Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikriitikko hyökkää Arkkitehti-lehdessä Helsinkiä vastaan

Päärautatieasema on häpäisty Burger Kingillä, moittii Jonathan Glancey

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Jonathan Glancey kuvattiin Musiikkitalon edustalla Helsingissä vuonna 2011.
Jonathan Glancey kuvattiin Musiikkitalon edustalla Helsingissä vuonna 2011.

Brittiläinen arkkitehtuurikriitikko Jonathan Glancey suomii kovin sanoin Helsinkiin suunniteltua Guggenheim-museota ja Helsinkiä Arkkitehti-lehden tuoreessa numerossa.

Glanceyn mukaan arkkitehtikilpailun tuomaristo on ymmärtänyt väärin niin Helsingin olemuksen, kaupungin käsitteen kuin luonnonkin.

"Koko touhussa on enemmän kyse tuulesta temmatuista talousnäkökohdista ja oudosta amerikkalaisen kulttuurin ja brändien ihannoinnista kuin hyvin suunnitellun tulevaisuuden rakentamisesta", Glancey kirjoittaa.

Jonathan Glancey on Britannian arvostetuimpia arkkitehtuurikriitikoita. Hän on kirjoittanut arkkitehtuurista muun muassa Guardian-sanomalehteen, Independent-lehteen sekä yleisradioyhtiö BBC:lle.

Glancey on aiemminkin arvostellut Guggenheimin kaavailemaa museota Helsinkiin.

Arkkitehti-lehdessä hän kirjoittaa, että Guggenheim-museon voittajaehdotus on tarpeeton ja huono uutinen Suomelle. Arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettiin kesällä. Helsingin kaupunki tekee parhaillaan museohankkeesta omia selvityksiään.

"Voittajasuunnitelma on pettymys", hän kirjoittaa.

Glanceyn mukaan museon julkisivumateriaali, hiilikäsitelty puu, sopii mainiosti mökkeihin ja saunoihin, mutta "ei todellakaan kaupungin keskustaan eikä varsinkaan Helsinkiin".

"Vaikka Helsingin viimeaikainen arkkitehtuuri ja uudet lähiöt kaupungin rannoilla ovat mitäänsanomattomia, kaupungin keskusta on edelleen erityinen."

Yhtä hyvin helsinkiläiset poliitikot voisivat pystyttää satamaan jättiläismäisen Mikki Hiiri -patsaan, Glancey kirjoittaa.

"Globaalit brändit, ketjuravintolat ja kulttuuribling eivät vielä ole onnistuneet valtaamaan kaikkia kadunkulmia. Miksi ihmeessä Helsinki haluaa nyt Guggenheimin? Miksi Alvar Aallon Akateemisessa kirjakaupassa on Starbucks-kahvila ja miksi Eliel Saarisen upea päärautatieasema on häpäisty Burger Kingillä?"

Brittikriitikon mukaan Guggenheimin-museo Helsingissä olisikin paluuta aikaan, jolloin amerikkalaiset sotilaat Normandian maihinnousun jälkeen jakoivat eurooppalaisille Hersheyn suklaata, nailonsukkia ja Lucky Strike -savukkeita.

Glanceyn mukaan Helsinkiä ei pidä museokaupunkina verrata Bilbaoon Espanjassa, sillä ympäristöt ovat erilaisia. Hänestä kaupungit ovat yhtä lähellä toisiaan kuin juustohampurilainen ja karjalanpiirakka.

Glancey toivoo, että hanke äänestetään nurin ja "Guggenheim ja sen neuvonantajat työnnetään merelle".

Helsinki ansaitsee paljon parempaa, Glancey kirjoittaa, ja esittää rahojen sijoittamista uuteen taiteeseen sekä kotimaassa että ympäri maailman toimiviin taiteilijoihin.

Samassa Arkkitehti-lehdessä myös ruotsalainen arkkitehtuurista kirjoittava Rasmus Waern esittää näkemyksiään museosta.

Hän on maltillisempi.

Waernin mukaan museosuunnitelman hyviin puoliin kuuluu muun muassa "monipuolinen joustavuus", vaikka hän ei näekään uusille museoille ehkä polttavaa tarvetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat