Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionosuus-laitokset työllistävät myös vapaata kenttää

Rahoituksessa tarvitaan myös pitkäjänteisyyttä

Kulttuuri
 
Kimmo Levä
Taiteen miljardi -juttu (HS 27. 9.) herättää keskustelua.
Taiteen miljardi -juttu (HS 27. 9.) herättää keskustelua.
Suomen museoliitto, sinfoniaorkesterit ja teatterit ottavat kantaa kulttuurin rahoituksen uudistustarpeeseen. HS kirjoitti asiasta viime sunnuntaina 27. syyskuuta.

 

Helsingin Sanomat nosti keskusteluun valtion kulttuurinrahoituksen ja näkemyksen siitä, että nykyinen järjestelmä on sekava, jähmeä ja epäreilu.

Keskustelu kulttuurin rahoituksesta lienee ajankohtaisempaa kuin koskaan. Julkisen talouden ongelmat ja toisaalta kulttuuripalvelujen lisääntyvä tarve sekä uudet käyttötavat muuttavat toimintaympäristöä.

Ilman muutamaa tarkennusta artikkeliin keskustelu saattaa lähteä heti alkuun turhan laveille poluille.

Artikkeli ja kommentit käsittelivät käytännössä vain valtion rahoitusta kulttuurille, jolloin kyse ei ole taiteen ja kulttuurin miljardista vaan 436 miljoonasta eurosta, joka on kulttuurin 0,85 prosentin osuus valtionbudjetista. Kulttuurin rahoituksesta kunnat kantavat päävastuun. Se jäi jutussa vähälle huomiolle ja vääristää keskustelun alkua. Olisi ollut hyvä mainita, että käyttäjät maksavat huomattavan osan kulttuuripalvelujen ylläpidosta.

Museoiden, teattereiden ja orkestereiden osalta tämä osuus on yli sata miljoonaa euroa.

Valtionrahoitus toimii etenkin pienemmillä paikkakunnilla rahoituksen veturina ja valtionosuusjärjestelmään tehtävät muutokset vaikuttavat väistämättä kuntien ratkaisuihin.

Artikkeli ja siinä siteerattu Suomen kulttuurirahaston julkaisu Rahan kosketus lähtee nollasumma-ajattelusta, jossa vastinkappaleina ovat valtionosuuksia saavat organisaatiot ja niin sanottu taiteen vapaa kenttä.

Nollasummapelistä ei ole kyse. Valtionosuuksien uudelleen kohdennus taiteen vapaaseen kenttään ei automaattisesti tarkoita sitä, että kunnat siirtävät rahoituksensa painopistettä samalla tavalla. Valtionosuuden uudelleen kohdennus vaikuttaisi myös taiteen ja kulttuuripalvelujen käytöstä saatavaan tulokertymään, joka väistämättä edellyttää joitakin organisaatioita ja rakennuksia.

Keskustelun käynnistysvaiheessa on tarpeetonta vetää rajaa museoiden, teattereiden ja orkestereiden sekä vapaan kentän toimijoiden välille.

Mitä kauemmaksi pääkaupunkiseudulta mennään, sitä enemmän taiteilijat ja taiteen harrastajat saavat innoitusta ja voimavaroja valtionosuusjärjestelmään kuuluvilta kohteilta.

Lisäksi on huomioitava, että valtionosuuksia saavat toimijat ovat huomattavia vapaan kentän työllistäjiä ja rahoittajia.

Tämä osuus on viime vuosina myös kasvanut huomattavasti. Esimerkiksi vuonna 2014 teattereissa oli 653 vakituista taiteellista työntekijää. Tuotantokohtaisella freelancer-työvoimalla hoidettiin lähes 2 500 työtehtävää.

Orkestereilla freelancereiden palkkio-osuus kokonaisbudjetista on noin 18 prosenttia.

Kun haetaan uusia ratkaisuja, lähtökohta ei voi olla se, että nykyinen on välttämättä huono.

Toisin kuin artikkelin henki oli, valtionosuutta ei jaeta nytkään minkään organisaation ylläpitämiseksi vaan ne maksetaan valtionosuuden kriteereinä olevien tehtävien toteuttamisesta.

Tässä keskeistä on taiteen ja taidepalvelujen tuottaminen kattavasti koko Suomessa.

Rakenteiden tehostamisen rinnalla avainkysymys on, miten kulttuurin kiertoon saadaan uudessa tilanteessa lisää rahaa, kun totuttu malli ei enää kata lisääntyviä kustannuksia.

Nykyisen järjestelmän vaikuttavuudesta ei ole riittävää tutkimusta, mutta vielä vähemmän on sen vaihtoehdoista.

On liian helppo tarttua ajatukseen, että muutos vie aina automaattisesti parempaan. Se on mahdollista, mutta ilman vaihtoehtojen arvioimista muutokseen ei pidä vain dynaamisuuden vuoksi lähteä.

Kohoavat yleisömäärät ja käyttäjätutkimusten positiivinen palaute kertovat, että työ, jota teatterit, orkesterit ja museot tekevät, on perusteiltaan kunnossa.

Nykyisellä järjestelmällä museot, teatterit ja orkesterit ohjaavat kulttuurin kuluttamiseen ja taiteen äärelle suomalaisia kymmenen miljoonaa kertaa.

Ne tuottavat yli 20 000 esitystä tai näyttelyä sekä lukuisia julkaisuja ja tapahtumia.

Tätä tärkeämpää kuitenkin on todeta, että riippumatta järjestelmistä, suomalaisen kulttuurin ylläpitäminen ja säilyttäminen ei ole projekti vaan edellyttää pitkäjänteistä toimintaa ja siihen soveltuvaa rahoitusta.

"Järjestelmä on äärimmäisen staattinen", totesi Cupore-säätiön johtaja Pasi Saukkonen HS:n artikkelissa.

Äärimmäisyydestä voidaan olla monta mieltä, mutta jonkinasteinen staattisuus on se, mitä pitkäjänteinen työ edellyttää.

Vai lieneekö ketään, joka tosissaan lähtisi siitä, että esimerkiksi museo päättäisi muutaman vuoden välein, mitä se tallentaa?

Suomen museoliiton pääsihteeriSuomen sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtajaSuomen teatterit ry:n toimitusjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat