Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säveltäjä hakeutuu hälinään

Pasi Lyytikäinen viettää tänään 40-vuotispäiväänsä omalla musiikkifestivaalillaan

Kulttuuri
 
Kuopio
Pasi Lyytikäinen sävelsi teoksen HSTV:n katsojille
Pasi Lyytikäinen sävelsi teoksen HSTV:n katsojille
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen tekee konserteissaan livesävellyksiä. Hän pyytää konsertin aluksi yleisöltä aiheen uudelle sävellykselle, ja teoksen valmistuttua joku muusikoista soittaa uuden teoksen suoraan nuoteista. HS pyysi Lyytikäistä säveltämään uuden teoksen klavikordisti Anna Maria McElwainille. Toimittaja: Samuli Tiikkaja, kuvaus: Pentti Vänskä.

"Minähän olen tällainen hölö. Sosiaalinen ja puhelias itäsuomalainen."

Pasi Lyytikäinen istuu Kuopion kauppahallin kahvilassa, joka on toki puheliaalle savolaismiehelle oivallinen ympäristö. Mutta ollakseen niinkin letkeä seuramies, Lyytikäinen on valinnut itselleen jotenkin kummallisen ammatin.

Lyytikäinen on säveltäjä. Yksinäinen puurtaja, jonka päivät kuluvat yksin työhuoneessa nuotteja kirjoittaessa. "Minulle kipein asia sävellystyössä on juuri se, että pitää olla niin paljon yksin."

Siksi hän oikeastaan onkin nyt kauppahallissa. Hän on luvannut säveltää HS:n pyynnöstä uuden kappaleen puolessa tunnissa. Se toimii samalla harjoituksena huomenna lauantaina Lapinlahdella pidettävälle konsertille, jonka aikana hän kirjoittaa samalla tavalla uuden teoksen klavikordisti Anna Maria McElwainin soitettavaksi.

"Kun yleensä säveltäessä on hiljaista, niin haluan tällaisissa projekteissa haastaa omat konventioni ja tulla hälinän keskelle."

Lauantain konsertti liittyy eilen illalla alkaneeseen Pasimusic-festivaaliin, joka jatkuu Kuopiossa ja Lapinlahdella vielä sunnuntaihin asti.

Pasimusic syntyi Lyytikäisen kotiseudulle Savoon viime vuonna lähes sattumalta.

Hän tekee Sibelius-Akatemiaan taiteellista tohtorintutkintoa, jonka osana hän on säveltänyt Oopperaa arjessa -teossarjan. Sen kolmas teos Tori esitettiin viime vuonna Kuopion torilla.

"Ajattelin, että nyt kun koossa on joka tapauksessa hyvä joukko muusikoita, miksei saman tien voisi esittää vähän enemmänkin musiikkia."

Kuopion kaupunki innostui asiasta, ja pian myös Lyytikäisen lapsuuden kotikunta Lapinlahti. Tänä syksynä vuorossa on siis jo toinen Pasimusic-festivaali, joka vieläpä osuu tänään Lyytikäisen 40-vuotissyntymäpäivälle.

Nykyisin Lyytikäinen asuu perheineen Helsingissä, mutta hänen musiikkinsa juuret ovat vankasti lapsuuden Lapinlahdella.

"Olen pienituloisesta perheestä maaseudulta. Vasta myöhemmin olen pannut merkille, että meillä laulettiin jonkin napolilaisen perheen tavoin. Iskelmiä laulettiin – mummo kyllä yritti saada minut laulamaan virsiä, mutta sanoin kuulemma hänelle että 'taivasta tarvitsevat vanhat'."

Kun Lyytikäinen kertoo musiikin tekemisensä alkulähteistä, syntyy helposti nostalginen kuva menneiden vuosikymmenien maalaisromantiikasta.

Lyytikäinen kuitenkin korjaa: "Se oli nostalgista jo silloin. Lapinlahdelle syntyi jostain syystä 1970- ja 80-lukujen taitteessa iltamabuumi, jolla lääkittiin nostalgiankaipuuta. Ne olivat pitkiä iltamia, ja siellä pääsin aina laulamaan. Minulla oli jo lapsena kova esiintymisvietti."

Toinen retrosävyinen musiikkikokemus syntyi muutamaa vuotta myöhemmin, 1980-luvun loppupuolella.

"Molemmat sisarukseni ovat minua vanhempia, ja joutuivat kesät kyykkimään mansikkamaalla. Minua ei sellainen kesätyö kiinnostanut pätkääkään. Silloin kuitenkin tuli televisiosta uusintoina vanhoja rillumarei-leffoja, ja mietin, että voisinko tehdä jotakin samanlaista", Lyytikäinen kertoo.

Hän keksi tarjota harmonikansoittotaitojaan Valtion Rautateille ja otti yhteyttä Lapinlahden rautatieaseman asemapäällikköön.

Tämä kehotti kysymään Liikennealueen päälliköltä Iisalmesta – joka kirjoitti kuin kirjoittikin 11-vuotiaalle Lyytikäiselle lupalapun.

Seuraavat kolme kesää Lyytikäinen vietti junissa ympäri Suomea, soittaen harmonikkaa matkustajien iloksi.

Ammattimuusikoksi hän siirtyi jo 15-vuotiaana päästessään soitto-oppilaaksi Lahden Sotilasmusiikkikouluun. Varusmiespalveluksen jälkeen hän meni vielä Lappeenrannan Maasotakouluun, mutta siviiliura vei sittenkin voiton.

"Hiihtomarssilla ahkiota vetäessä ajatus kirkastui. Aloin valmistautua sävellyksen pääsykokeisiin Sibelius-Akatemiaan."

Kuopion kauppahallissa kello tulee pykälään ja Lyytikäinen lopettaa kirjoitamisen. Kolmenkymmenen minuutin aikana on syntynyt arkin verran musiikkia ja vähän ylikin.

Lyytikäinen vie sen Kuopion musiikkikeskukseen, jossa Anna Maria McElwain jo odottaa.

Lyytikäinen asettaa nuotin klavikordin nuottitelineelle ja antaa pari nopeaa ohjetta. McElwain alkaa soittaa.

Jälkeenpäin McElwain vielä tapailee noin minuutin pituisen kappaleen aiheita ja kehuu sen harmonioita, jotka tuntuvat istuvan hyvin juuri klavikordille. Lauantain konsertissa Lyytikäisen ja McElwain on määrä tehdä kokonaan uusi teos samalla metodilla – "mutta minähän voisin soittaa myös tämän siellä", McElwain toteaa.

 

Pasimusic-festivaalin ohjelma osoitteessa www.pasimusic.com

Pentti Vänskä
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen kirjoitti keskiviikkona Kuopion kauppahallissa uutta teosta.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen kirjoitti keskiviikkona Kuopion kauppahallissa uutta teosta.
Pentti Vänskä
Klavikordisti Anna Maria McElwain sai Pasi Lyytikäiseltä eteensä Rautatie-sävellyksen.
Klavikordisti Anna Maria McElwain sai Pasi Lyytikäiseltä eteensä Rautatie-sävellyksen.
Lyytikäinen kirjoitti uuteen teokseen ensin melodialinjan.
Lyytikäinen kirjoitti uuteen teokseen ensin melodialinjan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat