Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

81-vuotias Norrington teki Beethovenista nuoren villivarsan

Beethoven soi fantastisesti, Schumann ihan kohtalaisesti

Kulttuuri
 
Vesa Sirén   
Kimmo Räisänen
Sir Roger Norrington nuorentuu vuosi vuodelta. 81-vuotias kujeili kuin ylilahjakas koulupoika.
Sir Roger Norrington nuorentuu vuosi vuodelta. 81-vuotias kujeili kuin ylilahjakas koulupoika. Kuva: Kimmo Räisänen
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestari Sir Roger Norrington ja pianisti Roope Gröndahl Musiikkitalossa. – Beethoven, Schumann.

Hän velmuili ja ilveili, hän röpötti ja remelsi, hän puikollansa valloitti ja Beethovenin nuorensi.

Sir Roger Norrington on jo 81-vuotias, mutta johtaa orkestereita yhä eloisammin. Perjantai-iltana kuulin elämäni innostavimman konserttiesityksen Ludwig van Beethovenin kahdeksannesta sinfoniasta.

Siis siitä väliinputoajasta! Siitä nokkelasta välipalasta tunnustetumpien sinfonioiden välissä.

Norrington teki "autenttisuusguruna" taas tutut temppunsa. Hän suosii mahdollisuuksien mukaan historiallisesti valistuneita esityskäytäntöjä.

Niinpä vanhan mallin luonnontrumpetit ja patarummut olivat käytössä, eikä jousisto huljutellut vibratoa, koska Norringtonin mukaan näin ei tehty myöskään Beethovenin aikana. Taas syntyi raikas sointi ja rytmisesti todella eloisaa musisointia.

Norrington teki kokeneesta Beethovenista nuoren villivarsan, joka poukkoili sävellaitumilla täynnä elämäniloa.

Tämä on partituurin mukaistakin. Esimerkiksi ensimmäinen osa ei ole vain nopea Allegro, vaan Beethoven ryyditti tempomerkinnän muotoon Allegro vicace e con brio, jotta umpimielisinkin kapellimestari ymmärtäisi vauhdin merkityksen. Sinfonia on myös täynnä hassuja harhautuksia sekä yllättäviä hevosenpotkumaisia korostuksia.

Tämä kaikki istui niin Norringtonille kuin Radion sinfoniaorkesterille hykerryttävän hyvin.

Robert SchumanninKonzertstück opus 92 pianolle ja orkesterille on toisenlainen väliinputoaja. Noin vartin mitassaan se ei täytä konserton paikkaa aivan luontevasti sinfoniakonsertin peruskaavassa, ja ehkä siksi sitä esitetään harvakseltaan.

Schumannin pianotekstuuri on ihan yhtä vaativaa kuin Chopinin tai Lisztin, mutta helppoja voittoja tämä johdannon ja Allegro appassionaton yhdistelmä ei nytkään antanut.

Pianisti Roope Gröndahl ei myöskään saanut Norringtonilta kovinkaan reaktiivista myötäelämistä.

Norrington tuntui keskittyvän orkesteriin ja solisti sai seurailla. Hyvä esitys, mutta se ei istunut esittäjille yhtä hyvin eikä soinut yhtä puhtaasti kuin Beethoven.

Tunnelmakin pääsi vähän vaimenemaan. Olisiko Beethoven-riehan jälkeen pitänyt olla väliaika, jolloin Konzertstück olisi toiminut messevänä alkupalana Schumannin ensimmäiselle sinfonialle (Kevät)?

Schumannin sinfonia meni hyvin, mutta vaikka Norrington on aikamme suuria Beethoven-spesialisteja, hän ei tunnu olevan yhtä pitkällä ja syvällä Schumannin teosten kanssa.

Hauskaa kuitenkin oli. Radion sinfoniaorkesteri on kutsumassa 81-vuotiaan Norringtonin jälleen uudelleen Suomeen parin vuoden päästä.

Toivottavasti se onnistuu. Norringtonilta kannattaa ottaa kaikki oppi ja hauskuus, kun niitä vielä on saatavissa.

Metusalemien mestarisuoritukset: HS.fi/Kulttuuri kokoaa sunnuntaina yhteen korkeassa iässä kypsyneitä taiteen huippuhetkiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat