Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Foster Wallacesta tuli haudan takaa kirjasyksyn kuumin nimi – uusi elokuva paljastaa miehen kulttikirjojen takana

Kulttuuriosaston uudessa sarjassa toimittajat kertovat ajankohtaisista ilmiöistä asuinkaupungeissaan

Kulttuuri
 
AP
The End of the Tour -elokuvassa David Foster Wallacea näyttelee Jason Segel (oik.). Jesse Eisenberg esittää toimittaja David Lipskya.
The End of the Tour -elokuvassa David Foster Wallacea näyttelee Jason Segel (oik.). Jesse Eisenberg esittää toimittaja David Lipskya. Kuva: AP

David Foster Wallace on yllättäen tämän kirjasyksyn kuumimpia nimiä Yhdysvalloissa. Kirjakaupoissa hänen teoksensa ovat hyvin esillä, ellei niitä sitten ole myyty loppuun.

Syynä suosioon on heinäkuussa teattereihin tullut elokuva The End of the Tour, joka kuvaa Wallacen vuoden 1996 kirjakiertuetta Rolling Stonen toimittajan David Lipskyn silmin. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla Suomen ensiesityksensä äskettäin saanut elokuva perustuu Lipskyn kirjaan Although Of Course You End Up Becoming Yourself.

Elokuva ei ole mikään suuren yleisön kesäleffa, sillä se rakentuu lähinnä kahden kirjoittajan keskustelujen ja heidän emotionaalisen jännitteensä varaan.

Kun kävin katsomassa sen päivänäytöksessä, suuressa salissa oli seitsemän ihmistä: minä, neljä vanhempaa naista ja väärään saliin eksynyt nuoripari.

Janette Beckman Getty Images
KirjailijaDavid Foster Wallace (1962–2008) New Yorkissavuonna 2005.
Kirjailija
David Foster Wallace (1962–2008) New Yorkissa
vuonna 2005.

Kirjoittamisen kysymyksistä kiinnostunut katsoja sai kuitenkin elokuvasta ilon irti.

David Lipsky samastui muutaman päivän kestäneen kohtaamisen aikana niin vahvasti karismaattiseen kirjailijahahmoon, että alkoi täydentää hänen lauseitaan ja omaksua ilmeitään.

Itsekin olen haastatellut ihmisiä, joita ihailen, joten tiedän, että tällainen ihastuminen on intensiivisessä tilanteessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Luonnollisesti se ei kuitenkaan estänyt Lipskyä tilaisuuden tullen tarkastamasta Wallacen lääkekaapin sisältöä.

Todistaja, uskottu – ja petturi. Se on toimittajan, mutta myös kirjailijan osa. Kuka lopulta huijaa ketä, kuka saa viimeisen sanan? Siinä elokuvan jännite, jota loistavat näyttelijät Jason Segel Wallacena ja Jesse Eisenberg Lipskynä taiten kannattelevat.

Vaikeasta masennuksesta kärsinyt David Foster Wallace teki itsemurhan 46-vuotiaana vuonna 2008. Sen jälkeen hänen maineensa on kasvanut vauhdilla.

Viime vuosina Wallace on löydetty Suomessakin.

Vuonna 2012 ilmestyi novellikokoelma Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja, ja nyt Savukeidas julkaisee tekstikokoelman Mitä David Foster Wallace tarkoittaa?

Kuka?

David Foster Wallace

 Eli 1962–2008 Yhdysvalloissa.

 Kirjailija ja kirjallisuuden professori.

 Julkaisi kolme romaania, kolme novellikokoelmaa sekä esseitä ja arvosteluja.

 Tunnetuin teos Infinite Jest (1996).

 Jälkipostmoderni kirjailija, joka korosti aidon kokemuksen merkitystä läpi-ironisessa mediayhteiskunnassa.

Kotimaassaan Wallacea pidettiin jo elinaikanaan yhtenä sukupolvensa keskeisistä äänistä.

Hänen tiedettiin kirjoittavan omituisia romaaneja ja ylipitkiä esseitä kummallisista aiheista, kuten tenniksestä ja räiskintäelokuvista. Mainetta lisäsi se, että Wallace näytti grunge-rokkarilta, mutta kuulosti kirjallisuuden professorilta.

Wallacen pääteoksena pidetty Infinite Jest nostettiin suureksi sukupolviromaaniksi, jota on rikkaudessaan verrattu niin James Joycen Odysseukseen kuin Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaareenkin.

Tarjousta on vaikea vastustaa! Voisiko Infinite Jestin keskeisen sisällön todella omaksua 160 suomenkielisessä sivussa niin, että kävisi kirjallisuusälyköstä edes huonossa valaistuksessa?

Ei tietenkään. Jo Mitä David Foster Wallace tarkoittaa? -kirjan alkupuheessa teoksen toimittaja Ville-Juhani Sutinen ilmoittaa, ettei Wallace paljon tarkoita, vaan lähinnä kyselee ja hämmästelee.

Silti tekijät olisivat voineet vähän kovemmin yrittää esitellä Wallacea suomalaisille. Parhaiten siinä onnistuu Tommi Melenderin päätösessee, jossa riittää hyviä oivalluksia.

Sen sijaan Miikka Laihisen sinänsä asiallinen analyysi Wallacen keskeneräiseksi jääneestä romaanista, Stephen J. Burnin jaarittelu Wallacen proosan okulaarisista ulottuvuuksista ja pitkät lähdeluettelot tuntuvat tällaisessa teoksessa silkalta sivujen tuhlaukselta.

Wallace on kulttikirjailija, josta kaikki haluavat nyt osansa. Infinite Jestin yllättävän moni suomalainenkin kuuluu lukeneen jo aikoja sitten.

Jatkossa romaani nousee epäilemättä korkealle niiden kirjojen listalla, jotka moni kertoo lukeneensa, vaikkei oikeasti ole. Tällaisella kirjalla on hyvä nostaa itseään ja lyödä vastustajiaan.

Savukeitaan kirjoittajistakin moni innostuu kivittämään Wallacen selän takaa suomalaiskirjallisuutta, joka on heistä liian kevyttä, epä-älyllistä, historiallista ja muilla tavoin kelvotonta.

Eläessään ja elokuvahahmonsa suulla Wallace puhui paljon siitä, kuinka vaarallista on asettua muiden yläpuolelle.

Wallace tiesi, mistä puhui, sillä hän oli ihmelapsi ja huippuopiskelija, joka sai kokea poikkeusihmisyyden nurjimmat puolet.

Hän aloitti juomisen ja huumeidenkäytön 15-vuotiaana ja päätyi 28-vuotiaana suljetulle osastolle ja AA:han.

Romahdukseensa asti Wallace oli kuvitellut voivansa täyttää sisäisen tyhjyytensä yhä hämmästyttävämmillä suorituksilla, mutta sitten hän tajusi, että eloon jäädäkseen hänen oli nöyrryttävä tavallisten pienten ihmisten autettavaksi.

Myös kirjailijana Wallace oppi vaalimaan tavallisuuttaan, kun ymmärsi, että epätavallinen on sitä, mikä erottaa ihmisen muista ja ajaa tämän yksinäisyyteen. Sen sijaan tavallinen on sitä, mikä yhdistää meidät muihin ja tekee ihmisten välisen vuorovaikutuksen mahdolliseksi.

Kun Davidit elokuvan loppukohtauksessa eroavat, Wallace puristaa Lipskyn kättä ja sanoi vakavasti: "En usko, että sinä haluaisit olla minä."

Lopulta ihmeellisintä Wallacessa ei luultavasti olekaan hänen lahjakkuutensa eivätkä kirjalliset tyylivalintansa vaan hänen persoonallisuutensa, joka välittyy kaikesta, mitä hän kosketti: kirjoista, elokuvasta ja haastatteluista.

Lukea David Foster Wallacea on keskustella hänen kanssaan, eikä Dave ole yhtään hullumpi juttukaveri, vaikkakin välillä melkoinen höpöttäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat