Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Yritän välttää verenvuodatusta" – virallinen nero Jeremy Denk avaa Piano-Espoon

Jeremy Denk soittaa "sormet rikkovan" teoksen

Kulttuuri
 
Suuren nerouspalkinnon saanut Jeremy Denk avaa Pianoespoon "sormet murskaavalla" konsertolla
Suuren nerouspalkinnon saanut Jeremy Denk avaa Pianoespoon "sormet murskaavalla" konsertolla
Jos pianisti saa solistikeikkoja Berliinin ja New Yorkin filharmonikoilta, hän on uransa huipulla. Jos kirjoittaja saa työtehtäviä New Yorkerilta ja New York Timesilta, se on melkoisen arvostuksen merkki. Jos pystyy molempiin ja saa vielä yli puolen miljoonan euron Genius-palkinnon lahjakkuudestaan, kyseessä täytyy olla esikoiskirjaansa tekevä pianistitähti Jeremy Denk. Hän avaa keskiviikkona Pianoespoon soittamalla Radion sinfoniaorkesterin solistina "sormet murskaavan" Béla Bartókin pianokonserton nro 2. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Janne Elkki

Se on vaikeimpia pianokonserttoja musiikin historiassa, mutta pianisti Jeremy Denk (s. 1970) ei edes katso koskettimiin Radion sinfoniaorkesterin harjoitusten aluksi. Hän hakee soittaessaan katsekontaktia Radion sinfoniaorkesteriin ja toivoo rennompaa ja iloisempaa menoa.

"Haluaisin konserttojenkin olevan vuorovaikutusta, kamarimusiikkia", hän selittää harjoitusten tauolla.

Fakta

Piano-Espoon tärpit

  Paavali Jumppasen suunnitteleman Piano-Espoon tähtiiin kuuluu Pierre-Laurent Aimard, joka soittaa Pierre Boulezin pianoteoksia Tamara Stefanovichin kanssa 6. lokakuuta klo 19 Temppeliaukion kirkossa.

 Pohjoismaiden ykköspianisteihin kuuluva Leif Ove Andsnes päättää PianoEspoon soittamalla Sibeliusta, Beethovenia ja paljon muuta 25. lokakuuta klo 19 Kansallisoopperassa.

 Koko ohjelma: www.pianoespoo.fi

Kyseessä on melkoinen sankarikonsertto, Béla Bartókin pianokonsertto nro 2. Kyseessä on niin vaikea teos, että pianistilegenda András Schiff sanoo sen "rikkovan sormet" ja tahrivan koskettimet pianistin vereen.

"Yritän välttää verenvuodatusta", Denk hymähtää.

Denk on "virallinen nero". Hän sai vuonna 2013 MacArthur-säätiön "Genius Grantin" eli 625 000 dollaria (yli 550 000 euroa), jolla lupaaviksi katsotut nerot saavat tehdä mitä lystäävät ilman raportointivelvollisuutta.

"Omat rahani ovat edelleen pankissa odottamassa oikeaa projektia. Tällä hetkellä minulla on tekemistä nykyisissäkin projekteissa."

Nerous näkyi jo varhain. Denk oli pikkupoikana "ylistimuloitu ja ylikiinnostunut" matemaattinen lahjakkuus, joka luki valtavasti jo ennen kouluikää ja sai purkautumisväylän puuhakkuudelleen ankarassa pianokoulutuksessa.

Nyt hän konsertoi parhaissa saleissa parhaiden orkesterien kanssa, levyttää ja lisää levyilleen videojutustelua mestariteoksista ja kirjoittaa ahkerasti.

Aiemmin hänet tunnettiin sosiaalisen median pioneerina klassisessa musiikissa ja vetävän Think Denk-blogin tekijänä. Nykyisin hän ei juuri päivitä blogia tai tee ilmaista sisällöntuotantoa yhdysvaltalaisille pörssiyhtiöille Facebookista Twitteriin. Kirjoitusajan vievät artikkelit, joita hän on kirjoittanut New Yorkeriin, New York Timesiin ja muihin laatujulkaisuihin.

"Ja nyt laajennan New Yorkerin artikkelini pianonsoiton opinnoista kirjaksi. Viime kesänä kirjoitin neljä tuntia päivässä ja soitin pianoa toiset neljä tuntia. Ei siinä paljon muuta ehdi ideoida."

Denk opiskeli Bloomingtonissa pianoa samaan aikaan kun teinipojat Pekka ja Jaakko Kuusisto opiskelivat viulunsoittoa. Kuusiston veljesten kutsuun liittyy myös Denkin ainoa aikaisempi Suomen-vierailu.

"Kerron kirjassani mitä oli opiskella Bloomingtonissa György Sebokin yodamaisessa [viittaus Tähtien sota -elokuvan jediritarien opettajaan] opissa ja New Yorkin paljon kyynisemmässä ja uraorientoituneemmasta maailmassa. Muistelmaosuuden lisäksi kirjaan tulee esseitä."

Nuorelle pianistille kerrottiin New Yorkissa hyvin tarkkaan mitä tehdä ja mitä ei. Esimerkiksi bloginpito ei ollut siihen aikaan oikein sopivaa.

"Mutta yritin tehdä blogistani epätavallisen ja ennakoimattoman."

Sama kuvannee Denkin urapolkua myös pianistina.

"Loppujen lopuksi jokaisen taiteilijan on hylättävä ilmeisimmät polut ja löydettävä oma tiensä."

Jeremy Denk ja RSO joht. Anna-Maria Helsing Musiikkitalossa keskiviikkona 30. syyskuuta klo 19. – Liszt, Bartók, Rahmaninov.

Mika Ranta HS
Jeremy Denk harjoitteli Musiikkitalossa tiistaina.
Jeremy Denk harjoitteli Musiikkitalossa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat