Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuriopiskelijat tekivät oppilastyönä festivaalin Islantiin

Northern Marginal on suomalainen vaihtoehto kansainvälisille massatapahtumille

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Reykjavik
Brynjar Gunnarsson
Hurriganesin hengessä soittava ja suomeksi laulava soittava Räjäyttäjät oli Reykjavikin Northern Marginal -festivaalin eksoottisin esiintyjä. Kuvassa Mikko Siltanen (vas.), Alex Reed ja Jukka Nousiainen.
Hurriganesin hengessä soittava ja suomeksi laulava soittava Räjäyttäjät oli Reykjavikin Northern Marginal -festivaalin eksoottisin esiintyjä. Kuvassa Mikko Siltanen (vas.), Alex Reed ja Jukka Nousiainen. Kuva: Brynjar Gunnarsson

Oppilastyönä voi hankkia hiustenleikkuun tai remontin, mutta harvemmin kulttuuritapahtuman. Saati sitten ulkomailla järjestetyn festivaalin.

Tällä viikolla Reykjavikissa järjestetty Northern Marginal on ensimmäinen oppilastyönä järjestetty suomalainen kulttuurivientitapahtuma. Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituottajaopiskelijoiden huikentelevainen idea konkretisoitui kevään ja kesän aikana festivaaliksi, johon kuuluu klubikonsertteja, elokuvaesityksiä ja näyttely, joka kertoo puuttoman laavasaaren asukkaille metsän merkityksestä suomalaisessa taiteessa.

Northern Marginal on kaukana suuren budjetin Suomi-kuvan rakentamisesta. Yhdentoista tuottajaopiskelijan muodostama tuotantoryhmä on maksanut itse matkansa. Muihin kuluihin on kerätty rahaa kulttuurisäätiöiltä ja sponsoreilta.

Festivaalilla on myös opetuksellinen tehtävä, sillä Northern Marginal toimii opintoihin liittyvänä kansainvälisenä työharjoitteluna.

Opiskelijat ovatkin lyöneet nyrkkinsä syvälle saveen. Tuottajia on Gaukurinn-klubin lipunmyyntitiskillä, lavatekniikkaa rakentamassa, artistien aterioita kokkaamassa ja Reykjavikin kaupunginkirjastossa näyttelyoppaina.

Mitään untuvikkoja Northern Marginalin aikuisopiskelijat eivät ole. Kaikilla on työkokemusta kulttuurin eri saroilta.

Kuten esimerkiksi turkulaisilla Hoss Siivosella ja Mikko Mäkisellä.

Siivonen on soittanut 1980-luvulta asti vaihtoehtorockyhtyeissä ja tehnyt tapahtumajärjestäjän töitä 15 vuoden ajan. Mäkinen on pyörittänyt metalliklubeja ja organisoinut suomalaisten metalliyhtyeiden kiertueita.

Siivosen mielestä kulttuurialan opinnot ovat hyödyksi konkareillekin.

"Vaikka asiat olisivat tuttuja, niin tässä oppii laittamaan ne päässään parempaan järjestykseen."

Ilman työkokemusta ja sen kautta tullutta kontaktiverkostoa Northern Marginalin kaltaista tapahtumaa ei olisi saatu aikaan.

Järjestäjien henkilökohtaisten suhteiden kautta tapahtumaan saatiin tiivis, mutta näyttävä esiintyjälista: Finntroll, Jori Hulkkonen, Jimi Tenor, Räjäyttäjät ja Black Crucifixion. Suomalaisten pääesiintyjien keikkoja lämmittelivät nuoren polven islantilaisartistit.

Metalliin, rockiin ja elektroniseen musiikkiin painottunutta musiikkiohjelmaa laajensi viikolla kirkkokonsertin soittanut urkutaiteilija Petur Sakari.

Musiikkia oli myös festivaalin elokuvanäytöksissä: islantilaisille näytettiin muiden muassa Kovasikajuttua, Punk -tauti, joka ei tapa -dokumenttia ja suomalaisesta black metalista kertovaa Loputon Gehennan liekki -elokuvaa.

Islanti valikoitui Northern Marginalin paikaksi alun perin sattumalta, koska yksi tuottajaryhmän jäsen oli ollut aiemmin töissä Reykjavikissa. Ihan missä tahansa metropolissa vastaava tuotanto ei ehkä olisi onnistunut.

Pitkän linjan vaihtoehtorock-työläisinä Mäkinen ja Siivonen ovat mielissään islantilaisen musiikkiteollisuuden mutkattomasta toimintatavasta.

Mäkinen osoittaa Gaukarinnin lavan viereen illan keikkaa varten tuotua rumpusettiä.

"Suomessa tuosta olisi pitänyt maksaa vuokraa 500–600 euroa. Täällä riitti, että hankittiin rumpuihin uudet kalvot. Välillä alkaa suomalaista oikein hävettää, kun täällä ollaan niin avuliaita."

Kulttuurituottajina Mäkinen ja Siivonen liputtavat muutenkin pienimuotoisempien ja spontaanimpien tapahtumien puolesta. Mäkinen ottaa esimerkiksi Eistnaflug-metallifestivaalin, joka järjestetään 1 500 asukkaan Neskaupstadurissa Islannin itärannikolla. Yleisöä on toiset puolitoistatuhatta, ja esiintyjät ovat marginaalimetallin kansainvälisiä tähtiä.

"Festivaalilla on mukana koko kylä. Asukkaat istuvat kaljalla esiintyjien kanssa ja kaikki on mukavaa ja kotikutoista."

Northern Marginal on festivaalina vasta kokeilu, mutta sen takana on selkeä näkemys vaihtoehtokulttuurin merkityksestä kansainvälisten ohjelmatoimistojen järjestämien suurfestivaalien aikana.

"Suomalainen festivaalikonsepti on mennyt sellaiseksi, että Ruisrock voitaisiin järjestää Seinäjoella ja Provinssirock Turussa. Niissä ei ole enää mitään persoonallista", Siivonen sanoo.

"Valtavirran ulkopuolella tapahtuva toiminta on mielekästä siksi, että siellä ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita siitä mitä esitetään."

Niinpä Northern Marginalejakin saatetaan nähdä vielä tulevaisuudessa, eikä ainoastaan Reykjavikissa.

Siivosen mukaan järjestäjät hakevat nyt kumppaneita Pohjois-Euroopan taidealan oppilaitoksista, jotta vastaavia festivaaleja voitaisiin järjestää oppilasyhteistyönä.

"Sillä tavalla tästä ei tulisi henkilökeskeistä."

Finntrollin folkmetalli veti Reykjavikissa katsomon täyteen väkeä. Edellisen kerran yhtye kävi Islannissa vuonna 2007.
Finntrollin folkmetalli veti Reykjavikissa katsomon täyteen väkeä. Edellisen kerran yhtye kävi Islannissa vuonna 2007.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat