Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden nuori taiteilija Reima Nevalainen oli pieni taidesensaatio jo vuonna 2010 – ja hävisi sitten Japaniin

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Reima Nevalainen valmistui Kankaanpään taidekoulusta 2008. Nyt hän työskentelee Porvoon taiteilijatalossa.
Reima Nevalainen valmistui Kankaanpään taidekoulusta 2008. Nyt hän työskentelee Porvoon taiteilijatalossa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Perjantaista alkaa melkoinen pyöritys, varoitti taiteilija Ari Pelkonen alkuviikosta kollegaansa Reima Nevalaista.

Pelkonen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2011. Eilen perjantaina julkistettiin, että tänä vuonna tittelin saa Nevalainen.

Nevalainen (s. 1984) sai itse tietää asiasta kuitenkin jo toukokuussa. Hyvissä ajoin, ajattelisi maallikko. Viime tipassa, sanoo Nevalainen.

"Ensimmäinen ajatus oli, että pystynkö minä siihen", Nevalainen sanoo.

Kyse ei ole vain ramppikuumeesta, vaan käytettävissä olevista työtunneista ja neliömetreistä: Vuoden nuori taiteilija -palkintoon kuuluu 20 000 euron stipendin ohella yksityisnäyttelyt Tampereen taidemuseossa ja Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Kesäkuussa avautuvaan näyttelyyn Nevalainen haluaa mahdollisimman paljon uusia teoksia, eikä museon täyttäminen ole ihan pikkujuttu. Tulevana talvena pitää maalata vimmatusti.

Pääkallo on Nevalaisen teoksissa toistuva aihe. Anatomical study II (2015).
Pääkallo on Nevalaisen teoksissa toistuva aihe. Anatomical study II (2015).

Galerie Forsblomissa ripustetaan parhaillaan uusia näyttelyitä, ja saleista takahuoneeseen kaikuva pauke hukuttaa taiteilijan hiljaisen ja kohteliaan äänen alleen. Teoksia siirrellään huoneesta toiseen ja kuplamuovia kannetaan kuutiokaupalla.

Palkintouutisiin valmistaudutaan galleriassa ripustamalla pieneen näyttelytilaan esille muutamia Nevalaisen töitä. Vuoden nuori taiteilija -palkinto saa yleensä keräilijät liikkeelle.

Ei Nevalainen kuitenkaan ole heille ihan uusi nimi. Näyttely Galleria Katariinassa sai 2010 innostuneet arviot, ja seuraavana vuonna Nevalainen debytoi Forsblomilla. Pieni taidesensaatio oli tekeillään, mutta sitten Nevalainen katosi kahdeksi vuodeksi kartalta.

Japaniin, hän kertoo.

Ensin reissun piti olla opintomatka. Nevalainen kiersi maata pari kuukautta, mutta ihastus ei ottanut hellittääkseen. Hän päätti asettua Kiotoon, ryhtyä opiskelemaan kieltä ja hankkia taiteilijaviisumin. Lopulta hän piti Japanissa muutamia näyttelyitäkin.

Syksyllä 2013 hän kuitenkin palasi Suomeen.

Loppuiko viisumi vai tuliko koti-ikävä?

"Molemmat", vastaa Nevalainen. Lisäksi loppuivat rahat, ja myös galleristi oli sitä mieltä, että Suomeen ehkä kannattaisi palata, Nevalainen kertoo.

Mini-comeback, siis. Viime vuonna hän piti yksityisnäyttelyn Forsblomilla ja oli mukana Serlachius-museo Göstan Synti-ryhmänäyttelyssä.

Silti Japani on Nevalaisen mielestä hänen työskentelyynsä eniten vaikuttanut kokemus.

"Kaksi vuotta siellä latasi akkuja niin, että käytän niitä vieläkin", Nevalainen sanoo.

Nevalaisen kädenjäljen tunnistaa ensinäkemältä. Hän käyttää maavärejä ja sekatekniikkaa, joka muotoutui jo Kankaanpään taidekoulussa. Maaliin hänellä on tapana sekoittaa hiekkaa, ja maalaukset koostuvat paperi- ja maalikerroksista.

Kollaasitekniikka tekee maalamisesta hieman veistämisen kaltaista, kun kerroksia voi myös poistaa, ei vain lisätä. Siksi Nevalaisen teokset näyttävät usein rujoilta tai rikkinäisiltä.

Nevalainen tunnetaan maavärien käyttämisestä. Guidance (2015).
Nevalainen tunnetaan maavärien käyttämisestä. Guidance (2015).

Entä aiheet?

"Maalaan ihmistä", Nevalainen sanoo ykskantaan. "Ihmisyyttä ja olemassaolon perusasioita. Ei siinä ole mitään sen kummempaa."

Moni kokee Nevalaisen maalaukset kalloineen ja vääntyneine kehoineen angstisiksi.

"Se vähän harmittaa. Ehkä olen maalannut huonosti, sillä ei minun tarkoitukseni ole kuvata ahdistusta", Nevalainen sanoo.

Sen sijaan Nevalainen pyrkii puhdistamaan maalauksen hahmot tunteista ja merkityksestä. Tavoitteena on hiljaisuus.

Kriitikot ovat löytäneet Nevalaisen teoksista viittauksia Antoni Tàpiesiin, Enzo Cucchiin ja Georg Baselitziin. Osalle ne ovat ansio, toisille retroilua. Trendien mukaan Nevalainen ei maalaa.

Hän ei kiellä vaikutteita, mutta itselle tärkeimmät nimet ovat toisia. Hän mainitsee belgialaismaalari Luc Tuymansin, saksalais-brittiläisen Lucian Freudin sekä japanilaisvalokuvaaja Daido Moriyaman.

Tuymansin töistä hän löytää hiljaisuutta, jota tavoittelee itsekin. Freudin teoksissa kiehtoo tarkkanäköisyys, eivätkä ne näytä helposti syntyneiltä. "Niissä on sellainen periksiantamattomuus tai nälkä", Nevalainen sanoo.

Helpolla Nevalainen ei päästä itseäänkään.

"Voisi jonain päivänä oppia maalaamaan ", hän vastaa kysymykseen jatkosuunnitelmista.

Tai ainakin maalata paremmin. Aina on tarve karsia, luoda voimakkaampi vaikutelma hienovaraisemmin.

"En hirveästi nauti maalaamisesta, mutta nautin siitä, että saan jonkun asian käsiteltyä tai ongelman ratkaistua", hän sanoo.

Toisaalta, jos maalaamisesta tulisi helppoa, voisi yhtä hyvin vaihtaa alaa, hän sanoo.

Hän kuvailee maalaamista loputtomaksi ja aina vaikeammaksi muuttuvaksi ongelmaksi. Alan vaihtoa ei kannata hetkeen odotella, onneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat