Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cupore-säätiön johtaja Pasi Saukkonen: "Järjestelmä on kyllä äärimmäisen staattinen"

Kulttuuri
 
Vesa Oja
Järjestelmän uudistamisen vaihtoehto on kurjistuminen, sanoo Pasi Saukkonen.
Järjestelmän uudistamisen vaihtoehto on kurjistuminen, sanoo Pasi Saukkonen.

Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön Cuporen johtaja Pasi Saukkonen asettelee sanansa harkiten.

Säätiön tehtävänä on seurata kulttuuripolitiikan kehitystä, ja rahoitusjärjestelmän muutokset ovat olleet sen tutkimusalueena pitkään.

Saukkonen tietää aiheen tulenaraksi.

"Muutokset aiheuttavat vastustusta, osa siitä on täysin ymmärrettävää", hän sanoo. "Monet toimijat katsovat ihan perustellusti, että heillä on enemmän hävittävää kuin voitettavaa."

Saukkonen sanoo kuuluvansa niihin, joiden mielestä rahoitusjärjestelmää on selkeytettävä ja uudistettava.

Vaihtoehto kun on kurjistuminen. "Suurin riski on, että kaikilta otetaan vähän pois koko ajan. Silloin kaikkien työskentelyolosuhteet heikkenevät, vaikka kukaan ei varsinaisesti joutuisi lopettamaan toimintaansa."

Saukkosen remontti kohdistuisi valtionosuusjärjestelmään, jonka kautta rahaa annetaan lähinnä taidemuseoille, kulttuurihistoriallisille museoille, teattereille ja orkestereille.

Hänen mielestään rahoituksen piiristä on nykyisellään lähes mahdotonta pudota pois, mutta myös yhtä vaikeaa päästä sisään.

"Siihen olisi pakko saada enemmän vaihtuvuutta ja tehdä siitä dynaamisempi."

"Järjestelmä on äärimmäisen staattinen."

Vaihtoehtoinen malli voisi olla, että valtionavustus annetaan muutamaksi vuodeksi kerrallaan, mutta sen jälkeen tuen jatkuminen ratkaistaan tulosten perusteella. Taiteen laatu olisi perusteista merkittävä, muttei ainoa.

"Sen rinnalla voi olla muitakin kriteerejä. Laatua voi olla vaikkapa uusien yleisöjen saavuttaminen tai organisaation kustannustehokkuus ja ketteryys."

Muuta kuin taiteellista arviointia voisi Saukkosen mielestä tehdä joku taidekentän ulkopuolinenkin taho. "On kuitenkin tärkeää, että poliitikot ja virkamieskoneisto eivät pääse arvioimaan taiteen laatua ja sisältöjä. Siinä käy helposti huonosti."

Sen sijaan hän toivoisi ministeriötä tarkempaa kulttuuripoliittista visiota. Viimeisinkin kulttuuripoliittinen strategia osoittautui ympäripyöreäksi.

"Siinä pyritään kaikkeen mahdolliseen. Pitäisi pystyä sanomaan, satsataanko eniten esimerkiksi hyvinvointivaikutuksiin vai onko jokin muu taiteessa vielä tärkeämpää."

Juuri nyt Saukkonen ei täydellistä rahoitusremonttia aloittaisi.

"Suuret muutokset kannattaa tehdä aina myötätuulessa", hän perustelee.

"Tässä taloustilanteessa olisi suuri riski, että jokin muu hallinnonala kaappaisi kulttuurin rahat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat