Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henning Mankell oli Ruotsin ja maailman omatunto

Maailmanlaajuisesti tunnettu kirjailija kuoli 67-vuotiaana Göteborgissa

Kulttuuri
 
INA FASSBENDER / REUTERS
Henning Mankell piti julkista päiväkirjaa sairaudestaan. Toivo oli siinä tärkeässä osassa.
Henning Mankell piti julkista päiväkirjaa sairaudestaan. Toivo oli siinä tärkeässä osassa. Kuva: INA FASSBENDER / REUTERS

Ruotsalainen kirjailija, maailmanlaajuisesti tunnettu Henning Mankell kuoli aikaisin maanantai-aamuna Göteborgissa 67-vuotiaana. Hän sai syöpädiagnoosin vuoden 2014 alussa ja piti kamppailustaan julkista päiväkirjaa, jota Suomessa julkaisi Helsingin Sanomat.

"Yksi kasvain niskassa ja toinen vasemmassa keuhkossa", Mankell ilmoitti aluksi.

Hän päätti kirjoittaa sairaudestaan, koska kyse on kärsimyksestä ja kivusta, jota niin monet kokevat. Mutta myös siksi, että "kyse on ihmeellisestä lääketieteestä ja valosta, joka usein on löydettävissä sumun takaa" (HS 4. 1. 2014).

Hänen sairauspäiväkirjastaan saa käsityksen, että toivo ja elämä ovat käytännössä sama asia.

Parhaiten Henning Mankell (s. 3. 2. 1948) tunnetaan Wallander-sarjastaan, joka nosti ratkaisevalla tavalla ruotsalaisen rikoskirjallisuuden suureen suosioon myös Suomessa. Mankell koettiin täällä omaksi, vaikka sarja sijoittuu Etelä-Ruotsin Ystadiin. Kaikki on tunnistettavaa, rikoskomisarion ajoittaista avuttomuutta ja liki jatkuvaa surumieltä myöten.

Kaikkiaan Mankellin teoksia on käännetty yli 40 kielelle ja myyty runsaat 40 miljoonaa kappaletta.

Rikosromaanien lisäksi hänen kynästään lähti runsaasti myös muita romaaneja, nuortenkirjoja, esseitä ja näytelmiä. Teatteriohjaajanakin hän toimi pitkään.

Esikoisteoksensa, avoimesti poliittisen romaanin Bergsprängaren (1973) julkaistessaan Mankell oli 24-vuotias, tiukka vasemmistoradikaali ja tähtäsi pitkällä ajallisella otannalla kansankodin kasvukipuja.

Teoksen suomennos Panokset (2009) sisältää paljon myöhemmin laaditun esipuheen, jossa puoluepolitiikasta etäisyyttä ottanut Mankell surukseen huomaa, ettei Ruotsista rakennettukaan oikeudenmukaista yhteiskuntaa, vaan siitä tuli sosiaalisen riiston tyyssija.

Ne, joilla jo on, haluavat vielä enemmän ja tietävät, miten se otetaan.

Pitkään puolet vuodesta Mosambikissa asunut kirjailija toimi itse toisin jakamalla avokätisesti omaisuuttaan hyväntekeväisyysprojekteihin. Tiettävästi suurin yksittäinen lahjoitus oli noin 1,5 miljoonaa euroa lapsikylän rakentamiseksi Mosambikiin.

Rahan lisäksi Mankell laittoi likoon oman nahkansa. Toukokuussa 2010 hän oli mukana Ship to Gaza -järjestön Mavi Marmara -avustuslaivassa, joka yritti kiellosta huolimatta murtautua Israelin saarron läpi Gazaan. Israelin joukot nousivat alukseen, ja yhdeksän palestiinalaisia puolustanutta mielenosoittajaa sai surmansa.

On syytä sanoa, että Mankell ei ollut nojatuolihumanisti, joka toimii vain ajatuksen tasolla.

Hän uskoi yhteen, ihonväristä ja kulttuurista riippumattomaan ihmisyyteen. Kirjojensa kautta Mankell hakeutui kylmän maailmamme sosiaaliseksi omatunnoksi. Hänen väsymättömän moraalisaarnansa voi tiivistää näin:

Niillä, joilla on kyky, mahdollisuus ja varaa kantaa vastuu heikoista ja äänettömistä, on myös syy ja velvollisuus tehdä se – eikä vain omilla kotikonnuilla vakaassa pohjolassa vaan maailmanlaajuisesti. Mikä tapahtuu yhdelle, tapahtuu kaikille.

Sekä vielä: kuka kamppailee oikeudenmukaisemman maailman puolesta, jos sinä ja minä emme sitä tee.

Kaikkiaan Mankellin laajasta ja monipuolisesta tuotannosta on suomennettu nelisenkymmentä teosta. Tuorein on elokuussa ilmestynyt ja viimeiseksi elinaikana julkaistuksi nimikkeeksi jäänyt romaaniRuotsalaiset saappaat, jossa hän käsittelee rakkauden, petoksen ja vanhenemisen teemoja.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjoituskokoelmassa Juoksuhiekka Mankell käsittelee sairauttaan, mutta myös lapsuuttaan ja äidin lähtemistä sekä muun muassa Afrikan-vuosiaan ja pitkiä aikojaan Mosambikissa teatteriohjaajana.

Sikäli kuin se ennalta on mahdollista, hän ottaa kirjassa oman kuolemansa tyynesti vastaan. Enemmän häntä huolestuttavat maailman ongelmat. Mitä tapahtuu ydinjätteille? Miltä maailma näyttää seuraavan jääkauden jälkeen?

Naimisissa Mankell oli neljä kertaa. Viimeinen puoliso on ohjaaja Eva Bergman, elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin tytär.

Omia biologisia lapsia on yksi, ajatuslapsia maailman täydeltä.

Mankell vertasi palestiinalaisten asemaa Israelissa Etelä-Afrikan apartheidiin
Mankell vertasi palestiinalaisten asemaa Israelissa Etelä-Afrikan apartheidiin
Maanantaina kuollut ruotsalainen kirjailija Henning Mankell vertasi palestiinalaisten asemaa Israelissa Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaan vieraillessaan palestiinalaisessa kirjailijatapahtumassa vuonna 2009. Seuraavana vuonna Mankell oli mukana Gazaan pyrkineessä avustuslaivassa, kun Israelin joukot nousivat kansainvälisillä vesialueilla alukselle. Operaatiossa sai surmansa yhdeksän avustuslaivalla ollutta mielenosoittajaa. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat