Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriitikot valittavat aina – ja joskus ihan syystä

Tutkimus kulttuuritoimituksista osoittaa, että taidekritiikin lihavat vuodet ovat Suomessa ohi

Kulttuuri
 
MAYK
Kuva: MAYK

Kun kirjallisuuskriitikot seitsemästä Euroopan maasta tapasivat toukokuussa Tallinnan HeadRead-kirjafestivaalilla, päätarkoitus oli keskustella unhoon jääneistä klassikkokirjoista. Puhe kääntyi kuitenkin pian myös työhön sanoma- ja kulttuurilehdisssä sekä kritiikkiin ylipäätään.

Onko kriitikon työ muuttunut 2000-luvulla, kun verkko valtaa alaa painetuilta lehdiltä? Onko taiteesta kertominen erilaista kuin ennen? Ovatko lukijat erilaisia? Onko kritiikki uhanalainen kirjoittamisen laji?

On ja ei, kollegat Virosta, Alankomaista, Saksasta, Britanniasta, Ranskasta ja Espanjasta vastasivat.

"Työni on sekä vähentynyt että vaikeutunut, kun lehden omat toimittajat kirjoittavat enemmän, ja kulttuurille varattu tila pienenee", sanoi barcelonalaisen La Vanguardia -sanomalehden freelancer-kriitikko Antonio Lozano.

Hollantilaisen Vrij Nederland -viikkolehden kirjallisuussivuja toimittava Jeroen Vullings jakoi huomiot:

"Viisi vuotta sitten lehdessä oli kokonainen kirjallisuusosasto, nyt enää kaksi sivua, jotka minä toimitan. Lisäksi pitää kirjoittaa mielipiteellistä blogia. Kun olen lehden ainoa kriitikko, työ on kaksinkertaistunut. Tunnen itseni dinosaurukseksi tuhon edellä."

Myös virolaiseen Keel ja kirjandus -kulttuurilehteen kirjoittava Johanna Ross kertoi työnsä muuttuneen, mutta hän katsoi asiaa toiselta kannalta: "Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, millaista tekstejäni on lukea: keitä lukijat ovat, onko tekstejä helppo lähestyä, mitä ne lukijalle antavat."

Tämä voi hänestä olla merkki siitä, että kritiikiltä toivotaan eri asioita kuin ennen.

Suurten maiden suurissa lehdissä kuten Frankfurter Allgemeine Zeitungissa ja Le Mondessa muutoksia ei tunnisteta samalla lailla. Niin verkon kuin painetun lehden sivuilla riittää kulttuurijournalismia ja kritiikkiä, saksalainen Katharina Teutsch ja ranskalainen Nils Ahl vakuuttivat, samoin kritiikille lukijoita.

Myös brittiläinen kirjallisuustoimittaja Boyd Tonkin The Independent -lehdestä arvioi, että internet ja sen lukuisat blogit ovat vaikuttaneet kritiikin muotoon ja sisältöön oletettua vähemmän.

"Ei väline vaikuta siihen, ymmärtääkö kirjallisuutta vai ei", hän sanoi.

Kuukautta myöhemmin Suomessakin otettiin kritiikin muuttumiseen akateemisesti kantaa, kun mediatutkija Maarit Jaakkola väitteli Tampereen yliopistossa kulttuurijournalismin muutoksista Suomessa 1978–2008.

Jaakkola (s. 1980) tuntee aiheensa, sillä ennen tutkijaksi ryhtymistään hän työskenteli kulttuuritoimittajana Helsingin Sanomissa ja STT-Lehtikuvassa.

Hänellä on tiivis tuntuma kriitikkojen kriisipuheeseen, myös tuoreeseen, vaikkei tutkimus ylläkään verkkoaikaan asti.

Sitä on nimittäin kuultu ennenkin – oikeastaan siitä saakka, kun taidekritiikkiä on lehdissä julkaistu. Yleensä kriitikot ovat olleet sitä mieltä, ettei heidän työtään arvosteta tai ymmärretä tarpeeksi.

Suomessa kriisipuhetta on kuultu monella vuosikymmenellä myös siksi, että lehtien kulttuuriosastoilla on ollut paljon painoarvoa ja monia muita maita tärkeämpi rooli taidetta koskevan tiedon levittäjinä. Tämän – eli oman arvonsa – ovat kriitikotkin hyvin tunteneet, myös Helsingin Sanomissa.

Tutkimuksen pääkysymykseen siitä, onko kulttuurijournalismin ja kritiikin määrä mediassa kutistunut, Jaakkola vastaakin, että 1990-luvulle oli suorastaan päinvastoin: sanomalehtien kulttuuriosastot kasvoivat, samoin kritiikin määrä.

"Tämän takana oli 1970-luvulla koko yhteiskunnassa vaikuttanut kulttuurikäsitysten muutos, joka koski median lisäksi koulutusta ja kulttuuripolitiikkaa", hän sanoo.

"Käsitys taiteesta vapautui elitismistä, ja sen myötä alettiin käsitellä monia uusia taiteenaloja kuten populaarimusiikkia ja elokuvia."

Tämäkään ei toki lopettanut puheita, joiden mukaan kritiikki oli kriisissä. Nyt niiden syynä oli juuri kasvanut kansanomaisuus.

2000-luvulla kehitys on kuitenkin kääntynyt. "Tai ainakin on tapahtunut monenlaista kehitystä, jonka ei välttämättä aina tulkita olevan kritiikille otollista", Jaakkola muotoilee.

Yksi kehityssuunta on kulttuurijournalismin muuttuminen enemmän uutisia kuin arvioita tai analyyseja arvostavaksi. Sen vaatimuksesta kritiikkiäkin kirjoitetaan nopeammassa tahdissa kuin ennen: konsertista tai näytelmästä toivotaan toisinaan arvottavaa luonnehdintaa heti, kun esitys on päättynyt.

Elitismin rapautuessa lehtiin on myös alettu toivoa tekstejä, jotka koskettavat tai kiinnostavat mahdollisimman monia lukijoita.

Kulttuurin kohdalla se merkitsee massojen suosimia taiteenaloja, näkyviä tapahtumia, kuten palkintoja, tai aiheita, joita on helppo ymmärtää, kuten rahaa.

Myös journalismin keskittyminen ilmiöiden sijasta henkilöihin vaikuttaa: kulttuuriakin toivotaan käsiteltävän esittelemällä sen tekijöitä.

Henkilöityminen on tapahtunut kulttuurijournalismissa nopeasti, vähän huomaamattakin.

Nykyään tuntuu luonnolliselta, että taiteen tekijöitä haastatellaan teoksista ja niiden taustoista, mutta kun aloitin kriitikkona ja kulttuuritoimittajana 1980-luvun puolivälissä, kirjailijahaastatteluja ei Helsingin Sanomissa juuri ollut.

Ajateltiin, että kirjailijalle riittää julkisuudeksi arvio teoksesta. Ehkä taustalla väikkyi sekin ajatus, ettei kriitikon äänen rinnalle kaivattu muita, ehkä jopa vastakkaisia.

Tämä kaikki on nyt muuttunut. Taiteilijat ovat julkisuudessa niin paljon esillä, että kriitikon voi joskus olla hankalaa erottaa tekijää ja teosta toisistaan. Monista kirjailijoista on esimerkiksi kirjamessujen myötä tullut työnsä suvereeneja markkinoijia, ja toiset ovat ottaneet myös sosiaalisen median julkisuusvälineeksi.

"Perinteinen taidekritiikki on kuitenkin enemmän sidoksissa esteettisiin arvoihin ja teorioihin eikä aina sovi tällaisiin muotteihin", Maarit Jaakkola pohtii.

Tutkituissa viidessä sanomalehdessä (HS, Aamulehti, Kaleva, Savon Sanomat ja Turun Sanomat) kritiikin suhteellinen määrä väheni 1978–2008 "hieman". Tekstit ovat lyhentyneet, ja samoja arvioita on alettu kierrättää saman konsernin lehdistä toisiin.

"Tilan pienentyessä ja taidekentän monipuolistuessa pitää tehdä valintoja, ja se voi vähentää kritiikin negatiivisia sävyjä", Jaakkola sanoo. "Se alkaa muistuttaa esittelyä tai suosittelua. Tähän liittyvät arvioihin liitettävät tähdet tai numeroarvosanat."

"Virallisesti kritiikkiä edelleen arvostetaan kulttuuriosastojen esimiesten puheissa. Mutta jos sen ei enää katsota kuluvan sanomalehden ydintoimintoihin, arvioita voidaan myös lyhentää, niiden määrää vähentää tai poistaa tarjonnasta kokonaan."

Toinen merkittävä kritiikkiin vaikuttava kulttuurijournalismin käänne on väitöksen mukaan tiedon ja taiteen hallinnan demokratisoituminen yhteiskunnassa.

Internet-aikana verkon blogeissa taideteoksia voi arvioida kuka haluaa. Tallinnassa tapaamistani eurooppalaiskriitikoista kukaan ei vastusta taidepuheen tasa-arvoistumista, mutta sen arvellaan vaikuttavan yleisiin mielikuviin kritiikistä.

"Kun googlaan jotain romaania, hakukone listaa peräkkäin joukon arviointeja, joista osa on pelkkiä perustelemattomia mielipiteitä", virolainen Johanna Ross huomauttaa. "Siitä voi saada käsityksen, että kritiikki on muuttunut."

Maarit Jaakkola ei halua vielä arvioida, miten olennaisesti ammattikriitikoiden teksti muuttuu, kun se siirtyy yhä enemmän verkkoon.

"Formaatti voi muuttua pelkästä taidekokemuksen verbaalisesta kuvauksesta, kun siihen on mahdollista lisätä ääntä, kuvaa ja muita paikan päällä olemisen elementtejä. Multimediaalisuus mahdollistaa vastaanottajan ottamisen mukaan kokemukseen, samoin jatkokeskustelun."

Ehkä taidekritiikistä tulee suorastaan prosessi. Silloin kellään ei ole teoksesta viimeistä sanaa, ei kriitikollakaan.

 

Maarit Jaakkola: The contested autonomy of arts and journalism: Change and continuity in the dual professionalism of cultural journalism. Tampere University Press.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat