Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkaiden salassa keräämä taide tulee kaikkien nähtäväksi

Heinon perhe kerää taidetta kahdessa polvessa. Säätiöity kokoelma tulee ensi vuonna esille Helsingin taidemuseoon.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Taiteen keräily virkistää Raini ja Raimo Heinoa. Taustalla Sami Parkkisen valokuvateos Status quo sarjasta Core of Human Nature.
Taiteen keräily virkistää Raini ja Raimo Heinoa. Taustalla Sami Parkkisen valokuvateos Status quo sarjasta Core of Human Nature. Kuva: Juhani Niiranen HS
Sarjassa tutustutaan suomalaisiin taidekeräilijöihin.

 Näyttelyitä ahkerasti kiertelevä katsoja on jo vuosikausia voinut seurata Heinon taidekokoelman syntymistä teosten viereen ilmestyvistä myyntilapuista.

Nyt myös suurempi yleisö saa tilaisuuden tutustua paremmin kokoelmaan, josta on vähän vaivihkaa kasvanut yksi Suomen suurimmista yksityisistä taidekokoelmista. Heinot eivät ole juuri esiintyneet julkisuudessa.

Raimo, Raini ja Rauli Heinon taidekokoelma on säätiöity, ja tulee huhtikuussa esille Helsingin taidemuseoon. Näyttelystä tullee kiinnostava katsaus suomalaiseen nykytaiteeseen, sillä Heinoilla on ollut varaa ostaa museotason taidetta. Heinojen kokoelmaan kuuluu muun muassa Suomen kalleimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Eija-Liisa Ahtilan teos Marian ilmestys. Teoksen toisen edition Kiasma osti 120 000 eurolla.

Pääosin Heinojen teokset ovat suomalaisten tai Suomessa asuvien taiteilijoiden tekemiä, tai liittyvät aiheensa puolesta Suomeen.

Tapaan Heinot Rauli Heinon uudenkarheassa kodissa Helsingissä. Vaikka muutosta on vasta vähän aikaa, tauluja on jo seinillä.

Avara huoneisto näyttää enemmän taidegallerialta kuin kodilta. Ikkunat avautuvat merelle ja vehreään puistikkoon.

Olohuoneen massiivista sohvaryhmää reunustaa IC-98 -taiteilijakaksikon piirrossarja. Seinällä on myös Sami Parkkisen ja Miklos Gaálin isoja valokuvia. Axel Antasin metsäaiheinen valokuvateos imaisee sisäänsä kuin asunnon ikkuna.

Esillä oleva valikoima kuvaa kokoelmaa hyvin. Se rakentuu tuoreelle taiteelle, joka ei ole mitään kotitaidetta vaan museo- ja galleriakelpoista laatua sekä kokoa.

Kun kerää teoksia itselle, voi ostaa kaikkea sitä, mihin rahat riittävät. Valinnoista ei tarvitse vastata kenellekään. Kun kokoelmaa kerätään itselle, myös taiteilijan persoona vaikuttaa.

"Ikävän ihmisen taiteen ostamisesta tulee ikävä tunne itselle", Raini kertoo.

Heinoille tärkeitä periaatteita on ollut muutamia.

Mitään ei ole koskaan ostettu velaksi. He ovat halunneet tukea gallerioita ja ostaa pääosin niistä.

Alkuaikoina Heinot ovat antaneet museoiden ostaa nenän edestä teoksia. He ovat pitäneet tärkeänä sitä, että yleisö pääsee teosten luo.

"Enää emme ole niin höveleitä että luopuisimme jostakin teoksesta sen takia", Raimo sanoo.

Heinon teoksia lainataan kuitenkin jatkuvasti kotimaisille ja ulkomaisille museoille. Sekin on hyväntekeväisyyttä, Raini Heino sanoo. "Eivät teokset koskaan tule ihan samassa kunnossa takaisin, vaan kyllä ne siitä kuluvat."

Ihan kaikkia perheen taideteoksia ei säätiöidä. Vaikka runsaan 1 400 teoksen lahjoituskokonaisuuden lisäksi Heinot lahjoittavat vielä erikseen grafiikan kokoelmansa, jää lahjoitusten ulkopuolelle vielä muutama sata teosta. Siihen joukkoon kuuluu muun muassa ulkomaista ja perinnöksi saatua vanhempaa taidetta, joka ei säätiökokoelmaan sopinut.

Toden teolla Heinojen keräilyharrastus alkoi perheen uuden omakotitalon valmistuttua vuonna 1971. Oli paljon seiniä joita täyttää taiteella.

Ensin hankittiin taidetta omille seinille, sitten itsenäistyvien poikien koteihin. Sitten tuli yrityksen toimitilojen vuoro. Vauhti kiihtyi ja keräily ammattimaistui.

Vuonna 2002 keräilystä oli tullut niin massiivista, että piti hankkia varasto. Nyt varastoja on jo kolme.

"Minä taidan olla se syntipukki", Raini Heino sanoo. Häntä taide on kiinnostanut "aina", ja hän imaisi aktiiviseen harrastukseen mukaansa miehensä ja myöhemmin poikansa.

"Rauli lähti vapaaehtoisesti mukaan. Häntä kiinnosti taide jo pienenä poikana."

Raini Heino kertoo anekdootin poikien lapsuusvuosilta. "Kun pojat olivat jo vähän isompia, saatoimme Raimon kanssa lähteä käymään näyttelyissä. Pojat pelasivat pihalla palloa. Kysyimme, haluaisivatko he lähteä mukaan. Petri sanoi aina kohteliaasti, että hänellä on peli kesken. Rauli taas vastasi kirkkain silmin, että hän voisi lähteä."

Rauli lähti ja viihtyi. Hän opiskeli myöhemmin taidehistoriaa ja perusti Galleria Heinon Bulevardille vuonna 2002. Nykyisin se toimii Uudenmaankadulla ja kuuluu helsinkiläisgallerioiden harvaan kärkeen.

Heinot puhuvat taiteesta rakastavasti, mutta keräilystä yllättävän lakonisesti ja vaatimattomasti. Se on tapahtunut "vahingossa", taide on vain "tarttunut mukaan".

"Aluksi tärkeää oli esittävyys. Konkretismi ei tuntunut läheiseltä", Raini ja Rauli Heino sanovat. Sitten kävi niin kuin viiniharrastajalle. Maku kehittyi ja 1980-luvulla valinnat rohkaistuivat.

"Aluksi esimerkiksi suhde Esko Tirrosen fotorealismiin oli hieman hankala. Hänhän maalasi silloin valokuvan pohjalta. Jotenkin mietitytti, voiko niin tehdä. Tirronen jäi ostamatta", Raini kertoo. "Ja jälkeenpäin se harmitti", Raimo jatkaa.

Nykyisin kokoelmaan kuuluu useita Tirrosen teoksia. Tyypillistä on, että monilta taiteilijoilta on useita laajoja kokonaisuuksia. Heitä ovat esimerkiksi Kristiina Uusitalo, Lauri Laine ja Heikki Marila. Viimeisin hankinta on sarja valokuvataiteilija Nanna Hännisen näyttelystä.

Mikä taiteesta sitten tekee niin hyvää, että yhteen teokseen haluaa sijoittaa jopa kymmeniä tuhansia euroja? Vaikka taiteen ostamisesta puhutaan aina sijoituksena, on itse kokoelma myös valtava kuluerä.

"Haluan aivovoimistella sen taulun edessä. Vaikutus pitää tuntua jälkikäteenkin. Mielenkiintoisinta on, jos toinen näkee teoksen eri lailla", Raini jatkaa.

Vanhan taiteen teokset eivät jätä mielikuvitukselle samalla lailla sijaa.

Kun kolme ihmistä rakentaa yhteistä kokoelmaa, luulisi että erimielisyyksiä tulee. Heinot vaikuttavat hämmästyttävän samanmielisiltä kun kysyn, mitkä taiteilijat ovat jakaneet mielipiteitä. Päätökset on tehty yhdessä, he vakuuttavat. Raini Heinon mukaan hän ja Rauli Heino tosin ovat usein samoilla linjoilla, kun Raimo Heino taas edustaa vähän perinteisempää taidemakua.

Yhteisiä hutejakin on tullut, vaikkei niitä haluaisi muistella.

"Välillä tulee tehtyä hankintoja, jotka eivät kestäkään aikaa", Rauli sanoo.

"Sitä saattaa huomata, että taiteilija ei kehitykään vaan taso menee alaspäin", Raini sanoo.

Rainia ja Raimoa harmittaa, etteivät he tajunneet ostaa Helene Schjerfbeckin teosta, kun siihen tuli tilaisuus. Nyt sen arvo olisi moninkertainen, ja taiteilija kiinnostaa myös nykytaiteen keräilijöitä.

On pakko kysyä, mitkä teokset valtavasta kokoelmasta ovat kaikkein rakkaimpia.

Raini Heino katsoo mieluiten Elina Brotheruksen valokuvaa työhuoneessa.

"Siinä lierihattuinen nainen istuu aavikon reunalla sinne katsellen. Välillä tuntuu, että mä olen vähän samaan tapaan eksyksissä", Raini Heino sanoo nauraen.

Raimo Heinolle erityisen tärkeä on Marjatta Tapiolan iso härkämaalaus, joka edustaa hänelle peräänantamattomuutta. Raulin suosikkeihin kuuluu Kim Simonssonin veistos, jossa lapsi pitelee käsissään lohikäärmeen päätä.

"Teos symboloi minulle rohkeutta ja pelkojen selättämistä", hän sanoo.

Raimo ja Raini Heino jäivät tukusta "vapaalle" 2003. Työvuosina taide toi vastapainoa työlle. Raimo Heinolla oli tapana käydä näyttelyissä joskus jopa kesken työpäivän. "Taiteen katsominen virkisti. Se parantaa elämänlaatua. Henkilökuntammekin on halunnut pitää taidetta esillä."

Raini Heino kertoo, miten joskus ennen hankalaa neuvottelua "asiakas lankesi heti taiteen ansaan avokonttorin teosten äärellä".

"Ihmiset hyvin äkkiä alkoivat kysellä ja katsella taidetta ja olivatkin heti sitten hyvällä tuulella."

Miten kokeneet keräilijät neuvoisivat taiteen ostamisesta haaveilevaa? Tiedollakin on roolinsa ostopäätöksessä, mutta tunne on tärkeintä. Siihen pitää luottaa. Päätökset pitää tehdä nopeasti, koska hyvä teos kiinnostaa muitakin. Heti sen näkee.

"Silmä oppii. Taiteen ostaminen on ihan eri asia kuin merkkilaukun hankinta, sillä siinä tekee jonkun vähän syvemmän ratkaisun itsensä kanssa", Raini Heino sanoo.

Marjatta Tapiolan maalaus Eläimen pää (1999–2000) edustaa Raimo Heinolle peräänantamattomuutta ja on siksi hänelle erityisen rakas.
Marjatta Tapiolan maalaus Eläimen pää (1999–2000) edustaa Raimo Heinolle peräänantamattomuutta ja on siksi hänelle erityisen rakas.
Elina Brotheruksen valokuva Spectator 2 (2011) löytyy Raini Heinon työhuoneesta.
Elina Brotheruksen valokuva Spectator 2 (2011) löytyy Raini Heinon työhuoneesta.
Juhani Niiranen HS
Raimo (oik.) ja Raini Heimo vierailulla Rauli Heinon kotona.
Raimo (oik.) ja Raini Heimo vierailulla Rauli Heinon kotona.
Miikka Vaskola: Buenos Aires, 2012, muste, akryyli, hiili ja liitu kankaalle
Miikka Vaskola: Buenos Aires, 2012, muste, akryyli, hiili ja liitu kankaalle
Päivi Takala: Bunch, 2006, öljy kankaalle
Päivi Takala: Bunch, 2006, öljy kankaalle
Pekka Niittyvirta
Adel Abidin: Ping Pong, 2009, video
Adel Abidin: Ping Pong, 2009, video
Leena Nio: Tuuli, 2012, öljy kankaalle
Leena Nio: Tuuli, 2012, öljy kankaalle
Petri Ala-Maunus: La-La Land, 2012, öljy kankaalle
Petri Ala-Maunus: La-La Land, 2012, öljy kankaalle
Stiina Saaristo: Kohtauksia eräästä avioliitosta I, 2005, öljy kankaalle
Stiina Saaristo: Kohtauksia eräästä avioliitosta I, 2005, öljy kankaalle
Jussi Niva: Misplaced (in Steps), 2010, öljy kankaalle
Jussi Niva: Misplaced (in Steps), 2010, öljy kankaalle
Eija-Liisa Ahtila: Marian ilmestys, 2010, video
Eija-Liisa Ahtila: Marian ilmestys, 2010, video
Jani Leinonen: One Day (Present II), 2015, akryyli polystyreenille
Jani Leinonen: One Day (Present II), 2015, akryyli polystyreenille
Kim Simonssonin posliiniveistos Lahja (2005) symboloi Rauli Heinolle rohkeutta.
Kim Simonssonin posliiniveistos Lahja (2005) symboloi Rauli Heinolle rohkeutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat