Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marimekko palasi Pariisissa juurilleen

Marimekko esitteli sunnuntaina ensi kevään ja kesän mallistonsa ensimmäistä kertaa Pariisin muotiviikolla. Muotiväki kehui retrokuosien uusiokäyttöä ja uusia kukkamekkoja.

Kulttuuri
 
Mohamed Khalil
Marimekon uusi mallisto esiteltiin viikonvaihteessa Pariisissa.
Marimekon uusi mallisto esiteltiin viikonvaihteessa Pariisissa. Kuva: Mohamed Khalil

Ensimmäinen ei yllätä. Se on Annika Rimalan Marimekolle vuonna 1963 suunnittelemasta, aurinkovarjojen pitsireunoja jäljittelevästä Lanketti-kuviosta tehty vaaleanpunapurppura mekko. Pitsireunakuvio on noussut vyötärölle ja kyynärtaipeisiin, vasemmassa olkapäässä on kolme nappia.

Kyllä se silti hyvältä näyttää, kun se viilettää mallin päällä Palais de Tokyo -museossa Marimekon historian ensimmäisessä Pariisin muotiviikon näytöksessä sunnuntaina iltapäivällä. Mutta kiinnostavampia vaatteita on vielä tulossa. Aikaa on kaksi tuntia ja esittelynäytöksiä neljä.

Annika Rimalan Lanketti-kuvio pääsi mekkoon.
Annika Rimalan Lanketti-kuvio pääsi mekkoon.

Palais de Tokyo on Pariisin muotiviikon yksi päänäyttämöistä. Museossa on tottunut näkemään kiirehtiviä, kireännäköisiä muotivaikuttajia, jotka etsivät paikkaansa kutsussa ilmoitetun rivikirjaimen ja numeron mukaan. Mitä tärkeämpi muoti-ihminen, sitä lähempänä näytöslavaa istuu.

Marimekon esittelytilaisuudessa tunnelma on toisenlainen. Vieraat istuvat nojatuoleilla, jakkaroilla ja pehmeillä penkeillä värikkäiden tyynykasojen keskellä. Seinillä roikkuu Maija Isolan mustavalkoisia Kivet-kankaita, Jaakko Eino Kalevi soittaa levyltä utuista syntikkapoppiaan, ja Sukat makkaralla -laseissa sihisee kuohuviini.

Istua saa minne haluaa. Täällä ei ole vip-hierarkiaa, vaikka paikalle ovat saapuneet esimerkiksi Amerikan Ellen muotitoimittaja Anne Slowey, Italian Voguen muotitoimittaja ja kykyjenetsijä Sara Maino sekä mielipidevaikuttaja-muotibloggaajat Susie Lau ja Margaret Zhang, joilla on satojatuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa. Heidät toki ohjataan eturivin jakkaroille, mutta istuu siellä muitakin.

Sympaattinen lounge-tunnelma on Marimekon näköinen. Sama henki toistuu näytöksissä, kun mallit kävelevät yleisön eteen ja hymyilevät kameroille muotiviikolle tyypillisen viileyden sijaan. Se tuntuu Marimekon kanssa kasvaneen suomalaisen näkökulmasta ihanan kotoisalta ja ehkä turhankin turvalliselta, mutta se on hyvä tapa tutustuttaa uusi yleisö merkin maailmaan.

Uusi Kaira-printti näkyy haalarissa.
Uusi Kaira-printti näkyy haalarissa.

"Tunnen Marimekon tekstiilit entuudestaan, mutta uusi muoti-identiteetti on kiinnostava. Pidin viitteistä arkistoihin, sillä olen seurannut Vuokon työtä jo pitkään", sanoo brittiläinen muotibloggaaja Susie Lau ensimmäisen näytöksen jälkeen.

Myös Pariisissa asuva ruotsalaisstylisti ja Ranskan Voguessakin työskennellyt muotitoimittaja Hannes Hetta arvosti paluuta juurille.

"Marimekko tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin aiemmin. Moni muotialalla tutkii tällä hetkellä samoja aikakausia", Hetta sanoo.

Mallit esittelevät neljäkymmentä asukokonaisuutta kymmenen sarjoissa. Yleisön eteen tuodaan paljon isoa ja pientä Keidas-kuosia puseroina ja mekkoina. Galleria-klassikkoraita tulee takaisin ruskeamustana paitana ja keltaoranssina mekkona, ja Lanketti-mekko yhdistää harmonisesti vaalean ja tumman sinisen.

Viskoosin ja silkin lisääminen näkyy konkreettisesti. Vaatteet näyttävät mallien päällä kevyemmiltä kuin ennen. Kuosit on stailattu myös minimalistisempaan makuun sopiviksi yksivärisillä, mustavalkoisilla ja mustilla vaatteilla, jotka raikastavat kokonaisuutta.

Tuore Chili-kuosi hurmasi muotivaikuttajia.
Tuore Chili-kuosi hurmasi muotivaikuttajia.

Sinivalkoisen Raide-paitamekon, mustavalkoisen Datsa-hameen tai Pekka Halosen suunnittelemasta uudesta Kaira-printistä tehdyn haalarin voi kuvitella pariisittarenkin päälle. Ranskalaisen Mixt(e)-muotilehden päätoimittaja Nathalie Fraser kertoo, että pukisi ylleen uuden malliston paitamekkoja vaikka joka päivä.

Italian miesten Voguen entinen ja Italian l'Officiel-muotilehden nykyinen päätoimittaja Gianluca Cantaro kehuu Marimekkoa säästeliäästä kuosien esittelystä.

"Marimekko on värikäs, rento ja chic. On mahtavaa, ettei samoja printtejä käytetty liikaa ja ne toistuivat kivasti. Seuraavaksi Marimekko voisi stailata vaatteensa enemmän nuorille tytöille", Cantaro ehdottaa.

Malliston viimeisenä näyttämölle ilmestyy kaksi pitkää kukkamekkoa kevyet helmat lepattaen. Yksi oranssi, toinen keltainen. Kustaa Saksin suunnittelemasta uudesta Chili-kuviosta tehdyt kesämekot puhaltavat yleisöön kevyen tuulahduksen huolettomuutta.

Ne ovat Laun, Hetan, Cantaron ja monen muunkin kutsuvieraan suosikkeja.

"Siinä oli todellinen Marimekko-hetki", Hetta sanoo.

Marimekon kevät-kesä 2016 -presentaatio Pariisin Palais de Tokyossa 4. 10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat