Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentaristi kuvasi veden etsintää avaruudesta vähän ennen Mars-löytöä

Chileläisen Patricio Guzmánin runollinen dokumentti ajankohtaistui

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Atacama Productions
Vesi on välittäjä tähtien ja ihmisten välillä, uskoo chileläinen ohjaaja Patricio Guzmán.
Vesi on välittäjä tähtien ja ihmisten välillä, uskoo chileläinen ohjaaja Patricio Guzmán. Kuva: Atacama Productions

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi maanantaina, että Marsin pinnalla on "joissakin olosuhteissa" juoksevaa vettä. Äskettäin Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla näkemäni dokumentti nousi uudestaan silmien eteen, vahvoina kuvina. Se nimittäin käsittelee runollisesti, mutta myös tieteeseen pohjaten veden merkitystä elämässä - ja veden etsintää avaruudesta.

Chileläinen elokuvaohjaaja Patricio Guzmán (s. 1941) jatkaa The Pearl Button -dokumentissaan moninkertaisesti palkitun Valon muisto -dokumenttinsa (Nostalgia de la luz, 2010) teemoja.

Aluksi meille näytetään lähikuvassa kolmetuhatta vuotta vanha kvartsikide, joka on löydetty Atacaman autiomaasta Chilestä. Se sisältää pisaran vettä, ohjaaja kertoo. Hänen rauhallinen kertojanäänensä on läsnä läpi dokumentissa, jossa mystiikka kohtaa tieteen.

Kerronta alkaa runollisena ja kiertyy poliittiseksi.

Kvartsikiteestä kamera siirtyy kuvaamaan jättimäisiä teleskooppeja, jotka kääntyilevät hiljaisena rintamana jäykin liikkein ja katselevat avaruuteen.

Joka yö ne etsivät planeettoja, jotka sisältävät vettä.

Maailman suurimmat teleskoopit tähyilevät vettä maailman kuivimmassa paikassa Pohjois-Chilessä. Dokumentissa avaruus kohisee ja elämälle välttämättömän veden solina hyväilee kuuloluita.

Guzman kertoo viiden, sukupuuttoon miltei kuolleen alkuperäiskansan maailmankuvasta. Nämä vesinomadit elivät täysin veden varassa ja uskoivat, että kuolleiden ihmisten sielut jatkavat elämäänsä tähtinä.

Elokuvan nimi liittyy Jemmy Button -nimiseen alkuperäisasukkaaseen, jonka brittikolonialistit ostivat vuonna 1830 Patagoniasta, yhdellä helmiäisnapilla. Button oppi eurooppalaisille tavoille Lontoossa. Kun hänet palautettiin omiensa pariin, hän oli muuttunut mies ja hukassa kulttuurissaan.

Helmiäisnappi palaa kerrontaan uudelleen myöhemmin, nyt osana Chilen synkkää lähihistoriaa ja kertomusta diktatuurin aikana kadonneista. Tämä toinen nappi on kiinnittynyt merenpohjassa ruostuneeseen ratakiskoon, kotiloiden lomaan.

Kiskoja käytettiin painona, kun väärin ajattelevien ruumiita upotettiin mereen.

Jostakusta mereen hukutetusta jäi jäljelle vain nappi.

Ruumiita huuhtoutui myös rannoille, kuten Euroopassa nyt pakolaisia.

Teleskoopit palaavat kuvaan.

Guzman kertoo hiljattain avaruudesta löytyneestä kvasaarista, jonka vesihöyrymäärä ylittää vedeksi muutettuna kaikki maapallon meret, tähtitieteellisellä kertoimella.

Moniko kadonnut sielu lepää siellä, hän kysyy.

Elokuvateatterin penkissä ajatus tuntuu lohdulliselta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat