Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reeperbahnin pop-poliisit nyökkäilivät suomalaismuusikoille musiikkifestivaalilla Hampurissa

Virallisessa musiikkiviennissä näytetään nyt todella tietävän, mikä kannattaa ja mikä ei

Kulttuuri
 
Tiina Rajamäki HS
Räppäri Noah Kin sai hyvän vastaanoton Hampurissa.
Räppäri Noah Kin sai hyvän vastaanoton Hampurissa. Kuva: Tiina Rajamäki HS

On sama torstai, jona suomalaisten rasistien joukko iskee Lahdessa turvapaikanhakijoita kuljettavaa linja-autoa vastaan ja mies heittää Kouvolassa polttopullon vastaanottokeskukseen.

Samana iltana Hampurin Reeperbahnilla esittäytyy täysin erilainen Suomi. Suomalaiset muusikot ovat täällä kansainvälisiä, itsevarmoja ja karismaattisia. He vitsailevat yleisön kanssa rennosti englanniksi.

Reeperbahn-festivaali on suurin erilaisia pop-ja rockgenrejä esittelevä klubifestivaali. Yhdeksän vuoden olemassaolonsa aikana Reeperbahn-festivaalista on myös tullut maailman musiikkiteollisuuden ammattilaisten yksi tärkeimmistä vuosittaisista kohtaamispaikoista.

Reeperbahn-festivaali onkin Suomen musiikin vientiorganisaation Music Finlandin suurin panostus. Reeperbahn-festivaali päätti täksi vuodeksi ensi kertaa valita musiikin teemamaan, ja paikan sai Suomi.

Sommer Salon -klubin Suomi-katselmus on aivan täynnä, kun Norjassa syntynyt suomalaisnigerialainen räppäri Noah Kin aloittaa. Yleisössä on paljon musiikkitoimittajia, keikkabuukkaajia ja levy-yhtiöiden edustajia, jotka tietävät mistä he pitävät.

Noah Kin saa kuitenkin iltapäivän tuntumaan kuumalta klubi-illalta. Yleisö taputtaa ja huutaa.

Noah Kin ja kaikki muutkin suomalaiset artistit ovat saksalaisella festivaalilla esiintymässä, koska festivaalin ohjelmaryhmä on heidät valinnut jo ulkomailla tehtyjen keikkojen perusteella. Music Finland -yhdistys siis auttaa artisteja taustalla ja tarjoaa esimerkiksi varsinaisen keikan lisäksi tämän esiintymisen ammattilaisyleisölle. Sen tehtävä on edistää musiikkivientiä sekä lisätä suomalaisen musiikin tunnettavuutta, saatavuutta ja käyttöä Suomessa ja ulkomailla.

Eikö ole niin, että hyvä musiikki menestyy myös ilman suuria vientiponnisteluja?

"Musiikkivientiä se on auttanut kiinnostuksen herättämiseen ulkomailla. Se on ollut todella suuri apu. Nyt vain näyttää siltä, että kolmen ässän hallitus ei enää kauan bändejä ulkomaille jeesaa", räppäri Noah Kin sanoo.

Music Finlandkin on huolissaan musiikkiviennin jatkosta, sillä hallitusohjelman mukaan työ- ja elinkeinoministeriön vientitukea leikataan ensi vuonna. Noah Kin on huolestunut siitä, että tunnelma Suomessa kiristyy ja kulttuurintekijät kärsivät. Räppärin mielestä Suomessa on juuri nyt erittäin paljon hyviä, lupaavia tekijöitä. Samaan aikaan taiteen kuluttaminen on Suomessa kallista.

"Taiteen pitäisi olla sellainen asia, ettei siitä nauttiminen ole yhteiskuntaluokasta kiinni. Se on kuuluu ihmisoikeuksiin."

Räpsessiosta on kulunut tunnin verran ja yleisö Sommer Salonissa on täysin toinen. Lavalla on Grave Pleasures, joka soittaa Suomi-klubilla synkkää death rcokia. Bändi soittaa niin loistavasti, että maistiaiskeikan loppuminen harmittaa myös niitä, jotka eivät ole tienneet olevansa tälläisen rockin ystäviä.

Saksa on Suomelle paljon helpompi musiikin markkina-alue kuin Britannia, jonne Music Finland suomalaista musiikkia vei edellisessa hankkeessaan. Nyt Suomen osallistuminen Hampurin festivaaleille on osa Aus Finnland-hanketta, jossa suomalaista kevyttä ja klassista musikkia viedään saksankieliseen Eurooppaan.

Toiminnanjohtaja Tuomo Tähtisen mukaan saksalaiset ovat tottuneet tuomaan musiikkia, kun brittien musiikkimarkkina on hyvin omavarainen.

"Täällä Saksassa meillä on jo ovet auki ja Suomea pidetään vakavasti otettavana musiikkimaana. Suhteet ovat olemassa, joten nyt vahvistetaan niitä", Tähtinen sanoo Hampurissa. Hampurin tapahtuma kaikkine osa-alueineen ja maksaa Tähtisen mukaan noin 150 000 euroa.

Tähtisestä on turha tavoitella pompöösiä parin tunnin näkyvyyttä festivaalin päälavalla.

"Juuri oikeiden ihmisten tavoittaminen pienemmällä klubilla tuo varmasti enemmän", hän sanoo.

Reeperbahnilla saavutettuja tuloksia mitataan kuukausien päästä. Sitten tiedetään, ovatko bändit päässeet saksankielisessä musiikkimaailmassa eteenpäin.

Tiina Rajamäki HS
Hampuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat