Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heitä veikkaillaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Nobel-maailmassa alkoi Sara Daniuksen valtakausi

Kulttuuri
 
Bertil Enevag Ericson Scanpix
Professori Sara Danius, Ruotsin akatemian ensimmäinen naispuolinen vakituinen sihteeri, todennäköisesti toivoo naisnobelistia.
Professori Sara Danius, Ruotsin akatemian ensimmäinen naispuolinen vakituinen sihteeri, todennäköisesti toivoo naisnobelistia.

Ruotsin akatemia tekee historiaa huomenna torstaina. Silloin Sara Danius (s. 1962) paljastaa, kenelle akatemian viisijäseninen Nobel-komitea on myöntänyt Nobelin kirjallisuuspalkinnon, arvoltaan piirun verran alle miljoonan euron suuruisen.

Palkinnolla on pitkät perinteet. Se myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901. Toinen maailmansota esti jakamisen vuosina 1940–44. Palkintoa ei jaettu liioin vuonna 1935.

Historialliseksi tilanteen tekee se, että kirjallisuuden professori Danius on ensimmäinen naispuolinen Ruotsin akatemian vakituinen sihteeri. Vakituisen sihteerin tehtävänä on muun muassa avata salamavalojen räiskeessä Tukholman vanhan Pörssitalon neuvotteluhuoneen ovi torstaina kello 14 ja ilmoittaa päätös salissa kärkkyville tiedotusvälineille.

Historiallinen hetki luo todennäköisesti paineita Ruotsin akatemialle ja valinta joutunee julkisuudessa tavallistakin tarkempaan syyniin. En usko, että Sara Danius haluaa aloittaa kautensa valinnalla, jota kirjallisen maailman olisi vaikea niellä. Tämän vuoden nobelisti on siis aikamoisella varmuudella jo entuudestaan kansainvälisesti arvostettu kirjailija.

Ruotsin akatemian vakituisen sihteerin vakanssi on viime vuosikymmeninä ollut katkolla yllättävän usein, vaikka periaatteessa virka on elinikäinen – kuten myös akatemian jäsenyys.

Marko Mumm
Kanadalainen Margaret Atwood, s. 1939.
Kanadalainen Margaret Atwood, s. 1939.

Tänä vuonna virasta luopunut historioitsija ja kirjailija Peter Englund aloitti tehtävässä vuonna 2009. Niin ikään historioitsijana ja kirjailijana tunnetun Horace Engdahlin kausi vuosina 1999–2009 kesti kymmenen vuotta, ja kielitieteen professorin Sture Allénin kausi vuosina 1986–1999 venyi 13 vuoteen.

Runoilijana ja kääntäjänä meritoituneen Anders Österlingin kausi puolestaan kesti peräti 23 vuotta vuosina 1941–1964.

Ulf Andersen Getty Images
Valkovenäläinen SvetlanaAleksijevitš, s. 1948.
Valkovenäläinen Svetlana
Aleksijevitš, s. 1948.

Vaikka vakituinen sihteeri ei ole mikään kuninkaantekijä uutta kirjallisuuden nobelistia etsittäessä ja nimettäessä, hänen painoarvoaan ei voi vähätellä. Kunkin sihteerin valtakausi ilmentää jonkinlaista ääneen lausumatonta kirjallista linjaa.

Marxilaisen kirjallisuudentutkijan Fredric Jamesonin teorioihin perehtyneen Sara Daniuksen kirjallinen maku on elitistisempi ja kaunokirjallisempi kuin Englundin tai Engdahlin. Daniuksen äiti on kirjailija, kasvatuskysymysten esille tuoja ja kiistelty yhteiskunnallinen keskustelija Anna Wahlgren, joka tunnetaan parhaiten vuonna 1983 ilmestyneestä Lapsikirjasta.

Nobel-komitean puheenjohtajana toimiva vakituinen sihteeri merkitsee usein jatkuvuutta, eikä häntä panna vaihtoon. Muut jäsenet sen sijaan vaihtuvat joka kolmas vuosi.

Nobel-komitea esittää lopullisen ehdotuksen palkinnon saajaksi koko Ruotsin akatemialle.

Jukka Petäjä HS
Yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates, s. 1938.
Yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates, s. 1938.

Uskoisin, että Sara Daniuksen toiveissa on löytää naisnobelisti. Sellaisesta kävisi hyvin yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates. Toinen vahva ehdokas olisi ollut Margaret Atwood, mutta tuskin palkinto menee vain kahden vuoden tauon jälkeen taas Kanadaan. Alice Munro sai ansaitun palkintonsa vihdoin vuonna 2013.

Tosin esimerkiksi Harold Pinterin (2005) ja Doris Lessingin (2007) palkintojen väliin mahtuu juuri tuo kaksi vuotta, vaikka molemmat ovat brittejä.

Antony Njuguna Reuters
Kenialainen Ngugi Wa Thiong'o, s. 1938.
Kenialainen Ngugi Wa Thiong'o, s. 1938.

Mieskirjailijoista Daniuksen listalla voi olla vahvoilla mosambikilainen Mia Couto (s. 1955), jolle viime vuonna myönnettiin usein Nobel-palkintoa ennakoiva Neustadtin kansainvälinen kirjallisuuspalkinto. Päätös toisi Nobel-palkinnon 12 vuoden tauon jälkeen Afrikkaan.

Ympäristökysymysten esiin tuojana tunnettu António Emílio Leite Couto on siviiliammatiltaan biologi. Mia Couto on hänen kirjailijanimensä.

Monet harhaluulot varjostavat Nobelin palkinnon mahdollisesta saajasta käytävää julkista keskustelua. Tästä voi ainakin osittain syyttää Ruotsin akatemian salamyhkäisyyttä. Kun tietoja ei ole saatavilla, ne korvautuvat helposti huhuilla.

Eric Thayer Reuters
Yhdysvaltalainen Philip Roth,s. 1933.
Yhdysvaltalainen Philip Roth,
s. 1933.

Usein esimerkiksi uskotaan, että Ruotsin akatemia yrittää palkita sellaisen kirjailijan, joka on juuri kyseisenä vuonna jotenkin ajankohtainen. Harva kirjailija nimittäin ponnahtaa suoraan niiden kirjailijoiden lyhyelle listalle, jolta Nobel-komitea valintansa lopulta tekee.

Usea palkinnon saanut kirjailija on saanut värjötellä eteisessä kymmeniäkin vuosia. Esimerkiksi Ernest Hemingway ehti olla ehdolla kaksi kertaa – vuosina 1947 ja 1953 – ennen kuin lopulta sai sen vuonna 1954. Vuonna 1953 palkinnon vei monien yllätykseksi Britannian sodanaikainen pääministeri Winston Churchill.

Baz Ratner Reuters
Japanilainen Haruki Murakami,s. 1949.
Japanilainen Haruki Murakami,
s. 1949.

Algeriassa syntynyt ranskalaiskirjailija Albert Camus oli ehdolla ensimmäisen kerran vuonna 1946, palkinnon hän sai vasta kahdeksan vuotta myöhemmin. Amerikkalainen John Steinbeck oli ehdolla ensimmäisen kerran jo vuonna 1943, Nobel-palkinto hänelle myönnettiin niinkin myöhään kuin vuonna 1962.

Neuvostoihanteet pettäneen Boris Pasternakin palkitseminen kylmän sodan tunnelmissa vuonna 1958 ei sekään ollut niin päivänkohtainen päätös kuin äkkiseltään saattaisi luulla. CIA oli junaillut kirjailijan suurromaanin Tohtori Živagon venäjänkielisen laitoksen markkinoille vain kuukautta ennen palkinnon myöntämistä. Ruotsin akatemian listalla Pasternak ei kuitenkaan ollut mikään uusi kuuma nimi, sillä runoilijana hän oli ollut ehdolla voittajaksi jo vuodesta 1946.

Ajankohtaiselta näyttävä päätös on usein pitkän historiallisen prosessin tulos. Se ehkä antaa Ruotsin akatemialle hyvän takaportin palkita vaikkapa jo pitkään listalla odotellut Syyriassa syntynyt runoilija Ali Ahmed Said, joka tunnetaan kirjailijanimellä Adonis. Hän on ollut ehdolla jo paljon ennen kuin tilanne räjähti käsiin Syyriassa.

Entä mitä sanovat markkinat tänä vuonna? Jos katsoo brittiläisen vedonlyöntitoimiston Ladbrokersin avaaman veikkauksen vedonlyöntisuhteita, kärki on kovin tuttu: valkovenäläinen esseisti Svetlana Aleksijevitš, Haruki Murakami, aiemmin James Ngugin nimeä käyttänyt Ngugi Wa Thiong'o, Philip Roth, eteläkorealainen runoilija Ko Un ja albaanikirjailija Ismail Kadare.

Israel on ollut paitsiossa jo pitkään – lähes 50 vuotta. Sillä on Nobelin kasinopöydässä kaksi tasavahvaa ehdokasta: David Grossman ja Amos Oz. Lähi-idän poliittinen tilanne ei varmasti helpota valintaa.

Jukka Petäjä
jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat