Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Video John Lennonin vammaishuumorista hätkähdytti

Kulttuuri
 

Video The Beatles -yhtyeen perustajan John Lennonin (1940–1980) vammaishuumorista aiheutti tällä viikolla yllättynyttä keskustelua brittilehdistössä. Video näytettiin Channel 4 -kanavan ohjelmassa It Was Alright in the 60s. Ohjelma kartoittaa tv-historian ristiriitaisia hetkiä.

Videolla Paul McCartney kehottaa yleisöä taputtamaan käsiään ja polkemaan jalkojaan musiikin tahtiin. Lennon toistaa sanat, kättentaputukset ja jalantömistelyt tavalla, joka on saanut brittilehdet ja brittiläisen Mencap-järjestön edustajan tulkitsemaan eleet sopimattomaksi pilanteoksi vammaisten kustannuksella.

"Videota on sokeeraavaa ja tuskallista katsoa", oppimisvaikeuksista kärsivä Mencap-järjestön tiedottaja Lorainne Bellamy kertoi Independent-lehdelle.

Bellamyn mukaan asiat ovat sittemmin parantuneet. Hänen lapsuudessaan ei ollut poikkeuksellista, että oppimisvaikeuksista kärsivälle naurettiin julkisesti.

"Paljon on muuttunut, mutta paljon pitää tapahtua ennen kuin ymmärretään, että oppimisvaikeuksista kärsivillä on samat toiveet, unelmat ja tunteet kuin kaikilla muillakin, ja heitä tulisi kohdella samalla arvostuksella", Bellamy muistuttaa.

Lennonin tarkoituksellisen tökerö vammaisille irvaileva huumori on mainittu viime vuosikymmenten Beatles- ja Lennon-elämäkerroissa.

Lennon toki kehittyi sittemmin ihmisenä. Yhtä törkeää pilantekoa voi olla vaikeampi löytää vaikkapa Lennonin myöhäisemmän rauhanaktivismin vuosilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat