taloista on oikeasti valmistunut. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Helsingin taidemuseo, siis nykyinen Ham, olisi helppo tuomita laskelmoinnista, kun se tänään perjantaina avaa uudistetun museon kiinalaisen Ai Weiwein näyttelyllä. On vaikea kuvitella juhlavampaa starttia ja kansainvälisesti kiinnostavampaa aloitusta kuin maailman kuuluisimman nykytaiteilijan näyttely Ai Weiwei @ Helsinki. Hittihän siitä tulee.

Nihkeilyn sijaan Hamia, ja meitä helsinkiläisiä, pitää onnitella. Vaikka entisen Kulttuurien museon tiloihin laajentuneen, kauttaaltaan freesaantuneen taidemuseon tunnistaa vielä samaksi, selvää on, että olosuhteet siellä sekä taiteelle että yleisölle ovat parantuneet.

Jos Kiasman ja Hamin osittain päällekkäin osuneet remontit ajoivat nykytaiteen museonäyttelyt Helsingissä ajamaan sammutetuin lyhdyin, niin nyt siirrytään suoraan pääestradille kirkkaisiin valoihin.

Outi Pyhäranta HS
Jätesäiliö-teoksen (2014) taustalla on traaginen tapaus viidestä häkämyrkytykseen kuolleesta pojasta.
Jätesäiliö-teoksen (2014) taustalla on traaginen tapaus viidestä häkämyrkytykseen kuolleesta pojasta.

Ai Weiwein taide on kaikin tavoin suuren mittakaavan taidetta. Sitä halutaan nyt kaikkialle. New York Timesin mukaan Ai on pitänyt vuoden 2004 jälkeen sata yksityisnäyttelyä ja osallistunut 350 ryhmänäyttelyyn. "Puhelimeni vilkkuu kuin joulukuusi", hän sanoi lehdelle pari viikkoa sitten.

Tahti on käsittämätön (vaikkei Ai tietenkään tee kaikkea itse), etenkin kun suuri osa näyttelyistä on ollut Kiinan ulkopuolella. Sinne hänellä itsellään ei ollut mitään asiaa neljään vuoteen. Taide on kiertänyt maailmaa, Ai ei. Takavarikoidun passinsa hän sai takaisin heinäkuussa, ja muutti Berliiniin.

Helsingissä ei ole esillä Ain maalipurkkeihin dipattuja antiikkiruukkuja, marmoriin hakattuja valvontakameroita tai polkupyöriä. Tänne hän halusi tehdä näyttelyn puusta. Ja sitä on paljon, valtavat 12-metriset kaarihallit täynnä. Etelä-Kiinasta kerätyistä rungoista ja oksista koottu Puu (2010), useita perinteisiä puunkäsittelytekniikoita hyödyntäviä teoksia, kuin designobjekteja, niin että sitä tuntee hetken olevansa hienopuusepän showroomissa. On mäntyä, hualipuuta, tielipuuta.

Ain käyttämät materiaalit ovat yleensä äärimmäisen latautuneita, vaikkeivät aina heti näytä siltä. Puuhun liittyy valtavasti assosiaatioita. Se istutetaan, kun rakennetaan uutta ja rauhaa. Kun Ai assistentteineen sorvaa perinteisiä huonekaluja uuteen uskoon, ja tekee niistä käyttöesineinä hyödyttömiä, hän muokkaa historiaa, ja tuhoaa mennyttä, samoin kuin luotijunavauhtia kehittyvä Kiina.

Teokset ovat valtavan suuria. Yhdessä ne tuntuvat jopa huikentelevaisilta, vaikka uudessa Hamissa lääniä riittääkin, kun näyttelytila on yli tuplaantunut. Ihmiskatsoja on pieni maan matonen, kuin yksi kiinalainen valtavan maansa jättimäisessä järjestelmässä.

Mitä kapeammaksi Ain elintila on Kiinassa käynyt, sitä suuremmaksi tuntuu kasvaneen hänen taiteensa. Teoksiin kohdistuu myös valtava kaupallinen kiinnostus, joten teosten vaatima kymmenien työntekijöiden, muun muassa perinteisten puuseppien, työ on ollut mahdollista.

Ai johtaa valtavaa taidekoneistoa.

Parhaimmillaan Ai onkin juuri näissä suurissa installaatioissa, joissa kohtaavat Ain pääteemat, Kiinan historia ja nykyaika, perinne ja muutos, yksilö ja järjestelmä. Toinen Helsingissä nähtävistä uusista teoksista, Valkoinen talo, on Qing-kauden asuinrakennus, jota Ai on muokannut uuteen uskoon ja sutinut valkoisella maalilla upeat kaiverrukset piiloon.

Missä Ai on, siellä on uutinen. Ja missä Ai ei ole, sekin on uutinen. Sen jälkeen kun hän heinäkuussa sai passinsa takaisin, hän on muun muassa hengaillut Julian Assangen kanssa ja marssinut Anish Kapoorin kanssa pakolaiskriisin huomioksi. Twitter ja Instagramin laulavat tauotta. Helsingin näyttelyssäkin kannustetaan kuvaamaan ja somettamaan.

Kun puhutaan Aista, puhutaan aina myös mediailmiöstä. Ai on digiajan renessanssi-ihminen; aktivisti, taiteilija ja elokuvaohjaaja, itseoppinut arkkitehti, hevimuusikko, uhkapeluri, designeri, antiikkikeräilijä, kuraattori ja dokumentaristi.

Outi Pyhäranta HS
Bäcksbackan kokoelma on Hamin ydin. Taidesalonki 100 vuotta -näyttely juhlistaa Suomen vanhinta yhä toimivaa galleriaa, Leonard Bäcksbackan perustamaa Taidesalonkia. Kuvassa Rafael Wardin teos Ikkunan ääressä (1974).
Bäcksbackan kokoelma on Hamin ydin. Taidesalonki 100 vuotta -näyttely juhlistaa Suomen vanhinta yhä toimivaa galleriaa, Leonard Bäcksbackan perustamaa Taidesalonkia. Kuvassa Rafael Wardin teos Ikkunan ääressä (1974).

Hänen elämästään on tehty elokuva, näytelmä, ja useita kirjoja. Hän on nykytaiteen megailmiö, jollaista ei ole ennen koettu. On vaikea keksiä toista nykytaiteilijaa, joka tunnettaisiin yhtä laajasti taidepiirien ulkopuolella ympäri maailmaa.

Kun Ai on itse jatkuvasti viranomaisten tarkkailun alla, hän tuntuu päättäneen jakaa itsensä maailmalle kokonaan internetissä. Jos sinulta vietäisiin puhekyky, ja sitten saisit sen takaisin, etkö haluaisi huutaa maailmaan? Taiteilija sanoo itsekin, ettei häntä olisi ilman internetiä.

"Ai Weiwein taide on yhtä kuin hänen elämänsä", kirjoittaa Erja Pusa näyttelyn luettelossa.

Aille politiikka ei ole ulkokohtaista observointia tai näennäisneutraalia tiedostamista. Hänelle se on omaa todellisuutta. Samalla hän edustaa monia muitakin vaiennettuja kiinalaisia ja muita vastarinta-ajattelijoita. Teoksia on mahdoton irrottaa Aista henkilönä, ja hänen kokemastaan.

On vähän yllättävää, miten kaunis ja esteettinen näyttely silti on. Sosiaalisesta mediasta tuttu räyhähenkinen keskisormennäyttäjä on poissa, vaikka tuskin Ai Kiinalle on yhtään vähemmän vihainen kuin ennen.

Jokaisella teoksella on tarina todellisuudesta. Useimmat niistä liittyvät joko Kiinan muutokseen tai Ain epämiellyttäviin kohtaamisiin hallinnon kanssa.

Kun täydelliseksi vahattua puupintaa vähän raaputtaa, paljastuu alta mätä todellisuus. Kiinan talouskasvulla on kova hinta, ja sitä maksavat pakkosiirretyt kyläläiset ja vanhempansa tehtaille menettäneet lapset. Tästä ilmiöstä kertoo toinen näyttelyn uusista teoksista, Jätesäiliö.

Se on hienostunut kuusiovinen kaappi, jonka taustalla on traaginen uutinen ja ilmiö. Noin 60 miljoonaa lasta kasvaa ilman vanhempiaan, heitteillä, kun vanhemmat tekevät töitä kaupungeissa. Jätesäiliö on karmivan kaunis muistomerkki viidelle 9–13-vuotiaalle pojalle, jotka kuolivat häkämyrkytykseen, kun olivat kömpineet suojaan ja tehneet tulen jäteastiaan.

Outi Pyhäranta HS
Kuusi metriä korkea Puu (2010) rakentuu Etelä-Kiinasta tuoduista puuosista.
Kuusi metriä korkea Puu (2010) rakentuu Etelä-Kiinasta tuoduista puuosista.

Mitä laajemmalle Ain repertuaari on laajentunut ja mitä kiihkeämmäksi hänen suhteensa julkisuuteen, sitä nyrpeämmäksi ovat muuttuneet taidekriitikot. Viime viikolla Royal Academyssä avautuneen näyttelyn arvioissa painottui se, että Ai on, valtavasta mediahuomiosta huolimatta, yhä erittäin hyvä taiteilija.

Moni miettii, mihin Ain taide jatkaa nyt, kun Kiina ei enää ole hänen taiteensa ainoa olosuhde.

Yksi näyttelyn symbolisimmista teoksista on Kehykset, tyhjät puukehykset jotka kiertävät toista näyttelyhallia. Se voisi olla monumentti monille kiinalaisille tai vaikka venäläisille taiteilijoille ja toisinajattelijoille.

Ailla riittää täytettävää. Hänen äänensä on ainutlaatuinen, ja sitä pitää kuunnella.

Kaisa Viljanen HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat