Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottaja Claes Olsson valmistelee elokuvaa Marskista

Näyttelijä opiskelee jo venäjää, kertoo elokuvatuottaja

Kulttuuri
 
Lehtikuva
Carl Gustaf Emil Mannerheim vuonna 1919.
Carl Gustaf Emil Mannerheim vuonna 1919. Kuva: Lehtikuva

Kulisseissa valmistellaan taas uutta elokuvaa marsalkka Mannerheimista. Tällä kertaa asialla on elokuvayhtiö Kinoproduction, joka on yksi Suomen vanhimmista toimivista tuotantoyhtiöistä.

"Elokuvahanke pitää paikkansa, mutta hanketta ei ole vielä julkistettu", kertoo toimitusjohtaja, elokuvatuottaja Claes Olsson Kinoproductionista Helsingin Sanomille.

Artikkeliin liittyvät

"Sen voi sanoa, että elokuvaa on valmisteltu, käsikirjoitus on olemassa, ja näyttelijätkin on hyvin pitkälle valittu", Olsson sanoo.

Suomessa on ollut ja on vireillä useita Mannerheimiin liittyviä elokuvia. Kinoproductionin Mannerheim-elokuva sijoittuisi vuoteen 1917.

Tuolloin Carl Gustaf Emil Mannerheim oli 49-vuotias rintamakomentaja Venäjän tsaarin ratsuväessä muun muassa Romaniassa.

Ensimmäisen maailmansodan myötä Venäjällä kuohui, ja kenraaliksi noussut Mannerheim joutui pois tehtävistään ja palasi kumouksen keskeltä Suomeen, jossa käytiin veristä sisällissotaa. Täällä "venäläisestä" kenraalista tehtiin valkoisten päällikkö.

Olsson ei kerro valmisteilla olevan Mannerheim-elokuvan nimeä, eikä ohjaajaa tai käsikirjoittajaa. Elokuva tulee olemaan Olssonin mukaan fiktio, mutta mukana on myös dokumentaarista osuutta.

"Dokumenttiaineistoa tullaan käyttämään uudella tavalla", Olsson lupaa.

Olsson, 66, tunnetaan ohjaajana ja tuottajana. Hän on ohjannut muun muassa elokuvat Akvaariorakkaus ja Ihanat naiset rannalla ja tuottanut elokuvat Näkymätön Elina, Leijat Helsingin yllä ja Raid.

Muutama vuosi sitten Olsson itse ohjasi elokuvan Näsilinnan taistelusta Tampereella 1918. Se oli tyyliltään draamadokumentti.

Mannerheimiin rooliin on jo valittu näyttelijä. Näyttelijän nimeä Olsson ei kerro.

"Elokuvaa kuvataan Venäjällä muun muassa Pietarissa ja näyttelijä opettelee venäjää parhaillaan. Tai siis hän opettelee venäjää niin, että se on uskottavaa. Mannerheim ei puhunut täydellistä venäjää mutta hän puhui hyvää venäjää", Olsson sanoo.

"Mannerheim puhui myös ranskaa ja englantia. Ranska oli hovikieli, ja ensimmäisessä maailmansodassa oli vielä Punaisen ristin edustajina englantilaisia. Eli Mannerheim puhui kieliä – kaikkea paitsi suomea", Olsson selittää.

Puhutaanko elokuvassa suomea?

"Kyllä. Elokuvan on tarkoitus päättyä siihen, kun Mannerheim valitaan Senaatin armeijan ylipäälliköksi."

Kinoproductionin valmisteleman Mannerheim-elokuvan budjetti on maltillinen, sillä elokuvan pääpaino ei ole taistelukohtauksissa.

"Olen 30 vuotta tuottanut elokuvia. Minulla on realistinen käsitys siitä, mikä on mahdollista."

Elokuvan ensi-illan pitäisi olla kahden vuoden päästä.

"Vuonna 2017 on kulunut 150 vuotta Mannerheimin syntymästä ja sata vuotta itsenäisen Suomen synnystä. Se on hyvä tähtäin", Olsson sanoo.

"Nämä kohtalot liittyvät toisiinsa."

Elokuva aiotaan kuvata osin Venäjällä. Pietarin lisäksi kuvauspaikkana toimii mahdollisesti Odessa, jossa Mannerheim myös oleili vuoden 1917 aikana ja josta hän matkasi läpi kuohuvan Venäjän ensin Petrogradiin, nykyiseen Pietariin, ja sieltä Suomeen ja Vaasaan.

Venäläinen elokuvastudio Lenfilm on mukana kuvausten järjestämisessä Pietarissa. Myös venäläisten historiantutkijoiden ja asiantuntijoiden tietoja käytetään Lenfilmin mukaan hyväksi elokuvassa. Toisin kuin suomalainen Kinoproduction, Lenfilm on jo ehtinyt tiedottaa elokuvasta.

Venäjän valtiollisen elokuvastudion taiteilijat hoitavat puvustuksen ja studio vastaa rekvisiitasta. Kuvausten on määrä alkaa Pietarissa maaliskuussa, mutta niihin valmistaudutaan jo nyt. Lenfilmin mukaan esimerkiksi sopivia kuvauspaikkoja etsitään suomalaisten johdolla.

"Pitkälti Mannerheimin ansiosta tunnemme Suomen sellaisena kuin se on. Kenraali rakensi hienovaraisesti diplomaattisuhteet niin Venäjään, Ruotsiin kuin Saksaankin. Hänen ponnistelujensa vuoksi nuori tasavalta saattoi tulla itsenäiseksi valtioksi. Hänestä on kuvattu paljon elokuvia ja häntä kunnioitetaan suuresti Suomessa", todetaan Lenfilmin tuoreessa lehdistötiedotteessa.

Pitkän linjan elokuvantekijänä Olsson on hyvin tietoinen Mannerheim-elokuvien värikkäästä historiasta ja huonosta karmasta Suomessa.

"Olemme kyllä huomanneet", Olsson sanoo.

"Erilaisia elokuvaviritelmiä on ollut. Ne eivät ole olleet hirveän innostavia kenenkään kannalta", Olsson toteaa.

Tuottaja Markus Selinin kaatunut Mannerheim-elokuva on hankkeista suurin, tunnetuin ja onnettomin. Miljoonaelokuvaa yritti ohjata ensin Renny Harlin ja sitten Dome Karukoski, mutta valmista ei koskaan tullut. Tekijöille jäi maksettavaksi suuret velat.

Myös Lauri Törhönen on kaavaillut elokuvaa Mannerheimistä ja Hitlerin vierailusta Suomeen 1942, ja viimeksi Mannerheim-apajille on tullut nuoremman polven ohjaaja Oskari Sipola, joka on viritellyt elokuvaa Mannerheimin ja Kitty Linderin suhteesta. Omituisin Mannerheim-elokuvahankkeista on ollut liikemiesryhmän hanke, josta HS kertoi huhtikuussa 2014.

Yle kuvasi puolestaan oman Mannerheim-elokuvansa Keniassa.

Hiljattain Jörn Donner on valmistanut Mannerheimista dokumenttielokuvien sarjan.

Eikö sinua hirvitä tarttua tähän aiheeseen, Claes Olsson?

"Ei. Meillä on hyvä hanke, hyvä rajaus ja hyvä näkemys asiasta. Ei se hirvitä. Vaativa työ se on, mutta niinhän ovat kaikki elokuvat."

Suomalaiselokuvassa mukana oleva pietarilaisstudio Lenfilm horjui vararikon partaalla kolme vuotta sitten. Tuolloin valtio tuli apuun ja takasi sille 1,5 miljardin ruplan eli nykykurssilla 20 miljoonan euron lainan.

Venäjällä Mannerheim herättää ristiriitaisia mielleyhtymiä. Kesäkuussa Venäjän sotahistoriallisen yhteisön oli määrä avata marsalkalle muistolaatta Pietarissa ja Venäjän kulttuuriministerin Vladimir Medinskin osallistua avajaisiin. Tarkoitus oli kunnioittaa Mannerheimin roolia "venäläisenä upseerina ja vakoojana", yhteisö luonnehti.

Kun muistomerkistä nousi kohu ja julkisuudessa alettiin muistella Mannerheimin roolia Suomen armeijan ylipäällikkönä talvi- ja jatkosodassa, laatta käytiin vaivihkaa irrottamassa seinästä ja avajaiset peruttiin.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Anneli Ahonen
Helsinki/Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat