Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen sana ja Ricky-Tick Big Band tekivät jo toisen täysosuman

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Ricky-Tick Big Band vauhdissa Ruisrockissa kesällä 2013. Mikrofonin varressa Tommy Lindgren (vas.) ja Karri "Paleface" MIettinen.
Ricky-Tick Big Band vauhdissa Ruisrockissa kesällä 2013. Mikrofonin varressa Tommy Lindgren (vas.) ja Karri "Paleface" MIettinen. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Jazz, rap
Ricky-Tick Big Band& Julkinen Sana: Korottaa panoksii. Sony.
★★★★★

"Voi herranjestas eihän täs oo järkee", sanaili kolmesta tarinaniskijästä koottu Julkinen Sana toisella Ricky-Tick Big Bandin Burnaa-albumilla runsaat kaksi vuotta sitten.

Vai ei! Päinvastoin, vaikka johdattelevaan avauskappaleeseen sepitetty vähättely saattoi olla käänteistä itsetehostusta.

Melkein levyn alusta asti oli selvää, että vanhan koulukunnan svengaavaa bigband-jazzia ja nokkelaa oldschool-rappia saumattomasti yhdistellyt Burnaa (2013) oli odottamaton täysosuma, jollaisia ei osu kohdalle joka vuosi.

Samalla kahdenkymmenen muusikon korskealla kokoonpanolla tehty Korottaa panoksii onkin nyt se varsinainen koetinkivi.

Vieläkö Ricky-Tick Big Bandin esihistoriallisen jazzin sekä Julkisen Sanan juohevan riimittelyn taika on tallella? Vieläkö "jengi laittaa ilmaan kaks sormee, kun mä lasken kolmeen", kuten tekstivastaavat Karri "Paleface" Miettinen, Tommy Lindgren ja Lasse "Redrama" Mellberg ennakoivat yhteen ääneen Yykaakoon kertosäkeessä.

Kyllä vaan, vaikka Burnaalla käytettyä yllätysmomenttia voi käyttää vain kerran. Korottaa panoksii ei ole sen kaltainen uhkapelimäinen yritys, vaan paremminkin kokemuksen siivittämä hienosäätöisempi kokonaisuus, jota on rakennettu "sana kerrallaan, tavu kerrallaan, riimi kerrallaan".

Tai sitten ei, sillä ote on suurimmaksi osaksi yhä leikillinen ja vapautunut sekä osittain myös kantaaottava – ja tyylin mukaisesti itsereflektiivinen. Miettinen, Lindgren ja Mellberg ovat usein läsnä hahmoina vuorovetoisissa tarinoissaan, vaikka nyt ehkä vähemmän toinen toisaan nokitellen.

"On aika tainnu saada aikaan sen", kuten henkilökohtaisimmilta kuulostassa Aikaa-kappaleessa tiivistetään.

Aika on ollut myös kaikki kappaleet säveltäneen ja sovittaneen, Ricky-Tick Big Bandia johtavan Valtteri Laurell Pöyhösen puolella. Muhkeasti soivan ja säästeliäästi sooloilevan orkesterin musiikki on nyt omaleimaisempaa ja monisyisempää.

Täysosuma tämäkin harvinaisessa lajissaan, vaikka odotettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat