Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuribudjetin leikkauksista kärsivät varsinkin museot

Kulttuuribudjetti jatkaa säästölinjaa mutta satsaa prosenttitaiteeseen

Kulttuuri
 
Aino Huovio
Prosenttitaidehankkeita on kymmeniä eri puolilla Suomea. Tampereen Vuorekseen vuonna 2013 valmistuneessa Vuores-talossa on taidetta. Tomas Byströmin teos Olet tässä on tehty monotypiatekniikalla betonisiin julkisivuelementteihin.
Prosenttitaidehankkeita on kymmeniä eri puolilla Suomea. Tampereen Vuorekseen vuonna 2013 valmistuneessa Vuores-talossa on taidetta. Tomas Byströmin teos Olet tässä on tehty monotypiatekniikalla betonisiin julkisivuelementteihin. Kuva: Aino Huovio

Valtion budjettiesitys ei tarjonnut kulttuurille suuria yllätyksiä. Hallitus teki kulttuuriin vähän täysin uusia leikkauksia, mutta silti rahat vähenevät. Edellisen hallituksen säästöt pysyvät, ja hallitusohjelmassa linjatut indeksikorotusten jäädytykset koskevat myös kulttuuria. Hyvää on se, että hallitus satsaa kärkihankkeella muun muassa prosenttitaiteeseen.

Prosenttitaiteella tarkoitetaan sitä, että julkisissa rakennushankkeissa prosentti budjetista menee taiteeseen.

Artikkeliin liittyvät

Ensi vuonna kulttuurilta katoaa 13 miljoonaa euroa, kolme prosenttia kokonaisrahoituksesta. Merkittävän osan siitä, neljä miljoonaa euroa, muodostavat museoiden, teattereiden ja orkesterien saamien valtionosuuksien pieneneminen. Se johtuu edellisen hallituksen säästöjen muuttamisesta pysyväksi sekä indeksikorotusten jäädyttämisestä. Edellinen hallitus päätti leikata kulttuurilta viisi miljoonaa euroa vuosittain 2015–2017. Näitä vähennyksiä tehdään valtionosuuksista ja -avustuksista sekä virastojen toimintamenoista.

Teattereilta leikataan 3,5, orkestereilta 3,1 ja museoilta 4,4 prosenttia tämänvuotisesta.

Veikkausvoittovarat pysyvät pääosin ennallaan, mutta tänä vuonna työllistymishankkeisiin ohjatut 3,6 miljoonaa euroa poistuvat. Kulttuurin rahoituksesta hieman yli puolet tulee veikkausvoittovaroista, ensi vuonna 233 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuritoimen virastoilta leikataan yhteensä 1 478 000 euroa.

Uusien yleisten kirjastojen perustamismäärärahoista luovutaan. Vuosittain määräraha on ollut noin 4,5 miljoonaa euroa.

Kulttuuriin myös panostetaan. Yksi kärkihankkeista on taiteen saavutettavuuden parantaminen. Se saa kolmeksi vuodeksi yhteensä 10 miljoonaa euroa. Rahaa ohjataan lasten kerhotoimintaan, kulttuurin saavutettavuuteen ja prosenttitaiteeseen.

"Tavoite on, että koulujen tiloja voitaisiin käyttää iltapäivisin koulujen, taiteen perusopetusta antavien tahojen ja erilaisten kulttuuritoimijoiden järjestämään yhteiseen toimintaan. Hanketta suunnitellaan tämä syksy. Pyrkimyksenä on, että uudet yhteistyötavat jäävät elämään", kertoo kulttuuri- ja taidepolitiikasta vastaava ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Hallitus haluaa kaikki lapset kulttuuripalvelujen piiriin, ja taiteen muutenkin paremmin kansalaisten saataville.

"Kulttuuripalvelut halutaan viedä myös osaksi laitosten toimintaa. Yritämme yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa löytää uusia yhteistyötapoja ja juurruttaa sinne uudenlaista ajattelua."

Prosenttiperiaatteen laajentaminen tarkoittaisi, että sitä sovellettaisiin myös laitosten normaaliin toimintaan ja koskemaan kaikkia taiteen lajeja.

Taiteen edistämiskeskuksen jo nyt prosenttitaiteelle jakama 380 000 euron vuosiavustus pysynee.

Kulttuurilaitoksista eniten menettävät museot.

"4,4 prosentin leikkaukset ovat aika isoja, ja museoalan leikkaukset ovat jatkuneet jo vuosia", sanoo Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

"Leikkaukset tarkoittavat keskimäärin 12 000 euron lovea museobudjetteihin."

Leikkaukset osunevat määräaikaisiin työntekijöihin. Näyttelyitä uusitaan vähemmän ja pidetään vähemmän auki. Lippuhinnat nousevat, kun museoiden pitää lisätä omia tuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat