Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chisu sai uudella levyllään korkean ja matalan viimein yhteen

Uudella Polaris-levyllä moni ratkaisu on täysin järjetön, mutta silti aivan oikein

Kulttuuri
 
Nana Simelius
Chisun eli Christel Sundbergin musiikissa soi 1980-luvun pop-kaanonin outous ja kunnianhimo.
Chisun eli Christel Sundbergin musiikissa soi 1980-luvun pop-kaanonin outous ja kunnianhimo. Kuva: Nana Simelius
Arvio: levy
Chisu: Polaris.
Warner.
★★★★

Kun 1980-luku päättyi, popin yhtenäiskulttuuri lakkasi olemasta. Ennen sitä kaikki olivat kuulleet samat hitit, michaeljacksonit ja whitneyhoustonit, jotka mahtuivat Music Televisionilla saman tunnin sisään. Sitten tuli vaihtoehtorock ja jäljelle jäivät sirpaleet, joita vuodet ovat hakanneet yhä pienemmiksi.

Tietenkään 80-luvun pop-estetiikka, hauskuus ja vakavuus tai syntikat eivät kadonneet mihinkään. Kuitenkin vasta tuoreet megatähdet, kuten menneen kesän jättihittejä tehneet The Weeknd ja Carly Rae Jepsen ovat poimineet suurten legendojen Michael Jacksonin, Cyndi Lauperin ja nuoren Madonnan kuvat studiototeemeikseen.

Slate-verkkosivuston musiikkitoimittaja Carl Wilson huomautti kuun alussa, että 1980- ja 90-luvuilla syntyneet ovat käytännössä eläneet maailmassa, jossa 1980-luvun megatähdet on jo syrjäytetty jalustoiltaan. Ja nyt, kun heistä on tullut tekijöitä, he tekevät kunnianpalautusta menneille tähdille.

"Ei näillä lapsilla koskaan ollut Michael Jacksonia", The Weeknd, alias Abel Tesfayekin sanoi kesällä New York Timesille. Samaa heijastelee sekin, kun musiikkimediajätti Pitchfork äänestytti kesällä kirjoittajillaan 1980-luvun parhaat kappaleet, lopputulos oli Princen ja Jacksonin juhlaa.

Suomessa popin yhtenäiskulttuuria on pitänyt kasassa lähinnä suomirock, jolle on viimeiset kymmenen vuotta yritetty julistaa pelastajaa, vaikka ilmiselvää on, ettei sitä koskaan tule.

Sen sijaan Christel Sundbergin alias Chisun kaltaiset artistit ovat ne, jotka voivat vielä yrittää luoda yhtenäiskulttuurin linnaketta. Chisun musiikissa soi toisaalta 1980-luvun pop-kaanonin outous ja kunnianhimo, mutta toisaalta hänen kappaleensa ovat niin helppoja, että levyt ovat myyneet multiplatinoita ja soineet puhki.

Näin siitäkin huolimatta, että tähän asti Chisu on onnistunut vain singleillään. Kaikki kolme levyä ovat olleet kompastuksia tavoitteessa tehdä jotain, joka innostaisi kaikkialla Kallion ja ABC-Suomen välillä, mutta joka olisi esteettisesti virheetöntä.

Suomen jakautumisen analysointi on tietenkin halvin mahdollinen selityskeino millekään, mutta pop-musiikillisesti tulkittuna se ainakin pitää paikkansa. Todella harvassa on ollut 2000-lukulainen suomipop, joka on kelvannut kaikille kulttuuripääoman määrästä riippumatta.

Chisu on alusta asti yrittänyt yhdistää korkeaa ja matalaa, mutta Polaris on ensimmäinen albumi, jolla fuusio kantaa lähes säröittä. Jo kaksi ensimmäistä kappaletta, Polaris ja Tähdet tekevät selväksi, että levy on tekijänsä ylevin, ehdottomin ja lopulta paras.

Ensimmäinen on eeppinen ja pseudoleinon sanankääntein soiva kansanlaulu koti-ikävästä, jälkimmäinen vuoden ylivertaisin kotimainen pophitti: diskoa, jossa on valtava kertosäe, mutta riittävästi pimeitä nurkkia.

Chisun ongelma on ollut siinä, että hän ei ole irtaantunut kuolemanvakavan taidepopparin hahmosta silloinkaan kun on tehnyt hömppää. Siksi lopputulos on usein ollut korni.

Aiemmin varsinkin sanoitukset ovat piinanneet jopa siinä määrin, että Chisun tahdon olla kaiken itse tekevä pop-auteur on joutunut kyseenalaistamaan. Polariksella tekstien ajoittainen anteeksiantamattomuus on onneksi vaihtunut niiden sisällön ohuuteen, mitä on paljon helpompi katsoa läpi sormien.

Myöskään Baden-Badenin kaltaisia huumorirallatuksia ei ole, vaan Chisu onnistuu hallitsemaan myös pakolliset duuri- ja iskelmänumeronsa. Anna askeleen viedä on draamaiskelmähitti, mutta jonnekin Kylie Minoguen ja Róisin Murphyn välille osuva ensisingle Ihana on vuosia odotettu vakuutus siitä, että Chisu ei tarvitse melankoliaa onnistuakseen.

Toisessa ääripäässä on levyn päättävä Ruusunen, joka kaataa 1980-luvun puolivälin New Orderin ja The Knifen lakonian päälle kirjahyllyllisen satukirjadraamaa ja on – käsittämätöntä kyllä – virheettömän hieno.

1980-luvun valtavirtamusiikin hienous oli siinä, että tavallaan ei tiedetty, mitä sen piti olla, jolloin oudokit saivat mahdollisuutensa myydä miljoonia.

Polariksenkin ideat, alkaen Ylioppilaskunnan laulajien pompöösistä kuorolaulusta, tuntuvat monin paikoin hullun neron tekosilta. Teoriassa moni Chisun ratkaisu on täysin järjetön, mutta silti aivan oikein.

Oikeastaan kyse on kuitenkin vain siitä, että Chisu onnistui Polariksella viimein siinä mahdottomassa ja järjettömässä, mitä yrittikin.

Että tuntuisi mahdottomalta kuvitella, että jostain löytyisi henkilö, joka ei hänen levystään pitäisi.

Polaris kestää 51 minuuttia. Juuri enempää Suomeen ei tänä vuonna yhtenäistä musiikkikulttuuria mahdu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat