Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlaviikoilta lähtevä Erik Söderblom: "Yritykset ovat enemmän hereillä kuin taidekenttä"

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Erik Söderblomin mielestä taiteen resurssien jako pitäisi miettiä uusiksi.
Erik Söderblomin mielestä taiteen resurssien jako pitäisi miettiä uusiksi.

Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtajan työtään lopetteleva Erik Söderholm puhuu kulttuurista muodikkaasti yritysmaailmasta tutuin käsittein.

Hänen mielestään taiteen keskeinen tehtävä on toimia "yhteiskunnan kehitysosastona, joka tekee prototyyppejä" eli yrittää luoda yhteiskunnasta entistä parempi. Nyt kehitysosasto on lamaannuksen tilassa eikä prototyyppejä synny.

"Tällä hetkellä kaikki yhteiskunnan keskeiset aloitteet tulevat yrityksiltä, koska ne ovat enemmän hereillä kuin taidekenttä. Se on nurinkurista."

Söderblom sysää osan vastuusta rahoitusjärjestelmälle, joka tukee jo olemassa olevaa, uutta luovan sijaan. Näin taide menettää keskeisen uudistamistehtävänsä, ja siitä tulee vanhoja rakenteita ylläpitävä nostalgian tyyssija.

"Taidekenttähän on äärimmäisen konservatiivista. Kaikkea pidetään saavutettuna etuna, josta ei tarvitse keskustella."

Kuusi vuotta Juhlaviikkoja johtanut, nyt Taideyliopiston rehtorin virkaa hakeva Söderblomin mielestä sekava rahoitusjärjestelmä on johtanut siihen, että kaikille annetaan vähän, muttei kenellekään riittävästi. Tekeminen muuttuu puuhasteluksi.

"Meillä ovat mittarit sekaisin siinä mielessä, että kylätapahtumaa ja kansainvälistä festivaalia saatetaan arvioida samalla tavalla. Se on kuin pelaisi paikallismatsia ja maailmanmestaruusottelua samassa sarjassa."

"Toki kylätapahtumilla on paikallisesti tärkeä tehtävänsä."

Resurssien uusjaolla taide ottaisi Söderblomin mukaan takaisin paitsi suomalaista yhteiskuntaa uudistavan tehtävänsä, myös esittelisi sitä maailmalle.

"Yhteiskuntamallillamme on muille maille paljon tarjottavaa, mutta sitä on osattava tarjota. Ei missään ole suomalaisuuden puutetta, jos emme osoita, että näin on."

Söderblom vaatii myös selvempiä kriteerejä, jotka kertovat tavoitteet ja palkitsevat niiden saavuttamisesta. "Porkkanan pitäisi olla selvästi näkyvissä, mutta myös tuen menettämisen uhkan pitää olla todellinen. Niinhän kaikki ohjaus tapahtuu."

Hän myöntää, että joku uudistuksessa kärsii. "Se kirpaisee kaikilla yhteiskunnan alueilla. Ei auta, että taide asettuu ay-liikkeen lailla vastahankaan kaikessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat