Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä anna museon pilata museokäyntiäsi

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Remonttipressuistaan tällä viikolla kuoriutuneen Helsingin kaupungin taidemuseon eli Hamin aulassa on tarjolla lappusia, joissa annetaan ideoita museokäynnille, tähän tapaan:

Jos on kiire, pysähdy vain joka viidennen teoksen kohdalla. Yhdistä liikunta ja taide ja tee kyykkyjä kiinnostavimpien teosten edessä. Krapulaisena keskity raikkaan viileisiin ja yksinkertaisiin teoksiin – tai ryömi lepäämään portaiden alle.

Katso vaikka pelkkiä kehyksiä.

Suomalaiset museokävijät on opetettu kauhunsekaiseen kunnioitukseen: Taidemuseossa ollaan hiljaa, luetaan tunnollisesti seinätekstit ja katsotaan joka ikinen teos kun lipusta on kerran maksettu.

Sillä tavalla näyttelystä saa lähinnä kuitenkin särkevät jalat ja matalasta verensokerista humisevan pään – ei iloa, virkistystä saati pakahduttavaa onnea.

Museopuudutus on kansainvälisesti tunnistettu ongelma. Moni Hamin tarjoamista ratkaisuista löytyy myös hollantilaisen Johan Ideman oppaasta How to Visit an Art Museum (2014). Ideman mukaan liian monet museot ovat jämähtäneet esittämään taidetta tavalla, joka vetoaa vain taiteen sisäpiiriin. Muut se vieraannuttaa. Siksi kävijän on otettava museokokemus omiin käsiinsä ja käytettävä museota niin, että siitä on iloa.

Ham tarjoaa kävijöille vitsikkäitä idealappusia, sillä senkin on onnistuttava madaltamaan kynnystään ja houkuttelemaan Tennispalatsin kakkoskerrokseen myös muita kuin näyttelymaratonkunnossa olevia taiteen suurkuluttajia.

Museoiden rahoitus on kutistunut vuodesta 2012 lähtien, ja nyt Museoliitto pelkää jopa 20 prosentin leikkauksia museoiden valtionosuuksiin. Vajetta voi yrittää hitusen paikata lipputuloilla, museokaupalla ja yritysyhteistyörahoilla. Se ei onnistu ilman kävijöitä.

Houkuttelevan museokokemuksen luominen oheispalveluineen ja sen markkinointi ovat perinteisesti olleet suomalaismuseoiden kompastuskiviä. Tennispalatsissa haasteeseen vastataan uudella ravintolalla, tapahtumilla ja kieli poskessa kirjoitetuilla lappusilla. Se on oikein – ja sopii erityisen hyvin juuri Hamille.

Kuten museo itsekin mainostaa, Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmat kuuluvat kaupunkilaisille. Siksi kaupunkilaisten pitääkin saada tehdä itselleen museosta olohuone.

Aino Frilander HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat