Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmekymppinen Stina Koistinen on lupaava pop-laulaja – ja hän taistelee aivokasvainta vastaan

Yhtye sai alkunsa rajallisuuden ymmärtämisestä

Kulttuuri
 
Color Dolor treenaa ihmelasta
Color Dolor treenaa ihmelasta
Helsinkiläinen Color Dolor (Stina Koistinen, Nicolas Rehn, Jan Wälchli, Essi Nieminen) harjoittelee keväällä ilmestyneen Wonderchild-levynsä tulevaa sinkkulohkaisua. Jimi Hendrix -tyyliseen nimibiisiin innoitti laulaja Stina Koistisen kolmivuotias veljentyttö Sonja.

Syyskuun 11. päivänä Helsingin Vallilassa vietettiin muusikko Stina Koistisen 30-vuotispäiviä. Yli 160 ihmistä juhli päivänsankarin kanssa sitä, että hän elää.

"Ihan parhaat bileet", toteaa tyytyväinen laulaja samassa paikassa viikkoa myöhemmin, hetkeä ennen Color Dolor -bändinsä treenejä. Sitten hän ottaa pienestä rasiasta tabletin. "Nämä aina unohtuvat, kun on kiire."

24-vuotiaaksi asti Stina Koistinen eli hyvää ja huoletonta musiikkiammatista haaveilevan helsinkiläisen elämää.

Hän oli kasvanut Herttoniemessä, kirjoittanut ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta, ja tehnyt vuoden verran töitä paperitukussa sekä tequila-tyttönä Cantina Westissä. "Ayayayayayyyy, carambaaa, Mexicooo!" Koistinen kajautti joka kerta kaataessaan asiakkaalle tequilapaukun.

Onneksi pian aukesivat opiskelupaikkojenkin ovet. Ensin Oriveden opiston musiikkilinja, sen jälkeen Tampereen ammattikorkeakoulun teatterimusiikkilinja ja Pop- ja jazz-konservatoriossa Helsingissä.

Sitten alkoivat päänsäryt, joiden aiheuttajaksi osoittautui aivokasvain.

Stina Koistisen aivoja on leikattu neljästi.

Mika Ranta HS
Color Dolorin kitaristi Nicolas Rehn (vas.), laulaja Stina Koistinen, rumpali Essi Nieminen ja kosketinsoittaja Jan Wälchli treenaavat LeSpacen salissa Vallilassa.
Color Dolorin kitaristi Nicolas Rehn (vas.), laulaja Stina Koistinen, rumpali Essi Nieminen ja kosketinsoittaja Jan Wälchli treenaavat LeSpacen salissa Vallilassa.

Ensimmäinen kasvain saatiin sädetettyä pois, ja rankoista hoidoista huolimatta Koistinen opiskeli laulamista niin intensiivisesti kuin pystyi.

Muutama vuosi sitten aivolisäkkeen varresta löytyi uusi syöpäkasvain. Viime keväänä Koistiselle tehtiin nenäontelon kautta uusi iso leikkaus, joka olisi voinut viedä muun muassa näkökyvyn.

Näkö on edelleen tallella – mutta niin on iso osa harvinaisesta kasvaimestakin. Yli puolet saatiin poistettua leikkauksessa, eikä ennustetta jatkosta ole. On siis elettävä päivä kerrallaan ja tartuttava jokaiseen mahdollisuuteen niin kuin se olisi viimeinen.

"Päätin heti sairauden selvittyä, etten himmaile unelmiani", Koistinen sanoo.

"Koska olen tietoinen siitä, että aikani tässä maailmassa on rajallinen, minun kannattaa käyttää se tekemällä asioita, joista pidän. Maine ja mammona ovat toissijaisia, minulle tärkeimpiä asioita musiikissa ovat monipuolisuus ja rehellisyys."

Monipuolista, melodista ja omaperäistä on myös Koistisen bändin, kolmatta levyään valmistelevan Color Dolorin musiikki.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä Color Dolor valittiin kolme vuotta sitten tulevaisuuden megatähdeksi, ja ylistäviä sanakäänteitä on käytetty myös esimerkiksi Rumbassa ja Soundissa. Ne, jotka ovat nähneet bändin keikkoja esimerkiksi kesäkuussa Tavastialla tai elokuussa Susanne Sundførin lämmittelijöinä Huvila-teltassa, tuskin unohtavat näkemäänsä ja kuulemaansa.

Bändi sai alkunsa Pop- ja jazz-konservatoriossa, kun Koistisen halusi koota bändin lopputyötään varten.

Ensimmäisen konsertin jälkeen oli selvää, että yhteistyö jatkuu, vaikka kokoonpano kontrabasson ja sellon verran supistuikin. Nyt bassolinjat ja loihtii syntetisaattorilla Jan Wälchli. Välillä hän soittaa vasemmalla kädellä koskettimia, oikealla trumpettia.

Kun alkuperäistä rumpalia Ilkka Tolosta pyydettiin viime keväänä Maija Vilkkumaan bändiin, Color Dolor -kapuloihin tarttui 22-vuotias, kuvataidetta opiskeleva Essi Nieminen. Koistisen lisäksi biisejä kirjoittaa bändin kitaristi Nicolas Rehn.

Ensimmäinen levy Cuckoo in a Clock ilmestyi kaksi vuotta sitten, Wonderchild viime keväänä. Sen teemat ovat isoja – kuolema, elämä, yksinäisyys, rakkaus –, ja tyylilajia on bändin itsensäkin vaikea määritellä.

"Taidepoppia, postpoppia, kokeilevaa poppia?" Koistinen maistelee. "Mikään ei kuulosta ihan oikealta. Itselleni musiikki on visuaalista ja värikästä. Monissa meidän biiseissä tapahtuu paljon, joidenkin mielestä ehkä liikaakin, mutta olen pienestä asti pitänyt tylsinä levyjä, joissa on vain yhdenlaista musiikkia – kun mitä tahansa voi tehdä!"

mika ranta hs
"Sairaus on raastavaa, mutta se on opettanut paljon kaunistakin", Stina Koistinen sanoo.
"Sairaus on raastavaa, mutta se on opettanut paljon kaunistakin", Stina Koistinen sanoo.

Color Dolorin espanjankielisessä nimessä yhdistyvät värit ja kipu. Espanjaan Koistinen tutustui 16-vuotiaana vaihto-oppilaana Uruguayssa.

"Lähdin maapallon toiselle puolelle osaamatta lainkaan kieltä. Lentokentällä kajautin reippaasti että Ciao!"

Stina Koistinen nauraa paljon. Välillä hän antaa itselleen luvan velloa syvissä vesissä, mutta neljän päivän jälkeen hän pakottaa itsensä ylös ja ulos.

"Ei se aina toimi, mutta on turha murehtia asioita, jotka eivät ole vielä tapahtuneet. Mulla on joka tapauksessa ollut hyvä elämä."

Viimeiset pari vuotta Koistinen on opiskellut Göteborgin yliopiston musiikki-improvisaation koulutusohjelmassa ja vaihto-opiskelijana Sibelius-akatemiassa. Nyt hän kirjoittaa Göteborgiin lopputyötä, jossa pohtii sairauden vaikutusta taiteeseensa.

"Suoruus niin sanoituksissa ja sävellyksissä kuin esiintymisessäkin on varmaan ainakin osittain perua siitä. Musiikki ei ole minulle mikään kevyt asia. Menen kappaleisiin sisään sataprosenttisesti, ja yritän tehdä jokaisesta keikasta unohtumattoman kokemuksen. Se tulee jostain syvemmältä kuin pääkopasta."

Stina Koistinen toivoo, että kuulijoissa avautuu jotain, kun hän laulaa. "Moni on tullut sanomaan, että autan heitä musiikilla. En ikinä tule lopettamaan sitä."

 

Color Dolorin seuraavat keikat ovat 3. lokakuuta Semifinalissa Helsingissä ja 17. lokakuuta Lost in Music -festivaaleilla Tampereella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat