Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauneimmin kirjoittanut kriitikko oli ihmeellinen poikkeus – Erik Tawaststjernan vuosisata

99 vuotta sitten syntynyt kriitikko kirjoitti kauneimmat arviot, mutta hän ei ollut lähtökohta, vaan ihmeellinen poikkeus kulttuurijournalismissa.

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
HS arkisto
Erik Tawaststjerna aloitti HS:n musiikkitoimittajana 1957 ja Helsingin yliopiston professorina 1960.
Erik Tawaststjerna aloitti HS:n musiikkitoimittajana 1957 ja Helsingin yliopiston professorina 1960. Kuva: HS arkisto

Unelmissani tämä kirjoitus syntyy näin: esimies soittaa, muistuttaa lauantaiesseevuorosta ja toivoo minun käyvän työpaikallani. Suostun armollisimmin, kunhan saan taksin ovelle ja sihteerin kirjoittamaan esseen sanelusta.

Taksimatkan päättyessä esimies odottaa ulko-ovella, maksaa laskun, kantaa salkkuni, riisuu kenkäni ja asettaa jalkoihini mukavat tohvelit.

Pirskotan hieman eau de colognea toimituksen ilmaa raikastamaan päästäkseni tunnelmaan. Seuraavat tunnit sanelen esseetä nuoremmalle toimittajalle yhä uudelleen, kunnes jokainen virke on täydellinen.

Työelämän kurjistumisen historia on tunnetusti edennyt, joten ihan noin essee ei toteutunut. Mutta täsmälleen noin syntyi HS:n musiikkitoimittajan Erik Tawaststjernan (1916–1993) kuolemattomia HS-kirjoituksia, kuten Antti Blåfield kertoo Loistavat Erkot -kirjassa.

Tawaststjernan satavuotisjuhlia vietetään ensi lokakuussa, ja tulossa on myös Matti Vainion kirjoittama elämäkerta. Tawaststjerna on lisäksi mainio kiinnekohta ja hämmästyttävä poikkeus, kun tarkastellaan musiikkijournalismin muutoksia.

Maarit Jaakkolan tuore väitöskirja tutkii Helsingin Sanomien ja muutamien muiden lehtien kulttuuriosastojen muutosta vuosina 1978–2008. Väittäisin varovasti, että 1970-luvun loppu oli poikkeusaikaa, ei neutraali lähtöpiste. Ja osin tämä johtui Tawaststjernan kultakaudesta.

Lähdetään palstatilasta: kriitikkomme Oskar Merikannon musiikkiarviot 1890-luvulla olivat usein noin vaaksan mittaisia, mutta vuonna 1919 Evert Katila (1872–1945) tuli Helsingin Sanomiin musiikkiarvostelijaksi ja koko lehden ensimmäiseksi toimitussihteeriksi, mikä tarkoitti esimerkiksi valtaa antaa taittotila eri aiheille.

Jos kynä kulki, Katila saattoi antaa omalle arviolleen vaikka ison broadsheet-sivun. Katilan elämäntyö palkittiin Sanomien hallituspaikalla.

Katilan jälkeen 1950-luvulla Eljas Erkko palkkasi kriitikoksi Olavi Kaukon, jolle hän sanoi, että arvion tulee (taas) mahtua peukalon ja etusormen väliin. Tawaststjerna palkattiin Hesariin 1957, ja hän alkoi jälleen hivuttaa arviomittoja kohti Katilan kulta-aikoja. Hän onnistui kohdallaan mainiosti ja sai läpi esitelmiäänkin.

"Kun minä pidän esitelmän, on siitä koko sivun juttu ja valokuvat", Tawaststjerna kehui.

Tawaststjerna kirjoitti suomalaisen journalismin kaunopuheisimmat arviot. Hän sulki lukijansa taikapiiriin, jonka sisällä ei voinut kuvitella mitään fantastisempaa kuin elää kulttuurissa ja kulttuurista, sitä hengittäen ja sen avulla kasvaen.

Kielenkäyttö oli elitististä, runollista ja addiktoivaa. Jean Sibeliuksen viidennen sinfonian avaussignaalin hän assosioi antiikin Kreikan Theokritokseen, erään myöhemmän kohdan ensimmäiseen kuukävelyyn "ja tästä mielikuvitukseni matkat etenevät yhä kauemmas ajassa ja paikassa: planeettojen syntyyn ja tuhoon, kaukaisten linnunratojen kimmelteeseen".

"Ah!" huudahtaisin, jos olisin Tawaststjerna. Vastustamatonta! Ja analyysi perusteli kauniit runokuvat.

Arvioiden mitta lyheni Tawaststjernan jälkeen lamavuosina, piteni jälleen 2000-luvun vaihteessa ja lyheni taas – aivan kuten printtilehti muutenkin on aina paisunut tai ohentunut taloudellisen tilanteen mukaan.

Verkko on tuonut tähän ratkaisun. Jos tekstiä joudutaan lyhentämään printtitaitossa liikaa, laajemman version saattaa silti saada julki digilehdessä ja HS.fi Kulttuurissa.

Verkossa musiikkiartikkelin saa viimein myös soimaan, mikä Tawaststjernan aikaan onnistui lähinnä hänen suosituissa radioesitelmissään. Verkon kulttuurijournalismissa on vielä paljon riemukasta kehitettävää.

Ennnen oli mahdollista kirjoittaa HS-kuukausipalkan edestä arviopainotteisesti ja nostaa toista kuukausipalkkaa Helsingin yliopiston professorina, kuten Tawaststjerna teki.

Ylellistä sinänsä, mutta aikaa leimasivat myös hyvä veli -verkostot ja jääviysongelmat.

Tawaststjerna esimerkiksi soitti säveltäjä Eero Hämeenniemelle kantaesityksen jälkeen kertoakseen, mitä oli arvioon kirjoittamassa ja kysyi kohteliaasti, haluaisiko Hämeenniemi jotain vielä lisättävän.

Seppo Heikinheimo (1938–1997) kehittikin purevan tyylinsä vastareaktiona kunnioittamansa Tawaststjernan tyylille. Heikinheimo oli myös uutishaukkana ja haastattelujen tekijänä hieman Tawaststjernaa monipuolisempi.

Niistä ajoista tiedonvälityksellisten esitystapojen kirjo on yhä monipuolistunut, kuten pitääkin. Samalla populaarikulttuuri on tullut legitiimimmäksi osaksi kulttuurisivuja, kuten Mikko Mattlar toteaa tänä vuonna julkaistussa väitöskirjassaan. Sen ei tarvitse tarkoittaa korkeakulttuuriseurannan nuukahtamista.

Tawaststjernan aikaan asiantuntijatiedon "omistajuus" oli joskus perin äärimmäistä.

"Elämäntyöni on varastettu", Tawaststjerna parahti, kun Erkki Salmenhaara oli tehnyt yksiosaisen Jean Sibelius -kirjan vuodeksi 1984. Salmenhaara käytti keskeisenä lähteenä Tawaststjernan viisiosaiseksi paisuvan Sibelius-elämäkerran löytöjä sekä Sibelius-kirjallisuutta ennen Tawaststjernaa. Monet perusasiathan olivat oikein jo Erik Furuhjelmin, Karl Ekmanin ja muiden elämäkerroissa, vaikka vasta Tawaststjerna sai lukea päiväkirjat ja suurimman osan Sibeliuksen kirjeenvaihdosta.

Plagiointiväitteistä nousi kohu, joskin Tawaststjerna ja Salmenhaara sopivat välinsä pian. Tawaststjernan poika, pianomusiikin professori Erik T. Tawaststjerna muistelee, että Salmenhaaraa kustantanut Tammi myös lupasi Tawaststjernaa kustantaneelle Otavalle, ettei Salmenhaaran kirjasta oteta uutta painosta.

Myöhemmin keskustelu kääntyi. Kalevi Aho, Martti Anhava ja Jukka-Pekka Pietiäinen ovat kirjoittaneet Salmenhaaran auttaneen sekä sisällöissä että suomennoksissa Tawaststjernaa, mikä on täysin totta.

Teksteissä on jopa väitetty Salmenhaaran kirjoittaneen Tawaststjernan puolesta ja tämän nimissä teosanalyysit viimeisistä sinfonioista ja Tapiolasta, koska vanheneva Tawaststjerna ei siihen enää Sibelius-elämäkertansa viidennessä osassa olisi kyennyt.

Erään kirjaprojektin yhteydessä tutkin Sibelius-tietouden ja -levytysten kehittymistä ja pengoin tätä väitettä Erik Tawaststjernan arkistossa (sijoitettu Kansallisarkistoon).

Kävi ilmi, että Tawaststjerna analysoi viimeisiä sinfonioita jo 1960-luvun alussa, jolloin hän teki läpikirjoitetun Sibelius-elämäkerran luonnoksen suomeksi alusta loppuun. Jo silloin elämäkerta päättyi samoin kuin viides osa vuonna 1988!

Sitten Tawaststjerna päättikin tehdä käsikirjoituksen äidinkielellään ruotsiksi ja aloitti alusta huomattavasti yksityiskohtaisemmin. Näiltä vuosikymmeniltä tallella on useita viimeisten sinfonioiden analyysiversioita. Yhdessä entistä lopullisemmassa versiossa 7 X [7. lokakuuta] on sekä Erik Tawaststjernan että Erkki Salmenhaaran nimikirjaimet. Tämä versio näyttäisi noudattelevan monilta osin varhaisempia versioita. Kyseessä voi olla työvaihe, jossa Salmenhaara auttoi opettajaansa ja ystäväänsä muokkaamaan tämän jo moneen kertaan tekemistä analyyseistä entistä definitiivisemmät versiot.

Loppujen lopuksi Salmenhaara kiitti Tawaststjernaa esipuheessaan ja Tawaststjerna Salmenhaaraa Sibelius-elämäkertansa viidennen osan esipuheessa. Kummankaan kirjat eivät olisi niin hyviä, jos kirjoittajat eivät olisi olleet toisilleen avuksi.

Jos tekstien "omistajuus" oli silloin näin monisyistä, verkkoaikana asia uhkaa hämärtyä entisestään

Verkko on kuitenkin myös läpinäkyvämpi. Oikeista plagiaateista – Salmenhaaran tapaus ei ole yksiselitteinen – jää kiinni helpommin.

Tawaststjerna lähteisti tekstinsä yleensä hyvin, tietokirjoissaan paikoin erinomaisesti. Senkin perinnön soisi elävän.

Verkon huonotkin puolet on jo havaittu: yleisöt eriytyvät samanmielisiksi heimoiksi. Amerikkalaiset pörssiyhtiöt Facebookista Googleen ovat nielaisseet mediat ilmaisiksi sisällöntuottajikseen, mikä ei ole medioiden yksiselitteinen etu. Medioiden "tykkää meistä" -hymykampanjat eivät ole aina ryhdikkäitä.

Verkkojournalismissa oli myös vaihe, jolloin human interest -kuriositeetit nousivat perinteisten uutiskriteerien rinnalle ja ohikin. Mutta turbulenssissa tämäkin on muuttunut. Nyt pitkät ja perusteelliset kirjoitukset sekä kaikessa rauhassa moneen kertaan hiotut lauseet löytävät hyvin paljon lukijoita verkossa. Niin voi tänään tapahtua esimerkiksi uuden Kuukausiliitteen jutuille.

Se tuo toivoa myös Tawaststjernan perinnölle. Vaikka esimiesportaan kyky tarjota tohveleita ja sihteerivoimaa olisikin niistä päivistä hiipunut. 

 

Osa esseestä perustuu kirjoittajan tässä kuussa ilmestyvään Kohtalona Sibelius -kirjaan.

Vesa Sirén vesa.siren@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat