Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mauri Kunnas on esimerkki siitä, miten kirjoja ei pidä lapsille kirjoittaa

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Ääneen lukeminen on armotonta. Se viimeistään paljastaa sanavalintojen tarkkuuden, ajatuksen huolellisuuden ja kirjoittajan kyvyt kertojana.

Moni lastenkirjailija ei läpäise taitavan kielenkäyttäjän seulaani – sen todistavat vuosia jatkuneet kenttätutkimukseni ääneenlukijana.

Testiaineistona ovat pääasiassa olleet kuvakirjat, koeyleisönä lapseni. Huonosta esimerkistä käy vaikkapa Mauri Kunnas, suomalaisen lastenkirjallisuuden myyntikuningas.

Kunnaksen Nyrok-sarjakuvia arvostin takavuosina. Sama katkelmallinen hassuttelu leimaa myös hänen usein tietopainotteisia lastenkirjojaan. Mutta kieli Kunnaksen lastenkirjoissa tökkii. Se on suuhuni raskasta ja tarinat kankeita, tylsiä. Ehkä tämän voi pistää kielen vanhenemisen piikkiin, ovathan vanhimmat Kunnaksen lastenkirjoista 30 vuoden takaa.

Usein lehteilen Kunnaksen kirjoista vain kuvat läpi. Tarinan sepitän omin sanoin päälle.

Toinen klassikko, jonka kielen huonoutta hämmästelen, on Zdeněk Miler. Tšekkiläistaiteilijan Myyrä on yksi tunnetuimmista eläinsatubrändeistä, alkujaan tietenkin elokuva, mutta kirjoissa tarinat kontiaisesta eivät vain lähde lentoon.

Jätän taas virkkeitä lukematta.

Ketä sitten lukea ääneen juuri nyt? Ilman muuta ruotsalaista Pija Lindenbaumia.

Lasten kuvakirjojen tekijöistä hän on ääneen lukijalle taivaan lahja, sillä hänen tarinoissaan jokainen sana on kultaa. Hiottu teksti yhdistyy kirjoissa taitavaan kuvitukseen, jonka Lindenbaum myös itse tekee.

Kunnakseen ja Mileriin verrattuna Lindenbaum on moderni: tarinat ovat nykyhetkessä, ja lapsen maailma on tunnistettava vaikka fantasiaelementtiä onkin mukana.

Kuvakirjailijan tavaramerkki on aukeaman yli leviävä kuva perspektiivi. Niillä hän rakentaa satuihin syvyyttä.

Mutta mikä parasta, Lindenbaum on hyvin taitava käsittelemään tarinoissaan lapsen hämmennyksen hetkiä. Hän osaa kertoa muun muassa pelosta, jännityksestä tai häpeästä.

Lindenbaumia voi pitää uutena Astrid Lindgreninä – sellaisena hänet on kotimaassaan palkittukin. Onneksi myös suomennoksia on runsaasti, ja Ruotsissa kuvataan ensimmäistä Lindenbaumin tarinaan perustuvaa elokuvaa. Sen ensi-ilta on 2016.

Elokuva perustuu kirjaan Essin uni hukassa. Siinä tyttö jännittää, hän ei saa unta. Ehkä siksi, että hänelle ei luettu ääneen.

Veli-Pekka Lehtonen
veli-pekka.lehtonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n elokuvatoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat