Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serlachiuksen taidekokoelmasta paljastui väärennös

Kulttuuri
 
HS
Ida Silfverberg: Kirjoittamaan opetteleva tyttö, 1860-luku, öljy kankaalle.
Ida Silfverberg: Kirjoittamaan opetteleva tyttö, 1860-luku, öljy kankaalle.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta on paljastunut väärennös. Ruotsalaisen Pehr Hilleströmin (1732–1816) maalauksena hankittu teos onkin Helsingissä syntyneen ja ulkomailla pitkään vaikuttaneen Ida Silfverbergin (1834–1899) maalaus, johon on myöhemmin lisätty Hilleströmin väärennetty signeeraus. Asia paljastuu Jyväskylän yliopiston Recenart-tutkijoiden loppuraportissa Gösta Serlachiuksen taidesäätiön teoksista.

Teos ei silti ole arvoton. Silfverberg sai dukaattipalkintoja 1860-luvulla ja ne lisäsivät hänen arvostustaan asiantuntijapiireissä, mutta taidekokoelmiin on päätynyt vain harvoja Silfverbergin maalauksia.

Taidesäätiö oli osannut oudoksua teoksen merkintöjä, sillä kirjoittamaan opettelevaa lasta esittävän laatukuvamaalauksen sisältö ei kaikilta osin vastannut Hilleströmin aikakauden pukeutumis- ja sisustustyyliä. Teknisissä tutkimuksissa paljastuivat lopulta teoksen alkuperäiset signeeraukset vasemmassa alalaidassa: Ida Silfverberg ja vuosiluku 1865, joskin viimeinen numero saattaa tutkijoiden mukaan olla myös 6 tai 7.

Taidesäätiötä tämä ei hirvittävästi harmita, sillä Claude Monet'n Heinäsuovamaalaus varmistui aidoksi impressionismin mestarin työksi jo keväällä samassa tutkimusprosessissa.

"Ei harmita, ja nyt mietimme mihin kokoelmanäyttelyyn Silfverbergin teos sopisi. On upeaa, että meillä on teos, joka on parhaita mitä olen nähnyt Ida Silfverbergin tuotannosta", kokoelmapäällikkö Tarja Talvitie kertoo.

Mänttään vuonna 2011 lahjoitetuista Kokoelma Kivijärvi -säätiön teoksista tutkittiin viisi ranskalaista realismia ja modernismia edustanutta teosta. Teokset Camille Corot'sta Edouard Vuillardiin osoittautuivat aidoiksi. Samalla taidesäätiö tutkitutti joitakin kokoelmansa tauluja Akseli Gallen-Kallelasta Ilja Repiniin, ja niidenkin aitous varmistui odotetusti.

Camille Pissarron guassityön omistushistorian eettisyys oli aikaisemmin kyseenalaistettu.

"Jossakin televisio-ohjelmassa vihjattiin, että teos olisi tullut natsien käsien kautta meille, mutta tämä tuli tutkimuksessa täysin kumottua", Talvitie kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat