Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Smedsin Tabussa ei puhuta mitään eikä vastata mihinkään

Teos on sykähdyttävästi soiva näyttämöinstallaatio ja sanaton rukous

Kulttuuri
 
Ulla Jokisalo Suomen kansallisteatteri
Kansallisteatterin Tabussa Timo K. Mukasta on jäljellä henki, ei kirjainta: Seela Sella ei sano näyttämöllä sanaakaan. Visualisointi sen sijaan tekee esityksestä kolmiulotteista kuvataidetta.
Kansallisteatterin Tabussa Timo K. Mukasta on jäljellä henki, ei kirjainta: Seela Sella ei sano näyttämöllä sanaakaan. Visualisointi sen sijaan tekee esityksestä kolmiulotteista kuvataidetta. Kuva: Ulla Jokisalo Suomen kansallisteatteri
Arvio: teatteri
Tabu Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Teksti Timo K. Mukka, ohjaus ja dramaturgia Kristian Smeds, musiikki Pekka Kuusisto, taiteellinen neuvonantaja Kimmo Modig, valot Teemu Nurmelin, videot Pietu Pietiäinen, äänet Tuuli Kyttälä, puvut Auli Turtiainen. Rooleissa Seela Sella ja Tero Jartti.

Kristian Smeds totisesti yllättää. Joskus ehkä itsensäkin.

Hänellä jos kenellä on siihen myös varaa. Kuka muu teatterintekijä Suomessa voisi vastaavalla tavalla jättää ilmeisimmät odotukset täyttämättä, kysymykset vastaamatta ja katsojat näin suuren hämmennyksen tilaan?

Ensimmäistä kertaa istun katsomossa miettien, onko esitys edes teatteria.

Jos ei, mitä se on? Näyttämöinstallaatio, kolmiulotteista kuvataidetta, elävöitetty konsertti?

Esitystä kutsutaan tulkinnaksi Timo K. Mukan Tabusta, mutta onko sillä mitään tekemistä Mukankaan kanssa?

Olisiko tapahtuma, johon osallistun, pikemminkin jonkinlainen saarna tai rukous, joskin sanaton? Eikö sunnuntaimatinean muodosta – jonka ohjaaja aloittaa toivottamalla yleisölle hyvää pyhäpäivää – voikin jäljittää liturgian kaavan?

Tabu-esityksen alaotsikko Ihmisen ääni sekä avaa tulkintaa että alleviivaa paradoksia. Esityksessä ei nimittäin ole lainkaan dialogia, ja sen ainoa repliikki on lyhyt, nauhalta kuultava puheenvuoro kaikkein korkeimmalle.

Mukan pienoisromaanissa tämä sijoittuu teoksen alkuun: "Jumala, sinä et katsonut puoleeni silloin kun minä sinua tarvitsin. - - - Sinua Jumala en tahdo tuntea, en tavata, en rakastaa. Näillä sanoilla minä jätän Jumalani. . ."

Maailma on asennossa, jossa ohjaajalta kai ovat loppuneet niin sanat kuin uskokin – tai ainakin usko ihmiseen ja luottamus kieleen.

Kuvat ja musiikki sen sijaan puhuvat, taide puhuttelee meitä, ja sen kieli on väkevää.

Tero Jartti on Tabussa hylkäävä Jumala ja häväisty Kristus.
Tero Jartti on Tabussa hylkäävä Jumala ja häväisty Kristus.

Pekka Kuusiston sykähdyttävät, yksinkertaisia sävelkulkuja monipuolisesti hyödyntävät sävellykset täyttävät tilan, joka sekä esityksen alussa että lopussa on täysin pimeä. Kun muuta ei ole, aistit avautuvat musiikille tavalla, joka ei teatterissa todellakaan ole tavanomaista.

Viulun lisäksi äänessä on muun muassa urkuharmoni. Niitä luuppaamalla, osiin jaetun äänentoiston avulla, teatterisaliin syntyy jylhää pohjoista korkeutta ja vaalean valon avaruutta sekä uskonnollisen yhteisön tuntu.

Kuusisto soittaa itse jokaisessa esityksessä, vaikka näkyy ainoastaan yhdessä kohtauksessa. Siinä hän nousee kuin maa alta soittaen Sibeliuksen viulukonserton ensitahteja nautinnollisen hitaasti, yhdessä kuuden pienen viulistitytön kanssa.

Mukan tekstin tunteva (sekä sen kirjainta kuumeisesti – ja turhaan – esityksestä etsivä) voi nähdä tässä mustahattuisessa hahmossa kenties Tabu-romaanin kanttorin. Pitkiin valkoisiin mekkoihin puetut vakavat liinatukkaiset tytöt tuntuvat ruumiillistavan sitä, mikä tässä maailmassa vielä on viatonta.

Muuten toivo on esityksessä läsnä lähinnä aavistuksena: jossain on valoa, tässä ei ole kaikki.

Smedsin Tabu on dystooppinen sirkus, jossa Jumalalle lankeaa surullisen klovnin rooli.

Maailma näyttäytyy inhimillisyydestä irti leikattuna maneesina, jossa ihminen kiertää ja kieltää Jumalan, kaataa kuvat ja nostaa ne pystyyn, tappaa uskonsa nimissä, tavoittelee kauneutta mutta häpäisee pyhän, yhä uudelleen.

Klovnihahmonsa kautta esitys muistuttaa ohjaajan 2012 Münchenissä tekemää tulkintaa Fjodor Dostojevskin Rikoksesta ja rangaistuksesta.

Krusifiksin lävitse rynnistävä trukkitykki sekä kohtaus, jossa esityksen ainoat näyttelijät Seela Sella ja Tero Jartti vuorotellen ampuvat ja naulaavat toisiaan ristille, tuovat taas mieleen Smedsin Mental Finlandin vuodelta 2009.

Molemmat esitykset jättivät katsojan yksin tulkintojensa kanssa, ja niin tapahtuu mitä suurimmassa määrin myös nyt.

Tabu kommunikoi nonverbaalilla tasolla herättäen kysymyksiä ja avaten assosiaatioita moniin suuntiin, ajattomiin ja kirvelevän ajankohtaisiin.

Eikö Sellan hupullinen valkoinen kaapu esityksen alussa muistutakin Ku Klux -klaanivaatetta? Onko Jeesuksen pään peittäminen Vero Modan muovipussilla häpeällistä vai pelkästään naurettavaa? Onko klovnin naamion alla ihmisten kuninkaan vai Mukan kiusatun ja yhä uudelleen lankeavan Kristus-Perkeleen kasvot?

Viittaako kaupunkisotamaisema helikoptereineen ja gorilloineen johonkin meneillään olevista konflikteista?

Mikä on oman aikamme tabu? Heikko, syntinsä tunteva ja vajavaisuutensa tunnustava ihmisyyskö? Vai se, että mitään syntiä ei enää ole?

Varmaa on se, että Kansallisteatterin Tabu kuulostaa ja näyttää upealta.

Tietämättä tarkemmin, mikä on taiteilija Kimmo Modigin panos kokonaisuudessa, ylistää voi ainakin Teemu Nurmelinin kertakaikkisen komeaa, lähes aineelliseksi kasvavaa valosuunnittelua, Pietu Pietiäisen esteettisesti viimeisteltyjä videoita sekä ohjaajan tapaa rakentaa kolmiulotteisista kuvista erityisiä, katsojan tulkinnoilla täyttyviä rituaaleja, omanlaistaan teatteria.

Kun pimeään syttyy ensimmäinen kynttilä, joka valaisee koko salin, tai kun rälläköistä sinkoilevien kipinäsuihkujen keskeltä astuu tulessa karaistunut ihmishahmo, etukenoon asettuneessa katsomossa pidätetään henkeä.

Yksi ainoa kohtaus tuntuu viittaavan Mukan Tabuun suoraan eikä mutkien kautta, joskin se kääntää ikä- ja sukupuoliasetelman päälaelleen. Siinä missä romaani herätti 50 vuotta sitten ilmestyessään kohua nuoren tytön seksuaalisuhteiden kuvauksella, Smedsin tulkinnassa nähdään tarkka-ampujanaisen punakyntiset kädet hyväilemässä nuoremman miehen alastonta ylävartaloa.

Näyttelijät eivät sano puolentoista tunnin mittaisessa Tabussa sanaakaan.

Vaikka jäisi kaipaamaan Mukan kaunista kieltä, hänen mehevän niukkaa lausettaan, ehkä kirjailijan henki sittenkin leijuu esityksen yllä.

Tabu on häiritsevää, hämmentävää, pyhään kurkottavaa teatteria. Sen ihminen on menettänyt äänensä ja kielensä, mutta etsii yhä totuutta huutaen Herralle pimeydestä.

Smedsin sirkukseen astutaan kuin kirkkoon. Penkistä poistuu hiljainen kansa, mykkänä kysymyksistä, kuin saarnalla ruoskittuna.

Siitä jää jälki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat