Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prosenttitaiteelle pitää vielä raivata tietä

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Kulttuuri sai valtion budjetissa leikkausten lisäksi myös hyviä uutisia. Taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantaminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. Hallitus haluaa lisätä esimerkiksi prosenttitaidetta, koska katsoo sen parantavan ympäristöä ja siten ihmisten hyvinvointia.

Prosenttiperiaate varaa julkisten rakennusten budjeteista prosentin taiteelle. Sen edistäminen saa kolmeksi vuodeksi yhteensä kaksi miljoonaa.

Avaus ei ole uusi, eikä Sipilän hallituksen. Prosenttitaiteen edistäminen kirjattiin jo vuonna 2011 Kataisen hallitusohjelmaan. Viime vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriö lanseerasi Prosentti taiteelle -hankkeen, jossa ovat mukana Suomen Taiteilijaseura, Ornamo, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus ja Ympäristötaiteen säätiö. Taike on rahoittanut prosenttitaidetta myös viime vuodesta.

Prosenttitaiteella menee jo nyt ihan mukavasti. Viime viikkoina on julkistettu useita uusia teoksia muun muassa Kouvolan Eskolanmäelle, sekä tulevia teoksia muun muassa Lappeenrannan K-sairaalaan ja ja Kuopion Mäntykampukselle. Hankkeita on vireillä jatkuvasti.

Mutta toisin kuin Ruotsissa, prosenttiperiaate ei sisälly rakennusbudjetteihin vielä automaattisesti. Esimerkiksi massiivinen rakennushanke länsimetro ei sitä noudata, vaan taidetta on tulossa vain muutamille asemille. Taidetahto puuttuu.

Kuvataidejärjestöjen kattojärjestö Suomen Taiteilijaseura iloitsee siitä, että poliittinen tuki prosenttitaiteelle nyt jatkuu. Hienon periaatteen vieminen rakentamiseen vaatii paljon työtä. Kuvataiteilijalla ei välttämättä ole juuri haisua rakentamisen vaiheista tai rakennusten tilaajilla kuvataiteilijan työstä. Siksi prosenttihanke on kouluttanut kuvataiteilijoita ja kaavoittajia yhteistyöhön. Taide pitää ottaa mukaan heti alussa ja sitouttaa rakennuttaja siihen. Esimerkiksi Tampereen Vuoreksessa taideohjelma oli ehto tontinluovutukselle.

Vaikka prosenttiperiaate ei vielä ole täysin juurtunut toimintatapa, halutaan se nyt laajentaa muihinkin kuin visuaalisiin taiteisiin. Vaikeina aikoina prosenttitaiteen mielekkyys helppo perustella, sillä se todella tuo taiteen ihmisten arkeen.

On vielä hyvin epäselvää, miten se tapahtuu. Toivottavasti rahat eivät katoa yksittäisiksi pistokkaiksi jääviin projekteihin. Arkkitehtuuriin integroidun laadukkaan taiteen vaikutus kestää jälkipolville. Puolivillainen, ammattitaidottomasti toteutettu taide vanhainkodissa tai päiväkodissa ei tuota hyvinvointia. Parhaimmillaan taide tekee laitoksesta paremman paikan elää.

Kaisa Viljanen kaisa.viljanen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat