Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanperinteen tutkija kirjoitti kirjan salaliittoteorioista

Salaliittoteoriat ovat nykyajan kansansatuja – "Vetävät mattoa terveen yhteiskunta­kritiikin alta"

Folkloristi Jonas Sivelä erottelee hyvät ja harmittomat salaliittoteoriat pahoista teorioista

Kulttuuri
 
Gene Kornman Getty Images, Kimmo Mäntylä Lehtikuva, John Kobal Foundation
Salaliittoteoriat poikivat hyvää ja huonoa. Usko siihen, että Marilyn Monroe (vas.) ja Elvis Presley (oik.) ovat yhä hengissä, antavat lohtua faneille. Sen sijaan huhut rokotusten vahingollisuudesta saattavat lapsia hengenvaaraan.
Salaliittoteoriat poikivat hyvää ja huonoa. Usko siihen, että Marilyn Monroe (vas.) ja Elvis Presley (oik.) ovat yhä hengissä, antavat lohtua faneille. Sen sijaan huhut rokotusten vahingollisuudesta saattavat lapsia hengenvaaraan. Kuva: Gene Kornman Getty Images, Kimmo Mäntylä Lehtikuva, John Kobal Foundation

"Nuori nainen tuli kertomaan minulle, ettei kondomeja pidä käyttää, sillä niissä on hiv", Jonas Sivelä sanoo.

Sivelä, 38, on tutkija ja toimittaja, jolta ilmestyy tänään kirja Kaiken takana on salaliitto.

Nimensä mukaisesti kirja käsittelee salaliittoteorioita.

Samoja teemoja on myös Sivelän syksyllä ilmestyvässä väitöskirjassa, jonka tiimoilta hän on vieraillut Etelä-Afrikassa useaan otteeseen haastattelemassa paikallisia. Siellä, eteläafrikkalaisessa townshipissa, hän jutteli myös edellä mainitun nuoren naisen kanssa.

Sivelälle salaliittoteorioista tuli väitöskirjan tekemisen myötä kouriintuntuvia. "Ne eivät ole vain viihdettä vaan niillä on oikeasti vaikutusta ihmisten elämään."

Sivelä on aikaisemmin opiskellut Helsingin yliopistossa folkloristiikkaa. Opintojen aikana häntä alkoi harmittaa se, että oppiaineen piirissä tutkittiin enimmäkseen jo kuolleita kulttuurisia perinteitä. Sivelä kaipasi konkretiaa ja yhtymäkohtaa nykyhetkeen.

Gradunsa Sivelä teki EU-komission julkaisuista eurooppalaisen identiteetin rakentajina. Myöhemmin, noin kymmenen vuotta sitten, hän luki lehdistä eteläafrikkalaisista uskomuksista ja törmäsi muun muassa juttuihin siitä, että miehet raiskaavat lapsia koska uskovat sillä tavalla parantuvansa aidsista.

"Ajattelin, että tämä jos mikä on elävää ja kouriintuntuvaa kansanperinnettä", Sivelä sanoo. "Kansansatu, jolla on näin merkittävät vaikutukset ihmisiin."

Uskomus on tietenkin eri asia kuin salaliittoteoria. Tappavasta taudista parantuminen milloin minkäkin konstin avulla ei vaadi tuekseen muuta kuin uskoa.

Salaliittoteoriat tunnistaa Sivelän mukaan monesti siitä, että niissä on sama repertuaari. Vähän kuin venäläisen strukturalistin Vladimir Proppin havainnoilla kansansatujen elementeistä.

"Samat henkilöhahmot, motiivit ja juonenkäänteet toistuvat."

Rahan- ja vallanhimo ovat tällaisia tunnistettavia motiiveja.

Rahan- ja vallanhimoahan toki on oikeastikin. Ja tässä piilee Sivelän mukaan ongelma: "Jos lähdetään rakentamaan tapahtuman taakse mehevää salaliittoteoriaa, niin suurin osa ihmisistä suhtautuu siihen epäilyksellä. Salaliittoteoriat vetävät mattoa alta terveeltä yhteiskuntakritiikiltä, kun suurin osa ihmisistä pelkää niiden takia saavansa hölmön maineen."

Kirja syntyi väitöskirjan innoittamana siinäkin mielessä, että Sivelä koki tieteellisen tekstin olevan toisinaan liian suppea tapa asioiden käsittelemiseen, ainakin suuren yleisön näkökulmasta.

"Tietokirja antaa mahdollisuuden käsitellä aihetta laajemmin."

Etelä-Afrikassa Sivelä otettiin hyvin vastaan. Hän kävi muun muassa Afrikan suurimpiin kuuluvassa Khayelitshan townshipissa aids-klinikalla, jossa miehet käyvät hiv-testeissä.

"Tauti oli siellä vahvasti läsnä. Ihmiset olivat jo ylittäneet klinikalle tulemisen kynnyksen, joten minulle puhuminen ei ollut enää iso juttu."

Sivelän on vaikea nostaa salaliittoteorioista suosikkiaan, sillä useimmat niistä ovat niin synkkiä.

Hetken miettimisen jälkeen yksi nousee kuitenkin ylitse muiden.

" Elviksen kuolemaa koskevaan teoriaan ei liity mitään hirveän ahdistavaa. Sen pointti on yksinkertaisesti siinä, että Elvis elää."

Sivelä jaotteleekin salaliittoteoriat toisaalta näihin hyviin ja harmittomiin, sankarihahmoja koskeviin teorioihin, ja toisaalta pahoihin, joihin voi liittyä riskejä.

Hyvissä ovat Elviksen lisäksi Marilyn Monroen ja John F. Kennedyn kuolemaan liittyvät teoriat, joiden vaikuttimena on se, etteivät ihmiset halua hyväksyä sankareidensa kuolemaa.

Pahat teoriat taas keskittyvät arkkiroistoihin, joihin kuuluvat vapaamuurarit, juutalaiset, hallitus ja illuminati. Niissä vaikuttimena on ajatus siitä, että jos maailmassa on jokin epäkohta, on sen takana oltava jokin suuri paha.

Sivelä on kirjan kirjoittamisen myötä alkanut ymmärtää salaliittoteorioihin uskovia ihmisiä.

"Monesti olemme huolissamme aivan samoista asioista", hän sanoo. "Ei ole mitään syytä olla ivallinen ja naureskella ihmisille, jotka uskovat näihin teorioihin."

Mutta toisaalta: "On todettu, että Magneettimedian levikkialueella rokotevastaisuus on levinnyt", Sivelä sanoo viitaten aiemmin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Päijät-Hämeessä ilmestyneeseen ilmaisjakelulehteen.

Joulukuusta 2013 alkaen Magneettimedia on ilmestynyt verkkojulkaisuna sekä huhtikuussa 2015 88-sivuisena yksittäisenä paperinumerona.

Ilkka Pernu kirjoitti maaliskuussa 2013 Magneettimediasta jutun Long Play -julkaisuun. Jutussa selviää, että Magneettimedian jakelualueella Ylivieskassa on jätetty ottamatta lasten rokotuksia sen jälkeen, kun lehdessä oli kirjoitettu lapsille annettavien rokotuksien aiheuttavan kätkytkuolemia ja autismia.

Magneettimedia on esimerkki pahuuteen uskovasta salaliittoteoriasta.

Ongelmana niissä on se, että ne saattavat johtaa tekoihin, kuten kondomin käyttämättä jättämiseen seksin aikana, kun toinen osapuoli on hiv-positiivinen.

Tai lasten rokottamatta jättämiseen.

Tekoihin, jotka vaarantavat ihmisten hengen.

Katarina Sällylä HS
Salaliittoteorioita tutkineen Jonas Sivelän mukaan osa teorioista on harmittomia. Kirjailija kodissaan, Sipoon entisessä mielisairaalassa.
Salaliittoteorioita tutkineen Jonas Sivelän mukaan osa teorioista on harmittomia. Kirjailija kodissaan, Sipoon entisessä mielisairaalassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat