Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnyttääkö nykylama uuden Satulinnan?

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Suomen kaikkien aikojen myydyin albumi on yhä edelleen Jari Sillanpään nimeä kantava debyyttialbumi, jota on myyty noin 273 000 kappaletta. Se ilmestyi vuonna 1995 ja sisälsi komean hitin, Satulinnan.

Albumin suosiota selitti osittain Sillanpään karisma ja nousu vaikeuksien kautta voittoon Tangokuningas-kilpailussa. Osansa oli levyn ilmestymisellä keskelle 1990-luvun lamaa.

Paitsi rakkauslauluna, Satulinnaa voi kuunnella myös eskapistisena unelmana. Iskelmä syntyi Jukka Kuoppamäen kynästä, kuten toinenkin 1990-luvun ykkösiskelmä, Katri Helenan pitkän uran menestyksekkäin albumi Anna mulle tähtitaivas.

Se oli laulajan paluulevy suruajan jälkeen, aviomiehen kuoltua 1988. Ja se ilmestyi keskellä ankeita aikoja, vuonna 1992, Suomen syöksyttyä syvimpään talouslamaan.

Kuka mahtaa laulaa tämän laman soundtrackin?

Palefacen Helsinki–Shangri-La tiivisti jotakin olennaista ajan hengestä. Levyn ilmestymisestä on viisi vuotta.

Tämän syksyn albumeista olen kuunnellut nyt sillä korvalla Chisun Polarista ja Juha Tapion uunituoretta levyä Sinun vuorosi loistaa.

Polariksessa voi halutessaan kuulla jopa patrioottisia kaikuja: Vaik' uskot leuhkat lännen/ tai vie idän ihme/ sua Pohjan Polaris/ ain' kutsuu kotiis'.

Juha Tapion Rakastettu taas on lohtubiisi kaikille irtisanotuille: Jaksoin kaiken ja lisää/ vaikka niin moni nääntyi/ Olin varma mä hallitsen virtaa/ kunnes kohti se kääntyi.

Tapion levyn avausraita Eläköön on varsinainen voimaiskelmä ankeisiin aikoihin, elämän perusasioiden luottavainen ihmettely. Ja lähimpänä vanhojen aikojen iskelmäkaavaa.

Myyntilistat näyttävät aikanaan, onko Juha Tapion laulusta Kuoppamäen Satulinnan ja Tähtitaivaan perilliseksi.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat