Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soitinvaihtoviikot alkavat Kulttuurirahastossa – arvoviulusta luopuminen voi tuottaa tuskaa

Kulttuuri
 
Johannes Tervo
Viulisti Kreeta-Maria Kentala (vas.) soitti Kulttuurirahaston kokoelmaan kuuluvalla barokkiviululla Baroque Ostrobothnian harjoituksissa Pietarsaaressa vuonna 2013.
Viulisti Kreeta-Maria Kentala (vas.) soitti Kulttuurirahaston kokoelmaan kuuluvalla barokkiviululla Baroque Ostrobothnian harjoituksissa Pietarsaaressa vuonna 2013. Kuva: Johannes Tervo

Suomen Kulttuurirahastossa alkavat soittimenvaihtoviikot, kun osalle rahaston omistamista arvoviuluista ja -selloista etsitään avoimella haulla uusia soittajia tästä päivästä alkaen.

Rahasto antaa kokoelmansa viuluja, alttoviuluja ja selloja muusikoille lainaan viideksi tai kolmeksi vuodeksi. Monen muusikon ja arvoviulun yhteinen taival päättyy pian. Arvokkaimmille viuluille voi myös hakea jatkokautta.

Kokoelmaan kuuluu 46 jousisoitinta. Stradivarin, Amatin ja Guarnerin kaltaisten huippusoitinten lisäksi mukana on myös soittimia, jotka sopivat ammattiopiskelijoille.

Yksi vaihtoon menevistä soittimista on maailmanlaajuisestikin merkittävä harvinaisuus, Gianbattista Rogerin rakentama barokkiviulu Bresciasta vuodelta 1691. Alkuperäisasussa säilyneitä italialaismestarien viuluja on säilynyt hyvin vähän.

Kulttuurirahasto osti viulun 2011. Viimeiset kolme vuotta se on ollut kaustislaisen barokkiviulistin Kreeta-Maria Kentalan käytössä.

"Se on mahtava soitin, varmaan hienoimpia barokkiviuluja joita on olemassa. Sitä ei ole modernisoitu, vaan vanha kaula on säilynyt", Kentala kertoo puhelimessa kotoaan Kaustiselta.

Soitinrakentajat alkoivat parisataa vuotta sitten muokata viuluja, muun muassa pidentää kaulaa ja muuttaa sen kulmaa. Barokkiviuluihin tällaisia muutoksia ei ole tehty, vaan ne vastaavat rakenteeltaan ja ääneltään 1600- ja 1700-luvun soittimia.

Huippuviulu vaati Kentalalta ensin vähän totuttelua. "Kaikki virittämisestä lähtien piti opetella uudestaan. Piti tottua uuteen ääneen, ja ostaa uudet jousetkin", hän sanoo.

Eteläisemmästä Euroopasta tuotua viulua vaivasi "vaeltava susiääni". Se tarkoittaa, että jokin viulun äänistä ei syty.

"Kun soittaa jousella ei kuulu ääntä vaan sellaista kurlutusta. Kun viulu siirretään ilmastosta toiseen voi tällaisia ongelmia tulla", Kentala kuvailee.

Kun Kentala lensi keikalle Norjaan vuonojen rannalle, ja avasi siellä viulukotelon, "susiääni" oli yhtäkkiä siirtynyt A-kieleltä D-kielelle.

"Joskus luulin jo, että olen itse tullut hulluksi", Kentala sanoo.

Ongelmat saatiin ratkottua, ja nyt viulun ja muusikon yhteiselo on ollut antoisaa.

"Tässä on iso, kantava ja muheva, hyvin erikoislaatuinen ääni. Se on valtavan hieno soitin."

Kentalan ja viulun ikimuistoisimpiin yhteishetkiin kuuluu, kun Kentala viime keväänä levytti Kaustisen kirkossa Bachin sooloviulupartitojen tansseja ja kaustislaista kansanmusiikkia.

"Hiljainen kirkko kuin vastasi viulun sävyihin. Viulu oli viimein parhaassa trimmissä", Kentala muistelee.

Arjessa viulu vaatii jatkuvaa huomiota. Lainasopimus velvoittaa muusikot huollattamaan viuluja säännöllisesti.

"On siinä hirveä vahtiminen", Kentala sanoo.

Nyt Kentala ei enää haluaisi luopua soittimesta. Hän voi hakea lainalle jatkoa.

"Harmittaa, kun totuttelemisessa meni pitkän aikaa. Juuri sain oloni kotoisaksi sen kanssa, mutta ymmärrän hyvin, että rahasto haluaa, että mahdollisimman moni saisi käyttää huippusoittimia."

Kentalan oma, modernin ja barokkiviulun välimuotoa edustanut "hybridiviulu" on juuri kaulasta remontoitu, eli muutettu alkuperäisasuun. Nyt se on "aukisoittamista" vailla.

"Ei sitä voi tähän verrata, mutta kun pääsee kerran elämässä soittamaan huippuviulua niin huonommastakin voi saada enemmän irti", Kentala sanoo.

Mikä sitten tekee vanhasta viulusta niin hyvän?

Kulttuurirahaston erityisasiantuntijan Veli-Markus Tapion mukaan yhtä hyvää selitystä ei ole.

"Viulut ovat erittäin hyvin rakennettuja. Samaa laatua tavoittelevat tämän päivän viulunrakentajat", Tapio sanoo.

Selitys voi löytyä myös puun laadusta. Tiettyyn aikaan, 1600–1700-luvuilla, Euroopassa vallitsi kylmempi ilmastojakso, jolloin kasvanut puu oli erityisen hyvää.

"Jousisoittimet muuttuvat vanhetessaan. Yksi komponentti arvostuksesta voi liittyä viulun imagoon ja taikaan."

Nyt hakuun tulevista soittimista arvokkain on Giovanni Battista Guadagninin (1711–1786) Parmassa rakentama viulu. Sen vakuutusarvo lähentelee miljoonaa euroa. Se on ollut Sini-Maaria Simosen käytössä. Kokoelmaan kuuluu myös paljon soittimia, joiden vakuutusarvo on 20 000–30 000 euroa.

Tänään torstaina alkava soitinhaku jatkuu 23. lokakuuta saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat