Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka kulttuurin miljardi jaetaan?

Kulttuurin ja taiteen rahoittaminen on tutkijan ja kahden asiantuntijan mielestä Suomessa sekavaa, jähmeää ja epäreilua

Kulttuuri
 
Sabrina Bqain
Suomen kansallisooppera on yksi suurimmista julkisen tuen saajista Suomessa.
Suomen kansallisooppera on yksi suurimmista julkisen tuen saajista Suomessa. Kuva: Sabrina Bqain

Suomalaisen yhteiskunnan muokkaus on täydessä käynnissä, eikä siltä välty kulttuurikaan. Taideväenkin keskuudessa ollaan melko yksimielisiä siitä, että kulttuuri- ja taiderahoitus on niukkuuden jakamista ainakin muutaman vuoden ajan, mahdollisesti pidempäänkin.

Samalla on noussut kysymys rahoitusmallista eli siitä, miten yhä tiukemmat resurssit jaetaan.

Käytetäänkö rahat Suomessa tällä hetkellä parhaalla mahdollisella tavalla?

Sadan vuoden perspektiivillä kulttuuri on Suomessa saanut jatkuvasti lisää rahaa, kun taloudellinen kasvu on mahdollistanut myös kansakunnan sivistyksestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtimisen. Mesenaattien tilalle tuli pitkälti yhteiskunnan ja säätiöiden tukeen perustuva järjestelmä.

Samalla vakiintui käytäntö, että tukirahojen kohteista päättävät taidemaailman sisältä tulevat asiantuntijat.

Nykyisellään valtio kantaa päävastuun kansallisista kulttuurilaitoksista ja suorasta taiteilijatuesta eli apurahoista. Kuntien taiteelle ja kulttuurille osoittamasta kokonaispotista merkittävä osa käytetään kirjastojen lisäksi valtionosuusjärjestelmään kuuluvien laitosten tukemiseen.

Valtaosa julkisesta tuesta menee Kansallisteatterille, Kansallisoopperalle, Kansallisgallerialle ja Kansallismuseolle sekä kaupunginteatterien, kaupunginorkesterien ja museoiden tukemiseen. Kaikkiaan valtio ja kunnat tukevat kulttuuria ja taidetta noin miljardilla eurolla vuodessa.

Osaltaan rahoitusjärjestelmän anatomiaa avaa Suomen kulttuurirahaston hiljattain julkaisema selvitys Rahan kosketus, jonka tarkoitus on esipuheen mukaan "kannustaa konkreettista keskustelua taiderahoituksen suunnasta ja päämääristä".

Keskustelua on jo syntynytkin, sillä esimerkiksi Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuoren mukaan selvityksestä välittyy "taidevihamielinen, kyyninen suhde" taiteilijoihin. Helavuorta hämmentää erityisesti selvityksen loppulause:

"Viime kädessä on kysymys taidetuen yleisestä legitimiteetistä. Paljon riippuu siitä, säilyttääkö taide kykynsä koskettaa yleisöään ja marginaalinen kykynsä nousta valtavirtaan", selvityksessä sanotaan.

Blogikirjoituksessaan Helavuori jopa kysyy, viittaako selvitys Orson Wellesin inhorealistiseen rappion kuvaukseen elokuvassa Pahan kosketus (1958).

Erityistä kiinnostusta rahoitusjärjestelmän uudistamiseen ei tunnu olevan sen enempää kulttuuritoimijoilla kuin valtiollakaan.

Mikä selvityksessä pelottaa?

Suurimmat huolet liittynevät pelkoon vallitsevan järjestelmän horjumisesta. Selvityksessä todetaan suomalaisen tukijärjestelmän muotoutuneen "korporatiivisten intressikompromissien tuloksena", minkä seurauksena se on jäykkä, pirstaleinen ja monelle epäoikeudenmukainen.

Siinä muistutetaan, että suomalaisten pitkään yhteisesti jakama taidekäsitys on mahdollistanut toisille taiteenaloille ja toimijoille muita vakaamman rahoitusaseman, kuten pysyvän tuen, virat, apurahat ja taidetoimikunnat. Selvityksessä kysytään, onko jaon oikeuttanutta yhteistä taidekäsitystä enää olemassakaan.

Selvitys tarjoaa myös vaihtoehtoja. Siinä esitellään muun muassa valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi neljä erilaista mallia, joista radikaalein asettaisi nykyiset vos-laitokset – kuten kaupunginteatterit tai sinfoniaorkesterit – täysin samalle viivalle vapaan kentän toimijoiden kanssa.

Näin valtio siis jakaisi rahaa kaikille toimijoille yhtäläisillä kriteereillä melko lailla säätiöiden toimintaperiaatteen mukaan.

Malleista konservatiivisin taas pitäisi kaiken ennallaan.

Seuraavilla sivuilla puhuvat nykyisen rahoitusjärjestelmän kriitikot.

Kaksi heistä, Suomen kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporen johtaja Pasi Saukkonen ovat olleet mukana Rahan kosketus -selvityksen tekijäjoukossa, Erik Söderblom on tutustunut aiheeseen muun muassa johtaessaan kuusi vuotta Helsingin juhlaviikkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat