Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen rockikoni raivostuu politiikasta: "Puskekaa se politiikkanne perseeseenne!"

Andrei Makarevitš on laulanut viisi vuosikymmentä poliittisista aiheista, mutta suuttuu, jos häntä nimittää poliittiseksi hahmoksi

Kulttuuri
 
Venäjän rockidoli vakuuttaa uskovansa tulevaisuuteen
Venäjän rockidoli vakuuttaa uskovansa tulevaisuuteen
Venäjän suurimpiin rocktähtiin kuuluva Andrei Makarevitš, 62, perusti itärockin dinosauruksen Mašina Vremenin jo 46 vuotta sitten. Keskiviikkona hän esiintyy Helsingissä aivan toisenlaisella kokoonpanolla. Toimittaja Pekka Hakala. Kuvaaja Arthur Bondar. Leikkaus Terhi Liimu HS.

Venäjän suurimpiin kuuluva rocktähti ja lauluntekijä Andrei Makarevitš, 62, on umpimielinen mies. Venäjän Juice Leskinen, jonka lauluja 15-vuotiaat hoilaavat festivaaleilla ääneen, kun Venäjän Rolling Stones eli 46 vuotta sitten perustettu Mašina Vremeni esittää hittiparaatiaan.

Soolouran lisäksi Makarevitšilla on lukuisia musiikkiprojekteja. Niistä uusin, Your 5, nähdään Helsingin Circus-klubilla keskiviikkoiltana.

Kuka?

Andrei Makarevitš

 Moskovassa 1953 syntynyt Andrei Makarevitš valmistui arkkitehti-instituutista, mutta antautui valitsi muusikon uran.

 Perusti ystävineen Venäjän vanhimman toiminnassa olevan rockyhtyeen Mašina Vremenin (Aikakoneen) 1969.

 Neuvostoliitossa supersuositun yhtyeen tuotanto julistettiin "masentavaksi ja ideologisesti vääristyneeksi" 1982.

 Makarevitš on sanoittanut Mašina Vremenin tuotannon. Hänen tekstinsä ovat usein vertauskuvallisia tarinoita, jotka antavat tilaa kuulijan tulkinnalle.

 Tekijä itse on väittänyt, että hänen sanoituksilleen annetaan poliittinen tulkinta silloinkin kun asia ei ole käynyt hänellä itsellään mielessäkään.

 Yli 20 soololevyn lisäksi Makarevitš on julkaissut yhdeksän kirjaa. Aiheet yltävät paineilmasukelluksesta ruuanlaittoon.

 Tuotantoon kuuluu myös elokuvamusiikkia ja tv-projekteja.

Makarevitš julistaa joka käänteessä haluttomuuttaan puhua politiikasta vaikka oli lauluntekijänä umpipoliittinen jo neuvostoaikana. Eikä asia ole viime vuosina muuttunut, päinvastoin. Presidentti Vladimir Putinin uudelleenvalinnan jälkeen ilmestyi kappale Rotat, jonka nimi kertookin jo kaiken.

Vuoden takaisen Ukrainan-hyväntekeväisyyskonsertin jälkeen Makarevitš pääsi NTV-kanavan "Juntan 13 ystävää" -ohjelman "maanpettureiden" joukkoon. Duumassa taiteilijaa nimiteltiin fasistiksi ja vaadittiin hänen arvomerkkiensä perumista. Tapausta seurasi balladi Maani meni järjiltään ja taiteilijan avoin kirje mutakampanjasta presidentti Putinille.

Niin että puhutaanpa politiikkaa.

"Minä en kestä", Makarevitš ärjäisee yksityisklubilla Moskovan olympiastadionin kivijalassa. Biljardipallot kolisevat viereisillä pöydillä.

No mutta mitä esimerkiksi nuo kaksi edellä mainittua kappaletta ovat, elleivät politiikkaa?

"Ne ovat osa meidän elämäämme, ne kertovat siitä, mikä minua huolettaa. Koko ikänihän minä olen tehnyt lauluja siitä, mitä kulloinkin ajattelen."

Te olette umpipoliittinen hahmo.

"En ole poliittinen hahmo enkä sellaiseksi tule. Äärimmäisen hyökkäävä väite, minä teen 45 vuotta lauluja ja sitten aletaan puhua jostain poliittisesta hahmosta. Puskekaa se politiikkanne perseeseenne! Minä teen musiikkia."

Olisikohan liioiteltua väittää, että Makarevitš on pettynyt mies? Virallisesti hänen tuotantoaan alettiin levyttää vasta 1987, vaikka esimerkiksi jättihitti Povorot (Käänne), oli roikkunut epävirallisen neuvostolistan ykkösenä puolentoista vuoden ajan jo kahdeksan vuotta aiemmin.

Makarevitšista tuli uudistajapresidentti Mihail Gorbatšovin ystävä. Hän vastusti vanhoillisen juntan vallankaappausyritystä 1991, tuki Boris Jeltsinin uudelleenvalintaa 1996, luotti Putinin tekemiin uudistuksiin 2000-luvun alussa ja uskoi Dmitri Medvedevin kykenevän presidenttinä muuttamaan Venäjän suuntaa.

Vieläkö olette optimisti?

"Ehdottomasti. Jos olisin pessimisti, olisin hirttäytynyt ajat sitten."

Kiukkuinen tähti rauhoittuu hieman puhuessaan musiikista ja runoudesta.

"Minulle runot eivät ole tyhjää pölinää. Ja halusimme tai emme, geeneissämme istuvat niin juutalaisten, mustalaisten kuin venäläistenkin melodiat. Kaikki, mitä Venäjällä on laulettu."

Edessä on Makarevitšin ensimmäinen esiintyminen Suomessa mutta perheestä on tehty Suomen-keikkaa ennenkin: hänen arkkitehti-isänsä Vadim haavoittui joulukuussa 1943 Suomen-rintamalla.

"Hän ei halunnut siitä asiasta puhua. Normaalille ihmiselle sodan muisteleminen ei ole mitään hupia. Musiikkiurani miellytti häntä kovasti, hän minut tutustutti Beatlesin musiikkiin, ja sitä ennen jazziin."

Your 5 -yhtyeen esiintymistä Tukholmassa ja Helsingissä Makarevitš sanoo odottavansa jännityksellä, vaikka ohjelmistossa ovat hänen omat hittinsä. Nuorten jazzmiesten ja vanhan rocktähden kokoonpano ei ole esiintynyt aiemmin missään.

"Tajusin vasta tänään, että tällaista en ole ennen tehnytkään. Aina kun on tehty joku uusi projekti, se on esitetty ensin Venäjällä. Toivottavasti tästä tulee mielenkiintoista paitsi itselleni myös niille, jotka tulevat paikalle."

Andrei Makarevitš Circus-klubilla keskiviikkona klo 20.

Pekka Hakala HS
Moskova

Arthur Bondar
Andrei Makarevitšin mielestä venäläisten geeneissä istuvat niin juutalaisten, mustalaisten kuin venäläistenkin melodiat.
Andrei Makarevitšin mielestä venäläisten geeneissä istuvat niin juutalaisten, mustalaisten kuin venäläistenkin melodiat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat