Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen palannut dokumentaristi pettyi: "Paluu oli kuin märkä rätti kasvoille, täällä on purkamisen meininki"

Dokumentintekijät haluavat tallentaa käynnissä olevia suuria muutoksia, mutta miten ne näkyvät kuvassa?

Kulttuuri
 
Kaisa Sirén
Dokumenttiohjaaja Susanna Helken seuraava elokuva käsittelee hoiva-alan naisia työnimellä Hoivatyöläisen nauru. Hoivatyötä tekee muiden muassa rovaniemeläinen kätilö Tarja Tohka.
Dokumenttiohjaaja Susanna Helken seuraava elokuva käsittelee hoiva-alan naisia työnimellä Hoivatyöläisen nauru. Hoivatyötä tekee muiden muassa rovaniemeläinen kätilö Tarja Tohka. Kuva: Kaisa Sirén

"Pitäkää aiheet simppeleinä", dokumenttiohjaaja Rostislav Aalto neuvoo kollegojaan Facebook-ryhmässä.

Aalto perusti vastikään ryhmän, jonka tarkoituksena on koota dokumentintekijöitä kuvaamaan käynnissä olevaa pakolaisvyöryä eri näkökulmista. Hän toimii itse tuottajana ja toivoo saavansa kasaan dokumenteista kokonaisuuden ja mahdollisesti Ylessä esitettävän sarjan. DocPoint-festivaali on jo tarjoutunut esittämään niitä.

Aalto ja Facebook-ryhmän jäsenet eivät ole ainoita dokumentintekijöitä, jotka ovat viime aikoina havahtuneet. Suomalaisessa yhteiskunnassa on meneillään historiallisia muutoksia, ja ne pitäisi saada tallennettua kameralla.

Markus Jokela HS
Susanna Helken mielestä yhteiskunnan muutos on juuri nyt raju. Sen dokumentointi elokuvan keinoin on haasteellista.
Susanna Helken mielestä yhteiskunnan muutos on juuri nyt raju. Sen dokumentointi elokuvan keinoin on haasteellista.

Aalto-yliopiston professori Susanna Helke vetää parhaillaan Koneen Säätiön rahoittamaa projektia, jonka nimi on Sovun ja repeämän kuvat. Se on eräänlainen ajatushautomo, jonka tarkoitus on lähestyä murroksen kuvaamista sekä elokuvan tekemisen että teorian kautta. Tuloksena pitäisi syntyä vähintään neljä elokuvaa.

Hanke sai viime vuonna liki 300 000 euroa osana Koneen Jakautuuko Suomi? -ohjelmaa. Nyt kaikille on alkanut valjeta, miten nopeita muutokset ovat. Dokumentaristeilla on kiire.

Susanna Helke on itse tehnyt pitkän uran yhteiskunnallisten aiheiden parissa, viimeksi Yhdysvalloissa kuvatussa dokumentissaan American Vagabond, joka kertoi kodittomista homoseksuaaleista San Franciscossa. Helke muutti viisi vuotta sitten perheineen takaisin Yhdysvalloista Suomeen, ja hänellä on myös henkilökohtainen näkökulma suomalaisen yhteiskunnan muutoksiin.

"Ajattelimme, että tämä on parempi paikka kasvattaa lasta, mutta paluu olikin kuin märkä rätti naamalle, kun tajusin, että täällä on purkamisen meininki. Suomessa on huono ilmasto ja huono ruoka. Mitä sitten, jos ei ole enää hyvinvointiyhteiskuntaakaan?"

Miten yhteiskunnalliset muutokset voivat ilmetä elokuvassa?

"Tämä murros on raju, mutta se on vaikea tehdä elokuvassa näkyväksi. Ei ole mitään visuaalisesti näytettävissä olevaa, spektaakkelimaista kurjistumista kuten vaikka 1930-luvun Yhdysvalloissa, ainakaan vielä", Helke sanoo.

Hän kyseenalaistaa dokumentaarin perinteisen tavan etsiä murroksen uhreja.

"Onko uhrien näyttäminen aina osuva metodi? Pitääkö aina mennä kuvaamaan leipäjonoa?"

Kuvien puuttuessa Helkeä kiinnostavat esimerkiksi muutokset retoriikassa: miten ihmiset ovat alkaneet hyväksyä teknokratiakieltä.

"On jo syntynyt se taso, jossa otetaan itsestään selvinä esimerkiksi väittämät, joiden mukaan hyvinvointiyhteiskunta on liian kallis tai että meillä ei ole varaa vanhuksiin."

Projektiin liittyen Helke aikoo itse kokeilla yhteiskunnallisen satiirin keinoja. Hän on tekemässä dokumenttia hoiva-alan naisista työnimellä Hoivatyöläisen nauru.

"Se kuvaa niitä absurdeja yhtälöitä, joita syntyy, kun säästetään."

Illume OY
Jouko Aaltonen toivoo elokuvaan dokumenttiteatterin keinojen hyödyntämistä.
Jouko Aaltonen toivoo elokuvaan dokumenttiteatterin keinojen hyödyntämistä.

Myös dokumenttiohjaaja Jouko Aaltonen on mukana Aalto-yliopiston hankkeessa. Hänkin on tekemässä elokuvaa terveydenhoitoalalta, näkökulmanaan julkiset ja yksityiset palvelut.

Aaltosen mielestä poliittinen ja yhteiskunnallinen dokumentti on Suomessa aika huonoissa kantimissa. Aaltonen on aiemmin tutkinutkin aihetta.

"Suomessa on oikeastaan käynyt päinvastoin kuin muualla. Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen Yhdysvalloista lähti liikkeelle voimakas yhteiskunnallisten elokuvien buumi. Suomeen ehtiessään se oli jo laimentunut, eikä meillä tehty suoran poliittisia elokuvia. Vaikea sanoa, miksi. Kertooko se jotakin konsensuksesta", Aaltonen pohtii.

Aaltoselta on juuri valmistunut dokumentti vanhoista elokuvateattereista. Sekin kuvaa omalla tavallaan muutosta, yhden ammattikunnan katoamista.

"Yhtäkkiä kaikki koneenkäyttäjät huomasivat, että heidän ammattiaan ei enää ole."

Jouko Aaltonen toivoisi elokuvan puolelle dokumenttiteatterin, siis esimerkiksi Eduskunta-näytelmien kaltaista ilmiötä.

Helke on miettinyt omaa ja oman sukupolvensa tekijöiden suhdetta yhteiskunnallisuuteen.

"Nykyisille dokumenttielokuville on tullut jopa kaupallista oletusarvoa, ja niiltä odotetaan fiilisten ja viihdyttämisen tuottamista. Asioita peilataan paljon tunnemaailman kautta", Helke sanoo.

Helke ei suinkaan kiellä tunteiden merkitystä, mutta hänen mielestään näinä polarisoitumisen aikoina taiteessa pitäisi olla erityisen tarkkoina, ettei mennä mukaan "emotionaaliseen huutokuoroon".

"Tunteet ovat välttämättömiä, ilman tunteita ei ole empatiaa. Mutta taiteessa on kyse jostain syvemmän tason kokemuksesta kuin vain tunteista. Taide parhaimmillaan antaa keinoja ristiriitaisen maailman ymmärtämiseen", Helke sanoo.

Rostislav Aalto painii käytännön järjestelyiden parissa ja syöttää ryhmälleen ideoita: joku voisi viedä vaikka turvapaikanhakijoita viikonloppuna kalaan ja kuvata sitä tilannetta. Hän ei itse aio tehdä yhtään lyhytelokuvaa mutta on luvannut lainata kalustoaan.

"Ihmisillä on palava tarve tehdä jotain, mutta hyvät tyypit on aina töissä. Siinä on se dilemma."

Aalto toivoo kuvauksia muuttuvasta Suomesta, mutta ei kaipaa pamfletteja eikä vastakkainasetteluja.

"Olisi hyvä päästä tutkimaan ihmisten pelkoja ja tuoda kipeät kohdat esiin. Dokumentaristin työn lähtökohta on aina herättää keskustelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat