Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marimekko hakee muotiblogiväelle viritettyä uutta suuntaa

Marimekko esitteli ensi kevään ja kesän mallistonsa Pariisin muotiviikolla

Kulttuuri
 
Mohamed Khalil
Marimekon sunnuntaina Pariisissa esitellyn malliston uusiin printtikuoseihin kuuluu etualalla näkyvä Paavo Halosen Kaira.
Marimekon sunnuntaina Pariisissa esitellyn malliston uusiin printtikuoseihin kuuluu etualalla näkyvä Paavo Halosen Kaira. Kuva: Mohamed Khalil

Marimekko marssitti ensi kevään ja kesän vaatemallistonsa ensimmäistä kertaa Pariisin muotiviikkoyleisön haukankatseen arvioitavaksi sunnuntaina.

Sitä voi pitää menestyksenä. Vaikka Marimekko ei ollut muotiviikon virallisessa näytöskalenterissa, se onnistui houkuttelemaan Palais de Tokyo -museoon rakentamaansa pieneen Mari-maailmaan useita kansainvälisiä blogimaailman tähtiä sekä muotitoimittajia Yhdysvaltain ja Italian Vogue-painoksista Le Mondeen, L'Officieliin ja Elleen.

Marimekon edellinen isompi muotiviikkopanostus oli New Yorkin näytös vuonna 2011. Se maksoi Marimekon mukaan "kuusinumeroisen summan", mutta tärkeimmät muotitoimittajat jäivät puuttumaan. Sen jälkeen Marimekko on esitellyt mallistojaan Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Tokiossa. Pariisi on niihin verrattuna eri liigaa.

Pariisin muotiviikon valinta uuden malliston esittelypaikaksi ei ole niinkään yritys valloittaa Keski-Euroopan kilpailtuja muotimarkkinoita, joskin Marimekko on laajentanut verkkokauppaansa hiljattain myös sinne ja toivoo saavansa tuotteitaan myyntiin isoihin eurooppalaisiin tavarataloihin. Pariisi on ennen kaikkea statement: Näytös muotimaailman pääkaupungissa on merkki siitä, että yritys haluaa olla varteenotettava muotimerkki.

Kaisa Rautaheimo HS
Anna Teurnell on johtanut uuden malliston suunnittelua.
Anna Teurnell on johtanut uuden malliston suunnittelua.

"Kaikki tulevat Pariisiin", sanoi Marimekon luova johtaja Anna Teurnell lauantaina ennen näytöstä.

Ja Marimekko toivoo, että he kaikki – toimittajat, bloggaajat ja sisäänostajat – löytävät Pariisin muotiviikkokuhinasta juuri Marimekon.

Nyt Marimekko satsaa markkinointiin, sillä maailmalle on näyttää uuden Marin uudet mekot: Tuore mallisto on ensimmäinen, jonka suunnittelua kesällä 2014 Ruotsista palkattu Teurnell pääsi vetämään alusta loppuun.

Edelliseen mallistoon Teurnell ehti vaikuttamaan, mutta vain osin. Silti se tuntui jo askeleelta eteenpäin, toimivalta yhdistelmältä klassikoita ja ajan henkeä.

Muodista kiinnostuneet ovat odottaneet puoli vuotta nähdäkseen, millainen on Teurnellin visio silloin, kun hän pääsee toteuttamaan sen kokonaisuudessaan.

Tältä näyttää muotitalojen kevät ja kesä 2016
Tältä näyttää muotitalojen kevät ja kesä 2016
Suomalaisen Tuomas Merikosken Aalto, Vivienne Westwood sekä Dries Van Noten esittelivät ensi vuoden mallistonsa Pariisin muotiviikoilla. Kuva: Reuters

Ja hyvältähän se näyttää: Marimekon arkkiongelmaa, vaatteiden istuvuutta ja laskeutuvuutta, on parannettu silkillä ja viskoosilla. Vaatteiden leikkauksiin on kiinnitetty huomiota kautta linjan. Takavuosilta Teurnell tuo takaisin hulmahtelevat nilkkapituiset kaftaanit, ja uutuutena mallistoon on lisätty Italiassa valmistettuja kenkiä luonnonvärisistä nahkasandaaleista karkkivärisiin korokepohjiin ja go-go-saappaisiin. Mallistoon on tuotu lisää yksivärisiä vaatekappaleita, joita yhdistellä printtikuosien kanssa

Mutta kaiken ytimessä on printtimekko, sanoo Teurnell. Uusia printtejä on vain muutama, sillä mallisto nojaa 60-luvun arkistolöytöihin Annika Rimalalta, Vuokko Eskolin-Nurmesniemeltä ja Maija Isolalta.

Vuosien ajan Marimekko on tuntunut haahuilevan. Talouslama on tehnyt myös muotikaupasta tahmeaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kuvaavaa on, että Marimekolle tärkeällä kotimaan markkinalla alkuvuodesta kasvoi lähinnä outlet-myymälöiden myynti. Marimekkoa rasittaneista plagionitikohuista on vain kaksi vuotta, ja mallistoista on puuttunut vahva näkemys.

Marimekko on uskollisesti tarjonnut vakioasiakkailleen tuttuja, laatikkomaisia puuvillamekkoja, ja hyvä niin: vakioasiakkaita ei kannata menettää.

Heidän lisäkseen Marimekon on kuitenkin löydettävä myös uusia asiakkaita, ja se on ollut hankalampaa.

"Tuotteista ja Marimekon imagosta puuttuu se vau-efekti, luova hulluus ja ennakkoluulottomuus, mikä oli tunnusomaista kultakauden Marimekolle", sanoi Aalto-yliopiston vaatesuunnittelun lehtori Tuomas Laitinen Imagen haastattelussa viime keväänä.

Siihen nähden Anna Teurnell pelaa nyt varman päälle – Marimekon ikonisimpia kuoseja nykyaikaisemmiksi muokatuissa vaatteissa.

Kiinnostavaa on se, että vaikka Suomessa Marimekko on perinteisesti henkilöitynyt voimanaisiin Armi Ratiaan ja Kirsti Paakkaseen, nostaa Teurnell nyt esiin Rimalaa, Eskolin-Nurmesniemeä ja Isolaa.

Ero ei välttämättä tunnu dramaattiselta, mutta kertoo ajattelutavasta. Ratia ja Paakkanen olivat markkinointineroja, mutta ilman Rimalan, Eskolin-Nurmesniemen ja Isolan suunnittelutyötä Marimekko ei olisi Marimekko. Vuosikymmenestä toiseen katsetta kestävät printit ovat yrityksen dna.

Mohamed Khalil
Marimekon uusi mallisto esiteltiin viikonvaihteessa Pariisissa.
Marimekon uusi mallisto esiteltiin viikonvaihteessa Pariisissa.

Mutta mitä mieltä uudesta mallistosta ovat Marimekkoa pitkään seuranneet muotivaikuttajat?

Vuosina 2003–2009 Marimekossa työskennellyt suunnittelija Samu-Jussi Koski kuvailee uutta mallistoa perinteiseksi – "mutta siinä on selvästi joku uusi twisti, liekö ruotsalainen", Koski analysoi. "Näytöskuvien perusteella malliston värit ovat kauniit ja fiilis kaupallinen ja tässä ajassa", hän sanoo.

Samoilla linjoilla on Aalto-yliopiston muodin professori Pirjo Hirvonen. Mallisto ei välttämättä tarjoa paljon uutta, mutta se on selkeä ja keveä.

"Kokoelma on hyvin kaupallinen, mikä on hyvä asia. Siinä yhdistettiin tämän hetken makuja Marimekon tyylimaailmaan", Hirvonen toteaa. "Tuntuu, että Marimekko on saanut nyt juonen päästä kiinni."

Annika Rimalan Lanketti-kuvio pääsi mekkoon.
Annika Rimalan Lanketti-kuvio pääsi mekkoon.

Vanhaa ei voi kierrättää loputtomiin, mutta perinteestä ammentaminen ja ajankohtaistaminen on ehkä juuri se mitä nyt tarvitaan.

Juuriaan Marimekon ei ainakaan kannata hukata. Marimekon perinne, muotimaailmassa trendikäs heritage, on tuntuu nyt erityisen relevantilta. Huikentelevainen luksusmuoti tuntuu lama-aikana mauttomalta, ja suurempaa yleisöä puhuttelevat kestävyys, luonnonmateriaalien käyttö ja siedettävä hinta. Toisin kuin heikkolaatuinen pikamuoti, Marimekko siirtyy äidiltä tyttärelle. Heikkoina talousaikoina se tuntuu järkiostokselta jos mikä.

Jos järkipuoli on kunnossa, nyt Marimekon haasteena on järjettömyys: Marimekon on onnistuttava luomaan himoa, sillä se on muodin polttoainetta. Löytääkseen uudet, nuoret asiakkaat, Marimekon on saatava muotibloggaajat huokailemaan Marimekon oranssista Perenna-printtimekosta ja Kustaa Saksin uusi Chili-printti näkymään katumuotikuvissa.

Pariisi on askel siihen suuntaan, muotiväen tietoisuuteen.

Uusi Kaira-printti näkyy haalarissa.
Uusi Kaira-printti näkyy haalarissa.

Tuore Chili-kuosi hurmasi muotivaikuttajia.
Tuore Chili-kuosi hurmasi muotivaikuttajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat