Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija on näyttelypalkkansa ansainnut

Työllistyminen ei jakaudu tasan eri taiteenalojen kesken

Kulttuuri
 
Salla Heinänen Kirsi Korhonen
Sirpa Räihä HS
Laajaan Keramiikka tilassa – Keramiikan tila –näyttelyyn osallistui viime syksynä Designmuseossa 43 taiteilijaa ja työryhmää, ja heiltä kyseltiin kokemuksia työstä, työajasta ja ansioista.
Laajaan Keramiikka tilassa – Keramiikan tila –näyttelyyn osallistui viime syksynä Designmuseossa 43 taiteilijaa ja työryhmää, ja heiltä kyseltiin kokemuksia työstä, työajasta ja ansioista. Kuva: Sirpa Räihä HS
Keskustelu kulttuurin ja taiteen rahoituksen uudistustarpeesta jatkuu. Suomen Taiteilijaseura ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ottavat kantaa toimeentulon epätasaisuuteen eri taiteenalojen välillä. Kuvataiteilijat hyötyisivät esimerkiksi näyttelypalkkioista.

 

Kun kulttuurin rahoitus kulkee säästöliekillä, on syytä käydä moniäänistä keskustelua taiteen ja kulttuurin rahoituksesta ja taidealan tilanteesta. Taiteilijoita edustavina järjestöinä haluamme muistuttaa työllistymisen epätasaisesta jakautumisesta eri taiteenalojen ja ammattiryhmien välillä.

Taiteilijan asema 2010 -tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kuvataiteilija alittaa EU:n pienituloisuuden rajan, joka 2010 oli 14 741 euroa vuodessa.

Ornamon ja Kuvanveistäjäliiton työmarkkinakyselystä (2014) puolestaan käy ilmi, että vain kolme prosenttia taiteilijoista ansaitsee 90 prosenttia elannostaan taiteellaan. Taiteellinen työ rahoitetaan tekemällä muiden alojen sekatöitä.

Näyttelytoimintaan osallistuvista ammattilaisista taiteilijat työskentelevät usein ilman työkorvausta, jotta saisivat teoksensa esille. Taustalla piilevä ajatus kutsumustyöstä selittää pitkälti vaihtelevia käytäntöjä, jotka jättävät taiteilijat eriarvoiseen neuvotteluasemaan.

Moni taiteilija työskentelee näyttelyn eteen korvauksetta, jotta saisi teoksensa esille ja työlleen lisää näkyvyyttä. Työtä näyttelyiden yhteydessä ei ole edes tunnistettu työksi.

Taiteilijoiden työmarkkina-aseman parantaminen on tällä hetkellä kansainvälinen ilmiö.

Norjassa kulttuuriministeriö kokeilee mallia, jossa taiteilijalle maksetaan myös työtunneista museonäyttelyissä. Australiassa on käytössä suositukset taiteilijoille maksettavista vähimmäiskorvauksista näyttelyissä.

Ajamme myös Suomeen näyttelypalkkiosopimusta, joka velvoittaisi julkista tukea saavat taidelaitokset maksamaan taiteilijalle ainakin minimikorvauksen näyttelyn eteen tehdystä työstä.

Se olisi kustannuksiltaan pieni mutta tärkeä lisä taiteilijan ansioihin apurahajärjestelmän ja tekijänoikeuskorvauksien, myyntitulojen ja viennin rinnalla.

Esimerkiksi Ruotsissa julkista tukea saavissa museoissa maksetaan korvausta pienimmillään yksityisnäyttelystä noin 570 euroa. Ryhmänäyttelyissä korvaus jyvitetään, jolloin se jää minimissään noin 245 euroon per taiteilija.

Teollisuustaiteen liitto Ornamo pilotoi Ruotsissa käytössä olevaa näyttelypalkkioiden sopimuspohjaa viime syksynä Keramiikka tilassa – Keramiikan tila -näyttelyn yhteydessä Designmuseossa. Samalla selvitettiin taiteilijoiden kokemuksia mm. työajasta, näyttelykustannuksista sekä omasta ansaintamallista.

Suomen Taiteilijaseura puolestaan pilotoi näyttelypalkkiosopimusta syksyn Nuoret 2015 -näyttelynsä yhteydessä.

Designmuseon kyselyssä kävi ilmi, että taiteilijan näyttelyyn liittyvä työ koostuu mm. materiaalien hankinnasta, teosten pakkaamisesta ja toimittamisesta, valokuvaamisesta, ripustuksesta ja markkinoinnista.

Lisäksi taiteilija osallistuu suunnittelupalavereihin ja on läsnä avajaisten lisäksi muissakin yleisötilaisuuksissa. On yleistä, että taiteilijat vakuuttavat itse teoksensa kuljetusta varten.

Näyttelypalkka olisi taiteilijoille tärkeä lisä omassa kokonaisansainnassa.

Räikeimmät epäkohdat on nostettava esiin, kun keskustellaan koko taiteen ja kulttuurin alan rahoituksen uudistamisesta. Orkesterimuusikoiden ja näyttelijöiden työmarkkina-asema eroaa merkittävästi kuvataiteilijoiden asemasta. Orkesterit ja teatterit tarjoavat taiteilijoille työsuhteita, museot erittäin harvoin.

Myös taiteilija-ammattiryhmien töiden luonne ja työtavat ovat erilaiset.

Me visuaalisia taiteilijoita edustavat järjestöt katsomme, että taiteilijan työstään saama korvaus on periaatteellinen kysymys, joka liittyy ammattitaiteilijoiden arvostukseen. Kehitettäessä taiteilijoiden ansaintamallia on keskeistä, että taiteellinen työ tunnustetaan ammatiksi.

Myös valtion tukeman taiteen rahoitusjärjestelmän ja rakenteiden tulisi uudistua tukemaan tätä periaatetta.

Kuvataiteilijoiden heikko asema on ongelma, johon voidaan puuttua rakenteita ja avustusperusteita uudistamalla jo nykyisessä kulttuuribudjetissa.

Näyttelypalkkion kustannukset ovat minimaaliset suhteessa sen vaikuttavuuteen. Tämä edellyttää päättäjien tahtoa tunnistaa taiteilijan tekemä työ ammattimaiseksi toiminnaksi, josta on muiden ammattiryhmien tapaan saatava palkkaa. Suomessa on jo muutama edistyksellinen museo, joissa taiteilijalle maksetaan museonäyttelyyn osallistumisesta ja näyttelyn eteen tehdystä työstä.

Sen pitäisi olla vakiintunut käytäntö ja koskea kaikkia julkista tukea saavia museolaitoksia.

Salla HeinänenTeollisuustaiteen Liitto Ornamon toiminnanjohtaja

Kirsi Korhonen Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat