Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt uhkaavat Britannian Kansallisgalleriaa

Lakko on sulkenut osia museosta, kun väkeä siirretään yksityiseen vartiointiyhtiöön

Kulttuuri
 
fernando alvarado efe
Britannian Kansallisgallerian uusi johtaja Gabriele Finaldi on työskennellyt aiemmin 13 vuotta Pradon apulaisjohtajana Madridissa.
Britannian Kansallisgallerian uusi johtaja Gabriele Finaldi on työskennellyt aiemmin 13 vuotta Pradon apulaisjohtajana Madridissa.

Britannian konservatiivihallituksen kaavailemat isot säästötoimet iskevät myös Kansallisgalleriaan, joka lukeutuu maailman kuuluisimpiin taidemuseoihin.

"Odotamme parhaillaan tietoa leikkausten suuruudesta", Kansallisgallerian hallituksen puheenjohtaja Hannah Rothschild kertoi toimittajille keskiviikkona Lontoossa.

Suurin osa museon tuloista tulee valtiolta. Viime tilikaudella valtion osuus oli 25,9 miljoonaa puntaa eli noin 35 miljoonaa euroa. Summa uhkaa pienentyä nyt ainakin neljänneksellä.

Kansallisgalleria ei aio kuitenkaan ruveta perimään sisäänpääsymaksua.

"Aiomme pitää kiinni siitä, että sisään pääsee ilmaiseksi. Se on meidän DNA:ssa, ja sitä ihaillaan maailmalla", museon tuore johtaja Gabriele Finaldi sanoi.

Kansallisgalleria on yrittänyt säästää ulkoistamalla ison osan museo-oppaiden tehtävistä. Jopa puolet museon noin 600 työntekijästä joutuu siirtymään Securitas-yhtiön palvelukseen. Museojohdon mukaan palkka ja edut säilyvät ennallaan.

Ulkoistamiset ovat kuitenkin aiheuttaneet tänä vuonna lakkoaallon. Kansallisgallerian työntekijät ovat olleet lakossa tipoittain yli 50 päivän ajan. Joinakin päivinä yli puolet Kansallisgalleriasta on ollut suljettuna.

Kansallisgalleria (The National Gallery) Lontoossa on Britannian toiseksi suosituin museo British Museumin jälkeen. Viime vuonna Kansallisgalleriassa kävi 6,4 miljoonaa vierailijaa.

"Rahoituksemme on kuitenkin vuoden 2005 tasolla. Silloin kävijöitä oli vain neljä miljoonaa", Rothschild sanoi.

Tulevaisuudessa lahjoittajien osuus museoiden pyörittämisessä tulee olemaan nykyistä suurempi. Merkittävien taideteosten hinnat ovat kivunneet pilviin, eikä Kansallisgalleriallakaan ole varaa kymmenien miljoonien eurojen hankintoihin.

Kuukausi sitten Kansallisgalleriassa aloittanut Finaldi on taustaltaan italialais-brittiläinen. Tiistaina British Museumin johtoon nimitettiin kaikkien aikojen ensimmäinen ulkomaalainen: saksalainen Hartwig Fischer.

Onko Britanniassa ulkomaisten museojohtajien buumi?

"On ihme, että tämä on kestänyt niinkin kauan, vaikka EU:ssa on vapaa liikkuvuus. Museot ovat kansainvälisiä paikkoja, ja olen innoissani liikkuvuuden lisääntymisestä", Finaldi sanoi.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat