Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen pelimuseo keräsi 86 000 euroa joukkorahoitusta

Kulttuuri
 

Tampereelle avattavan Suomen pelimuseon joukkorahoituskampanja osoittautui menestykseksi. Syyskuun lopussa päättynyt kampanja keräsi lähes 86 000 euroa, ja rahoittajia oli yli 1 100. Museo avataan museokeskus Vapriikkiin loppiaisena 2017.

Tutkija Niklas Nylund Vapriikin mediamuseo Rupriikista kertoo, että joukkorahoitus on museomaailmassa uusi mutta suurta mielenkiintoa herättänyt rahoitusmenetelmä.

"Tietääkseni tämä on käytännössä ensimmäinen kerta Suomessa, kun museo toteuttaa näyttelyn joukkorahoituksella. Monet museot maailmaltakin ovat jo osoittaneet mielenkiintoa toimintatapaa kohtaan, ja tämä saattaa hyvinkin yleistyä."

Joukkorahoitus kerättiin Mesenaatti-palvelussa. Suomen pelimuseon keräämä rahoitus on palvelun tähän saakka suurin potti. Joukkorahoituksen tarkoituksena oli varmistaa, että museolla on myös yleisön pelattavissa olevia pelejä.

"Museoillehan tulee nykyään aika paljon tätä painetta, että täytyy olla tekemistä. Ja pelien kohdalla itse tekeminen onkin erityisen tärkeätä, että ymmärtää, mistä peleissä oli kyse."

Rahoitus museolle varmistui jo elokuussa, mutta joukkorahoituskampanjan lopputulos varmistaa, että Rupriikissa nähdään laaja valikoima yleisön pelattavissa olevia pelejä.

Pelattaviksi tulee muun muassa kolikkovideopelejä sekä vanhoja tietokonepelejä.

"Panostamme kotimaisiin, ennen vuotta 2000 julkaistuihin tietokonepeleihin. Mukana on esimerkiksi Commodore 64:n Uuno Turhapuro muuttaa maalle -peli vuodelta 1986."

Museon sisustuksessa pyritään toteuttamaan ajan henkeä.

"Jos jossakin huoneessa esitellään peliä vaikkapa vuodelta 1994, silloin koko huone sisustetaan niin kuin se olisi vuodelta 1994."

Vaikka museon joukkorahoituksen toteutuminen oli tiedossa jo tämän vuoden elokuussa, museovieraat pääsevät tutustumaan pelien historiaan ja kokeilemaan pelejä vasta alkuvuodesta 2017. Joukkorahoitukseen osallistuneet tosin pääsevät pelien äärelle jo joulukuussa 2016.

"Näyttelyn rakentamiseen menee monta kuukautta, ja käsikirjoittamiseen noin puoli vuotta. Lisäksi on tulossa erikoisjuttuja, kuten 1990-luvulta oleva radiossa kuultu roolipeliohjelma Lohikäärmepuu."

Lohikäärmepuu oli roolipelaamiseen keskittynyt Ylen Radiomafian erikoisohjelma, jonka suoraan lähetykseen kuuntelijat pystyivät soittamaan. Soittajat yrittivät kukin vuorollaan ohjailla fantasiamaailmassa seikkaillutta pelihahmoa tekemällä valintoja ohjelmaa juontaneiden Andy Pilkkeen ja Jari Paunan tilannekuvausten perusteella.

"Pilke ja Pauna ovat mukana myös toteuttamassa Suomen pelimuseon versiota Lohikäärmepuusta. En vielä tiedä, kuinka pelikokemus tullaan museolla toteuttamaan, mutta mahdollisimman autenttiseen kokemukseen pyritään", Nylund kertoo.

Kotimaisen pelaamisen merkkipaaluista mukana ovat myös esimerkiksi vuonna 1997 julkaistu "matopelinä" tunnettu mobiilipeli Snake ja Remedyn vuonna 2001 julkaisema synkkä toimintaseikkailu Max Payne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat