Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muodin huipulle mahtuu myös naisia

Walter de Campin skandaalinhakuinen kirja homoseksuaaleista muotisuunnittelijoista unohtaa tykkänään muotia luoneet naissuunnittelijat

Kulttuuri
 
Jessica Rinaldi Reuters
Ranskalainen Sonia Rykiel aloitti suunnittelijana 1960-luvun alussa.
Ranskalainen Sonia Rykiel aloitti suunnittelijana 1960-luvun alussa. Kuva: Jessica Rinaldi Reuters
Arvio: kirja
Walter de Camp: Ja homot loivat naisen. Like. 218 s.

Tämän kirjan ongelmat alkavat heti takakannen ensimmäisestä lauseesta, jossa kerrotaan, että seitsemänkymmenen vuoden ajan naisten ulkonäköä muuttanut vaatemuoti on ollut homoseksuaalien muotisuunnittelijoiden luomaa. Tämän väitteen varaan kirjoittajanimeä Walter de Camp käyttävä suomalaistoimittaja rakentaa kirjansa Ja homot loivat naisen.

Se ei vain ole totta.

Muotia ovat mullistaneet yhtä lailla naissuunnittelijat.

Esimerkiksi Sonia Rykiel teki neuleesta himottavan vaatteen, Vivienne Westwood toi muotiin punkin ja Donna Karan uudisti liikenaisten vaatekaapin. Rei Kawakubo loi japanilaiset veistosvaatteet ja Diane von Furstenberg helppokäyttöisen kietaisumekon. Miuccia Prada taas on muotimaailman viime vuosikymmenien merkittävimpiä suunnannäyttäjiä.

De Camp unohtaa kuitenkin naiset – Mary Quantia lukuun ottamatta – ja esittelee kymmenen kuuluisaa homoseksuaalia miessuunnittelijaa 1940-luvulta alkaen.

Hän avaa hienosti muodin maailmaa ja kertoo, kuinka Cristóbal Balenciaga toi naistenmuotiin tynnyrimäisen silhuetin, Pierre Cardin geometrian, ja Yves Saint Laurent housupuvun ja safarivaatteet.

Giorgio Armani taas uudisti sekä miesten että naisten puvut, ja Jean Paul Gaultier teki alusvaatteista käyttömuotia.

Jos jokaisesta suunnittelijasta ei jaksa lukea omaa kirjaansa, tässä heidän syntymänsä ja saavutuksensa ovat lennokkaassa paketissa, höystettynä muodin historialla ja mehevillä juoruilla. Kirjalla ei ehkä ole uutisarvoa, mutta tirkistelyarvoa sillä on.

Kirjoittajan intohimona ovat makaaberit yksityiskohdat. Lentokoneen potkurin iskeytyminen Fiat-suvun perijän päähän tai erään rappeutuvan englantilaisen aatelissuvun seksiseikkailut eivät tosin kuulu tähän tarinaan.

Kaiken yllä leijuu de Campin kevytkenkäinen ote ja kiinnostus lahjakkaiden muodinluojien elämään.

Hän vie lukijan esimerkiksi Christian Diorin makuuhuoneeseen ja fantisoi, mitä siellä on voinut tapahtua.

Oikeasti pulassa ollaan, kun kirjoittaja esittelee homoja koskevia mielipiteitään.

De Camp väittää esimerkiksi, etteivät homoseksuaalit muotisuunnittelijat useinkaan piittaa luomissaan vaatteissa muista kuin esteettisistä ulottuvuuksista.

"Heidän suunnittelemansa vaate voi olla niin paljastava, että nainen sitä käyttäessään on vaarassa joutua vaikeuksiin, jopa raiskatuksi. Se ei homoja kiinnosta", hän kirjoittaa.

Ihanko totta?

De Campin mukaan homosuunnittelijoiden ei liioin tarvitse huomioida esimerkiksi vaatteen lämmittävyyttä, kun he eivät itse pukeudu suunnittelemiinsa mekkoihin.

Muodinluojilta vaaditaan mielikuvitusta. Vaikuttaa siltä, että Walter de Campilla on yhtä luova mielikuvitus, kun hän kehittelee ajatuksiaan homoudesta.

Hänen mukaansa naisista ei sellaisinaan ole homomiehille mitään iloa, mutta koska homot ovat roolien esittämisen ja ymmärtämisen mestareita, elämän teatterissa juuri he sopivat naisten puvustajiksi.

Monikin on sitä mieltä, että homot esineellistävät naisia.

Oikeasti kiinnostavaa olisi, jos kirjoittaja olisi löytänyt uskottavat selitykset sille, miksi naiset ovat vuosikymmenien ajan halunneet ostaa juuri homosuunnittelijoiden vaatteita.

Onhan tarjolla ollut heterojenkin luomuksia. 

Amerikkalainen Diane von Furstenberg tunnetaan kietaisumekoista.
Amerikkalainen Diane von Furstenberg tunnetaan kietaisumekoista.
Lucas Jackson Reuters
Italialainen Miuccia Prada jatkaa sukunsa muotiperinteitä.
Italialainen Miuccia Prada jatkaa sukunsa muotiperinteitä.
Suzanne Plunkett Reuters
Englantilainen Vivienne Westwood on Punk-ajan muotikuningatar.
Englantilainen Vivienne Westwood on Punk-ajan muotikuningatar.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat