Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muumi-yhtiö ryhtyy kirjankustantajaksi

Kulttuuri
 

Kirjabisneksen vaikeuksista huolimatta Suomeen on perustettu uusi kirjankustantamo. Förlaget-niminen uusi kustantamo aikoo julkaista ruotsinkielistä kirjallisuutta Suomessa.

Uuden kustantamon toimitusjohtaja on Fredrik Rahka, joka on aiemmin työskennellyt WSOY:llä ja Otavalla. Rahkan mukaan ensimmäiset kirjat julkaistaan ensi vuoden syksyllä.

"Pääpaino on kaunokirjallisuudessa ja lasten ja nuorten kirjoissa. Tietokirjoja saattaa tulla myös muutamia", Förlagetin Rahka sanoo.

Förlaget tarkoittaa ruotsiksi kustantamoa. Yhtiö ei aio julkaista suomenkielistä kirjallisuutta.

Uuden kustantamon taustalla on Muumien tavaramerkkiä hallinnoiva Moomin Characters, joka aikoo hankkia uudelle yhtiölle myös Tove Janssonin kirjojen oikeudet ja niiden hoidon Suomessa ja ulkomailla.

Moomin Characters on yksi Suomen kannattavimmista kulttuurialan yrityksistä. Sen pääosakas on Sophia Jansson, Tove Janssonin veljentytär.

Uudesta kustantamosta Moomin Characters omistaa 90 prosenttia. Mukana ovat pienosakkaina toimitusjohtaja Rahka sekä Muumien kansainvälistä verkkokauppaa pyörittävä Jonas Forth.

"Tämä on ollut pitkäaikainen haave", sanoo toimitusjohtaja Roleff Kråkström Moomin Charactersista.

"Kustantamotoiminta on meille rakasta. Meillä on myös hyvä kansainvälinen verkosto, jota hyödyntää suomenruotsalaisen kirjallisuuden hyväksi", Kråkström sanoo.

Uusi kustantamo tulee kirja-alan arvioiden mukaan vaikuttamaan merkittävästi ruotsinkielisen kirjallisuuden kustantamiseen Suomessa. Alaa on hallinnut kannattavuutensa kanssa kamppaillut Schildts&Söderströms, josta Förlaget kertoo nyt rekrytoineensa sisällöstä vastaamaan Tapani Ritamäen ja Sara Ehnholm-Hielmin.

Kustantamo on hankkinut talliinsa myös liudan kirjailijoita, joita ei kuitenkaan vielä julkistettu. Schildts&Söderströmsin tunnettuihin kirjailijakasvoihin kuuluvat muun muassa Ulla-Lena Lundberg sekä Jörn Donner. Suomeksi heidän teoksensa ovat julkaisseet muut kustantamot.

Muumi-yhtiön perustama uusi kustantamo aikoo myös irtisanoa sopimukset, joita Schildts&Söderströmsillä on Tove Janssonin kirjojen julkaisemisesta Suomessa. Niiden kaupallinen merkitys on ollut Kråkströmin mukaan "suomalaisessa perspektiivissä merkittävä".

"Kirjat ovat tässä olennaisia, mutta Schildts on myös julkaissut Toven sarjakuvia ruotsiksi Suomessa."

Yhtiö aikoo ottaa hallintaansa myös Tove Janssonin kirjojen kansainväliset oikeudet ja niiden hoidon.

Moomin Charactersin toimitusjohtaja Kråkström näkee kustantamotoiminnassa mahdollisuuksia. Hän on itse WSOY:n entinen markkinointijohtaja.

"Tilanne, jossa Tove Janssonin tuotantoa ei olisi hyvin saatavilla maailmanlaajuisesti, on meille mahdoton. Tiedämme myös että Moomin Charactersin globaali kustantaminen on kasvanut kaksinumeroisin luvuin. Pienimuotoisesti kustantaminen voi Suomessakin hyvin."

Toimitusjohtaja Rahkan mukaan kirja-alalla on kuitenkin tarvetta muutoksiin ja uudenlaiseen tekemiseen.

"Kirjallisuus taiteenlajina ei tule katoamaan minnekään", Rahka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat