Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajuin versio: lakkauttaminen

Kulttuuri
 

Rahan kosketus -selvityksessä esitellyt mallit teatterien ja orkesterien valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi, tiivistettyinä:

1. Säilytetään järjestelmä, mutta kehitetään sitä niin, että nykyisille vos-laitoksille luodaan taloudelliset kannustimet avautua vapaan kentän suuntaan. Uusjaossa esimerkiksi vapaa teatteriryhmä saa käyttöönsä kaupunginteatterin salin vierailunäytöstä varten. Uudistus tarkoittaisi myös uusia työtilaisuuksia esimerkiksi freelance-näyttelijöille ja -muusikoille.

 

2. Siirretään osa vos-laitosten rahoituksesta suoraan vapaille ryhmille lisäämällä harkinnanvaraisten avustusten osuutta. Toteutuakseen tämä vaihtoehto edellyttää laitosten toiminnan ja tilojen hallinnollista erottamista. Tämä tarkoittaisi, että kaikki taiteellista sisältöä tuottavat organisaatiot hankkisivat tilapalvelut erillisiltä organisaatioilta, kuten Helsingin Musiikkitalossa osin jo tapahtuu.

 

3. Tehdään vos-rahoituksesta määräaikaista. Esiintyjäryhmä voi nousta vos-laitoksen asemaan, mutta määräajan umpeuduttua se voi myös menettää asemansa. Näin uudet ryhmät korvaavat osittain vanhoja.

 

4. Lakkautetaan nykyinen vos-järjestelmä kokonaan ja korvataan se eri typpisillä ja eri tavoitteita palvelevilla avustusmuodoilla. Taidetta harjoittavan yhteisön (yhdistys, osakeyhtiö, osuuskunta jne.) pysyvä toiminta edellyttää, että se hakee säännöllisesti rahoitusta monista eri lähteistä. Osa niistä on pitkiä (kunnallinen avustus kaupunginorkesterin viisivuotiskaudelle), osa lyhyempiä (matka-avustus kiertuetta varten). Osa on sidottu tiettyihin tulostavoitteisiin (kuten vanhainkodeissa pidettyjen näytösten lukumäärä), osa abstraktimpia (vertaisarvioitu taiteellinen taso).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat