Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Objektiivisuus vai tasapuolisuus – media pohtii maahanmuuttoa

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Perjantaina journalismin tutkija ja toimittaja Kimmo Mäkilä ärtyi lukiessaan Etelä-Suomen Sanomista haastattelun ”Olen rasisti, mutta en kovasydäminen”– lahtelaiset pakolaisten vastustajat toivovat, että oman maan kansalaisia autettaisiin ensin. Siinä keski-ikäinen lahtelainen kertoi ennakkoluuloistaan ja tunnustautui rastistiksi.

”Siinä haastattelussa oli kuulopuhetta ja väärää tietoa. Median ei tulisi lainata legitimiteettiään tuollaiselle”, Mäkilä paheksuu. Toisaalla lehdessä päätoimittaja Perttu Kauppinen kirjoitti yksiselitteisesti: ”Rasismi ei kuulu Lahteen.”

Toisaalta – toisaalta -journalismin kanssa painii myös Yleisradio, jonka uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on lähettänyt päälliköilleen sähköpostia maahanmuuttokirjoittelusta ja muista aiheista.

”Mielipiteellisissä kirjoituksissa täytyy olla harkintaa, kun yhteiskunnallinen keskustelu kärjistyy. Ylen tehtävä on kertoa maahanmuuton kaikki puolet. Kokonaisuuden tulee sisältää pitkällä aikajatkumolla monipuolisesti erilaisia mielipiteitä ja oltava tasapuolinen. Meidän on ehdottomasti pysyttävä katsomossa myös esimerkiksi, kun ay-liike ja hallitus kiistelevät.”

Jotkut mielipiteet perustuvat kuitenkin faktoihin enemmän kuin toiset. Jääskeläinen ei tarkoita ”tasapuolisuudella” sitä, että rasistiset mielipiteet saavat saman arvon kuin ei-rasistiset.

”Kirjoitin myös, että emme ole joustavia ihmisarvoon liittyvissä kysymyksissä. Ihmisarvo on loukkaamaton.”

Jääskeläinen korostaa ”tasapuolisuutta ja reiluutta”. ”Emme ajaudu osapuoleksi yhteiskunnallisissa kiistakysymyksissä. Pyrimme olemaan mieluummin kansakuntaa kokoava kuin erotteleva voima.”

Tasapuolisuus-sana– joka löytyy myös HS:n periaatelinjasta – on tärkeä kriteeri ja journalismin potentiaalinen kipupiste. Tutkijat ovat muistuttaneet, että tasapuolisuus voi johtaa vääränlaiseen relativismiin totuudellisuuden kustannuksella. Silti tutkija Mäkiläkään ei sano, ettei rasistia saisi haastatella.

”Ymmärrän että ihmisiä monilla paikkakunnilla nyt turhauttaa, ehkä pelottaakin, ja tätäkin puolta pitää voida journalismissa käsitellä. Pitää vain olla tarkkana ja suhteuttaa, varmentaa ja kritisoida sitä, mitä haastateltavat sanovat. Siinähän on journalismin erityinen arvo. Pelkkiä mielipiteitä saa kyllä luettavakseen sosiaalisesta mediasta yllin kyllin.”

Vesa Sirén HS
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat