Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suhosen suunnittelijasisarusten lastenkirja tuntuu härskiltä tuotesijoittelulta

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Ivana Helsinki -tuotemerkistä tunnetut suunnittelijasisarukset Paola ja Pirjo Suhonen ovat julkaisseet lastenkirjan Erikoiskoira Affe – Talviseikkailu Lapissa (Tammi).

Suhoset ovat kertoneet muun muassa Ylelle halunneensa uudella aluevaltauksella nostaa esiin yhteiskunnallisia teemoja kuten eläinten oikeuksia ja moniarvoisuutta.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että he ovat halunneet nostaa esiin tuotemerkkejä.

Ei yllätä, että kirja pursuaa Paola Suhosen suunnittelemia kuoseja. Niitä on päähenkilöiden, Artun ja Kertun, kodissa ja heidän yllään. Suomalaista designiakin on paljon, Eero Aarnion valaisimesta Muuramen kalusteisiin. Logojen kautta tunnistettavia tuotteita on valtavasti.

Tarina Lapin-matkalle lähtevistä kaksosista, heidän Pirkko-tädistään ja koirastaan on sinänsä ihan sympaattinen. Vähän jännittäväkin se on, kun Affe eksyy tunturiin.

Kertomus ja kirjan ylevä tavoite jää pahasti merkkipaljouden jalkoihin. Logot näkyvät repussa, keksipaketissa, hammastahnassa, älypuhelimessa. . .

Tavarat ja tuotemerkit ovat toki lastenkin arkea. Lapset, ja heidän vanhempansa, ovat voimakkaan markkinoinnin kohde.

Pipsa Possut, Maisat, Autot ja Hello Kittyt on tuotteistettu äärimmilleen. Pikkutyttöjen palvoman Disneyn Frozen-elokuvan ensi-illasta on jo kaksi vuotta, mutta Anna ja Elsa jatkavat elämäänsä valtavassa tuotearsenaalissa hiuspinneistä potkulautoihin. Mutta miksi tavaraa tarvitsee tuoda logotasolla näin voimakkaasti esiin kirjassa? Se saa sen tuntumaan vaivaannuttavalta mainokselta.

Tuotemerkit tuntuvat täysin turhilta. Entä miltä merkkituotevyöry mahtaa näyttää vähävaraisesta vanhemmasta?

Pirjo Suhosen mukaan he eivät halunneet keksiä kirjaan visuaalista maailmaa, vaan tehdä siitä mahdollisimman realistisen tuotemerkkeineen päivineen, sillä kirjan hahmoilla ja tarinallakin on esikuvansa todellisuudessa. Tuotemerkit ovat lapselle tunnistettavia ja tuttuja. Maksettua mainontaa kirjassa ei ole.

Muotoilu ei esiinny lastenkirjoissa ensimmäistä kertaa. Designpääkaupunkivuodeksi 2012 Karo Hämäläiseltä ilmestynyt Hurraa Helsinki! -kirja pursusi sekin Artekin huonekaluja, muttei mennyt kuitenkaan sellaiseksi logokavalkadiksi kuin Erikoiskoira Affe.

Kustantamot katsovat tarkkaan kirjojen myyntilukuja. Julkkiskirjailijoilta Tammi avaa heti kokonaisen sarjan. Sen käännösoikeuksia myydään jo maailmalle.

 Paola ja Pirjo Suhonen: Erikoiskoira Affe. Talviseikkailu Lapissa, 2015, Tammi.

Kaisa Viljanen kaisa.viljanen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat